Jesen se lagano prikrada i iako još uvijek imamo iznimno toplih dana, u one hladnije jako gode domaće i krepke juhe. Jedna od najdražih mi je baš juha od gljiva, ovaj put jednostavna varijata od običnih i smeđih šampinjona.
Ovu juhu možete pripremati i kao klasičnu, nevegansku krem juhu. U tom slučaju slijedite postupak, ali upotrijebite maslac, mlijeko, obično vrhnje i kokošji temeljac.
Pripremite:
1 manju glavicu ljutike ili crvenog luka
1 režanj češnjaka
2 žlice maslinova ulja
450g šampinjona
1 žlicu gustina (ili brašna ako vam ne smeta gluten)
500ml povrtnog temeljca ili vode
125ml zobenog vrhnja
himalajsku sol
svježe mljeveni papar
malo suhog timijana
Na maslinovu ulju u posudi debljeg dna prodinstajte sitno narezan luk i češnjak, na laganoj vatri. Zatim dodajte gljive. Dio neka bude narezan na listiće, dio nasjeckan ili usitnjen u multipraktiku. Dodajte timijan i brašno, miješajte da se sve prožme pa podlijte temeljcem. Posolite, popaprite. Miješajte pjenjačom i ostavite da se kuha. Po potrebi još malo zgusnite. Ulijte zobeno vrhnje i ostavite da kuha par minuta, zatim poslužite s malo prepečenog kruha ili s dvopekom.
Objavljeno 30.09.2019.