Carski drobljenac ili Kaiserschmarren

Carski drobljenac jedno je od onih jela koja me odmah podsjete na djetinjstvo. Baka ga je najčešće radila na klasičan način - s grožđicama natopljenim u rumu, koji bi zamirisao cijelu kuhinju. Meni je bila draža varijanta s džemom od šljiva, ali i sa svježim voćem pa ga upravo na taj način najčešće pripremam.

Mnogi kažu da je drobljenac slatki omlet ili neuspjeli, polomljeni omlet, ali iako na prvi pogled neugledno jelo, jako je ukusno. Ujedno i jedno od najdražih jela cara Franje Josipa, po kojem je dobilo ime.

Za dvije manje gladne osobe pripremite:

3 jaja

2-3 žlice kokosova šećera (može i brezin šećer ili neki drugi po izboru)

90g zobenog brašna

150ml mlijeka

prstohvat mljevene vanilije

korica pola neprskanog limuna

100g malina

 

Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite s prstohvatom soli i šećerom. Žumanjke istucite s brašnom i mlijekom. (Umjesto zobenog brašna možete upotrijebiti glatko.) U žumanjke dodajte vaniliju u prahu, koricu limuna i pomiješajte s tučenim bjelanjcima. Postupno miješajte, da ne izbijete zrak iz bjelanjaka.

Tavu namastite maslacem ili kokosovim uljem, zagrijte na srednje jakoj vatri. Izlijte smjesu i zapecite s jedne strane, zatim preokrenite. Ispecite pa trgajte s dvije vilice, tj. drobite i po želji malo jače zapecite. (Neki nakon što zapeku odozdo preokrenu drobljenac i peku ga u pećnici 8-10min pa zatim natrgaju.)

Po želji posipajte s malo šećera u prahu i poslužite s malinama.

 

 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od maja_jduo:
  • Pomfri od tikvica (LCHF) x 18
    Ako ste ljubitelj tikvica poput mene, onda vjerojatno stalno smišljate nove načine pripreme ovog voća. Da, kulinarski su povrće i tako se pripremaju, ali tikvice su zapravo voće. Iako su meni najdraže same, samo lagano prodinstane s malo maslinova ulja, često pripremam i razne vrste polpeta, lazanje i mnoga druga jela. Radi brata i njegove cure, koji se hrane po LCHF principima ovaj put sam pripremila pomfri od tikvica, s bademima i parmezanom. Ako ne želite koristiti parmezan, upotrijebite s...
  • Green balance smoothie x 4
      Green balance New Formula je koncentrirana alkalna superhrana, takozvana „zelena“ formula sačinjena od 11 izuzetnih biljaka pažljivo odabranih i međusobno izbalansiranih u sinergiji sa cinkom koji doprinosi normalnom kiselinsko baznom metabolizmu i normalnoj funkciji imunološkog sustava. Obzirom da često radim smoothieje svih vrsta, ovaj opis Green balance praha odmah me privukao. Naravno, smoothie možete napraviti bez ikakvog praha, od samog voća ili povrća, no zašto ga ne biste "pojač...
  • Slane pogačice ili muffini bez brašna (LCHF) x 7
    Jaje je izuzetna namirnica velike hranjive vrijednosti, bogata mikromineralima i vitaminima. Odličan je izvor fosfora, selena, riboflavina, željeza, cinka, vitamina A, B6, B12, D i E. Prednost ove naoko jednostavne i obične namirnice je u tome da je možete pripremiti na bezbroj načina - kuhana, pečena na oko, kao omlet, kajgana, poširana, u raznim umacima, za povezivanje, zgušnjavanje, u kremama i kolačima... Budući da smo dečko i ja trenutno na prehrani koja se bazira na proteinima i mast...
  • Prhki graham zobeni keksići s brusnicama i lješnjacima x 10
    Često dobijem upite kako ispeći keks što sličniji klasičnim prhkim keksima, ali da je ipak od nekog drugog brašna, a ne uobičajenog bijelog. Ovo je jedan od meni najdražih keksa, od graham i zobenog brašna. Bitno je da imate fino zobeno brašno, inače nećete dobiti strukturu prhkog keksa. Pripremite, za 40ak keksa: 250g graham brašna 250g zobenog brašna 1 prašak za pecivo pola žličice mljevene vanilije pola žličice cimeta 50g nasjeckanih brusnica 50g nasjeckanih lješnjaka 125g kokosovo...