Da, glatkići.:D
Naime, tako već duže vrijeme zovem smoothieje i iako su me isprva svi čudno gledali i čitali, s vremenom su se navikli, a mnogima je taj naziv i simpatičan. Ovo su prvi u nizu brojnih, meni dragih glatkića, a ono što ih izdvaja jest to da su zaslađeni lucuma prahom.
Taj je prah nastao od ploda drveta Pouteria lucuma i dostojna je zamjena za mnoge zaslađivače. Uspijeva u Andama i poznat je i pod nazivom "zlato Inka". Prah okusom podsjeća na kombinaciju batata i javorovog sirupa, bogat je antioksidansima i vitaminima i odličan za zaslađivanje domaćih sladoleda, glatkića, krema i raznih kaša od žitarica.
za glatkić od jagoda, posnog i bademovog mlijeka pripremite:
100g posnog sira
250g jagoda
100ml bademovog mlijeka
malo lucuma praha ili stevije
po želji svježi bosiljak ili mentu
Narežite jagode i dodajte posni sir, izmiksajte štapnim mikserom. Dodajte lucuma prah ili steviju, bademovo mlijeko i listove bosiljka/mente pa dodatno izmiksajte dok ne postane glatko. Ukrasite po želji.
Ako volite rjeđe glatkiće, a nemate bademovog mlijeka, dodajte još jagoda ili light jogurta.
za glatkić od šumskog voća, banane i posnog pripremite:
150g smrznutog ili svježeg šumskog voća (jagode, borovnice, maline)
jednu srednje veliku bananu
3 velike žlice posnog sira
100ml jogurta ili biljnog mlijeka
lucuma prah ili steviju za zaslađivanje
Štapnim mikserom ili u blenderu smiksajte šumsko voće i bananu sa sirom i jogurtom ili biljnim mlijekom. Zasladite lucuma prahom ili stevijom. Po želji dodajte i cijele komade voća.
Ako želite da glatkić bude više nalik sladoledu, bananu možete prethodno zamrznuti, narezanu na kolutiće pa je zatim blendati.
Objavljeno 09.06.2015.