Mnogima poznatiji kao crumble, ali kod mene su to uvijek posipanke jer ih tako naziva moja baka Ličanka.
Možete upotrijebiti razne vrste voća - šljive, breskve, nektarine, maline, a umjesto heljdinog brašna integralno, zobene pahuljice.. Kombinacija je bezbroj.
Pripremite:
10ak marelica
200g trešanja
100g badema
80g heljdinog brašna
2 žlice lana
1 žlicu sezama
1 žlicu suncokretovih sjemenki
žlicu lucuma praha (možete staviti i steviju ili sladilo po želji)
pola žličice cimeta
5 žlica kokosovog ulja
kokosov čips
Voće operite, očistite i narežite pa stavite u jednu srednje veliku posudu ili 6 manjih kalupa. Pecite 20ak minuta na 180C.
Pomiješajte heljdino brašno, mljevene bademe, samljevene sjemenke i lucuma prah. Dodajte cimet, a po želji i vaniliju ili neki drugi začin.
Ulijte otopljeno kokosovo ulje, napravite mrvice.
Izvadite voće iz pećnice, posipajte mrvicama i pecite još 10-15min. Možete posipati i s malo kokosovog čipsa.
Poslužite samo ili uz sladoled od vanilije.
Objavljeno 12.06.2015.