Ako volite "zrnjave" kruhove i tražite kruh bez glutena, onda je ovo kruh za vas! :) Napominjem da iako zob ne sadrži gluten, lako se kontaminira u pogonima gdje se prerađuju druge žitarice pa nisu sve zobene pahuljice bezglutenske. Zato obratite pažnju na deklaraciju na ambalaži.
Pripremite:
250g heljdine kaše
150g prosa
125g sitnih zobenih pahuljica
1 žličicu himalajske soli
3-4 žlice maslinovog ulja
3 žlice psyllium ljuskica
2 žlice mljevenog lana
3 žlice suncokretovih sjemenki
3 žlice bučinih sjemenki
1 i pol žličicu praška za pecivo
1 žličicu sode bikarbone
Za ovaj kruh možete upotrijebiti ostatke kuhane kaše i prosa, no ako ih nemate večer prije namočite heljdinu kašu i proso. Drugi dan isperite i ocijedite.
U posudi pomiješajte mljeveni lan i psyllium prelijte s oko 2.5-3dl vode pa ostavite sa strane. Pećnicu zagrijte na 170C.
U blenderu pomiješajte ocijeđenu heljdu i proso sa zobenim pahuljicama, dodajte sol, ulje, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Blendajte po želji - duže ako želite kompaktniji kruh, a kraće ako volite da se osjete komadići. Ako imate manji blender, blendajte u nekoliko navrata.
Na kraju dodajte mljeveni lan i psyllium pa miješajte da se ujednači. Umiješajte i po 2 žlice od svake vrste sjemenki. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje pa u njega utisnite smjesu. Poravnajte vlažnim rukama i po vrhu posipajte preostale sjemenke.
Pecite oko 45-50min. Izvadite iz pećnice, kratko hladite u kalupu, a zatim na rešetki. Režite oštrim nožem. Ovaj kruh možete i zamrzavati. Narežite ga na šnite i umotajte u papir za pečenje pa zamrznite.
Objavljeno 02.02.2017.