Mlijeko od heljde i chia puding s voćem

  • 7 komentara
  • 21 x
  • četvrtak, 23 travnja, 2015. u 06:45

Nakon što me Zorana ovako nahvalila i napravila najbolji uvod ikad, teško je išta reći, osim zahvaliti se i još jednom ponoviti da me suradnja s njom jako veseli.

Za prvi put zato neću duljiti, nego short and sweet, s jednim receptom za koji se nadam da će vam se svidjeti. :)

S obzirom da sama imam problem s laktozom i svjesna sam koliko je danas česta takva intolerancija, kao i ona na gluten, za svoj prvi recept izabrala sam mlijeko od heljde i chia puding s tim mlijekom i voćem.

Za mlijeko od heljde pripremite:

pola šalice sirove heljde (ne pržene kaše)
2 šalice vode
steviju ili sladilo po želji
začine (cimet, vanilija, kardamom, tahini..)


Prepržite heljdu na tavi pet minuta, prelijte je vodom i smiksajte u blenderu, procijedite, začinite po želji.
Sirovu heljdu ne morate pržiti, nego je možete i namakati. Ostavite je bar osam sati prelivenu vodom pa je zatim blendajte.
Mlijeko se može napraviti i od kuhane heljde, no meni su draže prethodno navedene opcije jer je mlijeko od kuhane heljde dosta kompaknto i hladetinasto.

Zasladite medom, javorovim sirupom, kokosovim šećerom ili stevijom. Možete upotrijebiti cimet, vaniliju, kardamom ili neku drugu kombinaciju začina koja vam se sviđa.

Za chia puding pripremite:

1 šalicu heljdinog mlijeka, 2 uvrh pune žlice chia sjemenki , 1 manju bananu, nekoliko jagoda i suho voće po želji (ananas, papaja, brusnice,..)

Chia sjemenke prvo namočite u mlijeku od heljde pa ostavite 30ak minuta da nabubre. Mlijeko od heljde možete pomiješati i s jogurtom. Ako ne konzumirate namirnice životinjskog podrijetla, upotrijebite samo heljdino ili neko drugo biljno mlijeko.

Narežite voće i pomiješajte s pudingom ili slažite naizmjence voće i puding. Dodajte suho voće po želji.

S obzirom da je mlijeko od heljde već zaslađeno i začinjeno, nisam dodatno zaslađivala puding.

 

 

 

Kakav ti je post? 
Oboje super izgleda! Hvala Majo što si nam se pridružila i hvala što nam kuhaš ;) Sigurna sam da ćemo svi puno naučiti i dobiti super ideje!
ZorroRi
24.04.15. u 09:30
line
Super recepti! Samo nastavi, veselimo se tvojim novim jelima / slasticama i receptima. :)
Zoki
24.04.15. u 10:02
line
Hvala vam na dobrošlici i komplimentima!
maja_jduo
24.04.15. u 11:42
line
Volim heljdu pa ću vjerojatno isprobati ovaj recept. Čini mi se super!
krušljica
26.04.15. u 12:09
line
Fora, i ja sam ljubitelj heljde tako da ću garant probat napravit bar ovo mlijeko :) ali bi se samo nadovezala na pitanje glutena jer mi se čini da je to danas više neki modni hir nego realan problem :) kod nekih, možda i mnogih....kao da se nekako prečesto naturava, a bez potrebe, pa se prebrzo optuži nešto što uopće nije krivo za neke smetnje. S druge strane, nekima eliminacija toga zbilja promijeni život pa je super davati ovakve ideje. Inače, na jedozovni duo sam naletjela pred koji mjesec, sasvim slučajno tražeći neke receptiće i oduševila se tako da će mi biti drago pratiti vašu priču i ovdje, veselim se i dobrodošla ;)
Gym_girl
26.04.15. u 13:42
line
@krušljica Hvala ti! Nadam se da će ti se svidjeti. :)) @Gym_girl Hvala ti! :)) I ja sve vas na fitness.com.hr pratim već duže vrijeme, ali nisam dosad pisala. Inače se slažem s tobom i mislim da je kod puno ljudi određena prehrana samo odraz trendova, a ne stvarnih poteškoća. No, ipak ima i dosta onih kojima su takvi recepti stvarno potrebni pa se trudim da sve vrste prehrane budu zastupljene i da svatko nađe nešto za sebe. :))
maja_jduo
27.04.15. u 13:13
line
Odlicni i jednostavni recepti. Hvala. Ponekad je tesko sam smisliti obrok,jer neki od nas smo relativno pocetnici u ovom zdravom rezimu prehrane,pa mi svaka ideja dobro dode. ;)
dinaja
29.05.15. u 08:31
line
7 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Pomfri od tikvica (LCHF) x 18
    Ako ste ljubitelj tikvica poput mene, onda vjerojatno stalno smišljate nove načine pripreme ovog voća. Da, kulinarski su povrće i tako se pripremaju, ali tikvice su zapravo voće. Iako su meni najdraže same, samo lagano prodinstane s malo maslinova ulja, često pripremam i razne vrste polpeta, lazanje i mnoga druga jela. Radi brata i njegove cure, koji se hrane po LCHF principima ovaj put sam pripremila pomfri od tikvica, s bademima i parmezanom. Ako ne želite koristiti parmezan, upotrijebite s...
  • Carski drobljenac ili Kaiserschmarren x 7
    Carski drobljenac jedno je od onih jela koja me odmah podsjete na djetinjstvo. Baka ga je najčešće radila na klasičan način - s grožđicama natopljenim u rumu, koji bi zamirisao cijelu kuhinju. Meni je bila draža varijanta s džemom od šljiva, ali i sa svježim voćem pa ga upravo na taj način najčešće pripremam. Mnogi kažu da je drobljenac slatki omlet ili neuspjeli, polomljeni omlet, ali iako na prvi pogled neugledno jelo, jako je ukusno. Ujedno i jedno od najdražih jela cara Franje Josipa, po ...
  • Green balance smoothie x 4
      Green balance New Formula je koncentrirana alkalna superhrana, takozvana „zelena“ formula sačinjena od 11 izuzetnih biljaka pažljivo odabranih i međusobno izbalansiranih u sinergiji sa cinkom koji doprinosi normalnom kiselinsko baznom metabolizmu i normalnoj funkciji imunološkog sustava. Obzirom da često radim smoothieje svih vrsta, ovaj opis Green balance praha odmah me privukao. Naravno, smoothie možete napraviti bez ikakvog praha, od samog voća ili povrća, no zašto ga ne biste "pojač...
  • Slane pogačice ili muffini bez brašna (LCHF) x 7
    Jaje je izuzetna namirnica velike hranjive vrijednosti, bogata mikromineralima i vitaminima. Odličan je izvor fosfora, selena, riboflavina, željeza, cinka, vitamina A, B6, B12, D i E. Prednost ove naoko jednostavne i obične namirnice je u tome da je možete pripremiti na bezbroj načina - kuhana, pečena na oko, kao omlet, kajgana, poširana, u raznim umacima, za povezivanje, zgušnjavanje, u kremama i kolačima... Budući da smo dečko i ja trenutno na prehrani koja se bazira na proteinima i mast...