Ako volite klasičnu, bakinu pitu od sira i jogurta, ovo je njezina malo manje kalorična, zobena verzija. Uz dodatak maslaca od kikirikija ili kokosovog ulja i sezonskog pekmeza od jagoda, idealna slastica.
Pripremite:
200g zobenog brašna
50g orašastih plodova
2 žličice praška za pecivo
3 žlice maslaca od kikirikija ili kokosovog ulja
sladilo/agava/med u količini koja zamjenjuje 60g šećera
koricu 1 neprskanog limuna
3 žumanjka
za kremu:
500g svježeg sira
200g grčkog kremastog jogurta
3 bjelanjka
prstohvat soli
sladilo u količini koja zamjenjuje 100g šećera
domaći pekmez od jagoda (niskokalorična verzija bez šećera)
Pomiješajte zobeno brašno, mljevene bademe i prašak za pecivo. Dodajte sladilo i koricu neprskanog limuna. Ako koristite med, istucite ga sa žumanjcima pa ulijte u suhe sastojke. Umiješajte maslac i zamijesite tijesto. Ako vam se učini suho, dodajte žlicu-dvije ledene vode. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak.
Zagrijte pećnicu na 180C.
Izmiksajte bjelanjke i malo soli u snijeg. Sa strane izmiksajte svježi sir, jogurt i sladilo. Po želji dodajte limunov sok.
Pomiješajte, ali tako da lagano lopaticom umiješajte snijeg u sir. Izvadite tijesto, malo više od pola razvaljajte i stavite u namašćenu tepsiju ili tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ispikajte vilicom i pecite na slijepo 5 minuta.
Izvadite iz pećnice, premažite domaćim pekmezom od jagoda. Nalijte smjesu od sira i na nju naribajte ostatak tijesta. Malo pekmeza rasporedite i odozgo po tijestu (ako ne želite, ne morate). Pecite još 25-30ak minuta.
Ako radite tijesto s medom, brže će tamniti pa prekrijte kolač papirom za pečenje.
Objavljeno 10.06.2015.