Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

emocionalno prejedanje

 

Hrana je evoluirala od one osnovne funkcije opskrbljavanja tijela potrebnim tvarima za život preko sredstva okupljanja, umjetnosti spremanja pa sve do ublažavanja neugodnih/negativnih emocija. Upravo zbog korištenja hrane kao sredstva u rješavanju emocionalnih problema, pojedinci se nađu u začaranom krugu nazvanom emocionalno prejedanje. Začarani krug je učestao način ponašanja koji pogađa sve tipove ljudi. Ne kaže se za ludu "koliko ljudi, toliko ćudi", pa tako svaki emotivni izjelica ima svoj razlog za prejedanje. Ipak, stres, umor, dosada, emotivne praznine, potreba za utjehom i ljubavi su neki od najčešćih okidača. 

Kako prestati? Lakše je reći, nego učiniti, ali hajmo pokušati ... Za početak bi se trebali naoružati strpljenjem i disciplinom. Nitko umjesto vas neće stati jesti, kao što vas nitko neće tjerati da jedete do otkaza. Nadalje, potrebno je podići samosvijest, prihvatiti sebe i povećati samopouzdanje. Sve to lijepo i jednostavno zvuči, ali nije ni malo tako. Da je jednostavno, nitko ne bi imao problem.

Kad sam se sama našla u ovom vrtlogu, pročitala sam more tekstova i iskaza ljudi koji su to prošli i iskreno najviše mi je pomogla spoznaja da nisam sama. Teško se bilo riješiti osjećaja krivnje i srama nakon noćnih pražnjenja ladica slatkiša. Sutra bih se trudila manje jesti da se nekako to balansira (ne balansira se nigdje osim u glavi), ali navečer bih jedva dočekala da svi odu spavati kako bi krenula u noćni pohod. Kad mi je zaista bilo svega dosta i kad sam se pretvorila u sve ono što nisam, i psihički i fizički, odlučila sam krenuti u tešku bitku rješavanja problema.

Za početak sa pratila kada imam potrebu trpati se hranom i otkrila da me muče stvari za koje sam mislila da su skroz normalne. Tako se ispostavilo da sam vrlo nezadovoljna na tadašnjem poslu i u vezi. Posao sam gurala jer je u današnjoj situaciji bilo jako važno imati izvor prihoda, a vezu jer sam se osjećala krivom zbog prošlosti i mislila da je u redu trpjeti dugotrajan loš period. Oba rješenja su se nametnula sama-otkaz i prekid. Naravno da su te odluke trebale sazrjeti kako bi ih mogla provesti u djelo. Ali jesam. I posvetila sam se sebi-treninzima, čitanju, druženju, smijehu…svemu onom čega dugo nije bilo u mom životu. Bila sam zadovoljna i sretna i ispunjena i nisam imala potrebu jesti kad mi se ne jede, zatrpavati praznine. Praznine je potrebno popuniti prikladnim sadržajem, jer je svaka supstitucija samo supstitucija.

Danas se odlično osjećam-znam što želim, a što ne; osluškujem svoje tijelo i misli te se ponašam u skladu s tim. Sve što sam postigla održalo je motivaciju da nastavim dalje jer je ispravno i ne stvara praznine. A utjecaj na samopouzdanje je neprocjenjiv. Nalazim se u novom krugu koji se pun pozitive i zbog kojeg nemam negativne emocije. Informirajte se, nađite podršku i počnite pratiti i slušati sebe.  Put je dug i težak, ali se isplati.

Ljepše je izaći s prijateljima i smijati se nego stati kući sam i utapati tugu u slatkišima, prema tome što čekate? Neka danas bude prvi dan ostatka vašeg života bez supstitucije!  

Sretno!

 

Objavljeno 12.05.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija