Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

U treningu nema mudrosti: Tajna je u mind&muscle vezi!

U teretanu sam prvi put ušla u prošlom tisućljeću. Doslovno. Tijekom studija smo morali odraditi satove tjelesnog pa je jedna od opcija bila i gym. Davne 1997. se dogodio taj prvi susret za koji nisam mogla ni slutiti da će postati jedna cjeloživotna ljubav. S kraćim pauzama (nikada duže od 2 mjeseca) vježbam sve ove godine u kontinuitetu. Vježbam, čitam, učim. I rezultati dolaze, naravno. Ove godine je moja veza s teretanom postala punoljetna.

No, postoji jedna informacija koja je - čini mi se - bila presudna. U razgovoru s jednom stranom fitness natjecateljicom s kojom sam imala priliku poslovno surađivati i trenirati, upoznala sam se s pojmom "mind&muscle connection".

Mind&muscle connection je - kako i samo ime kaže: veza između misli i mišića. Pojednostavljeno: ako ste ikada radili s osobnim trenerom ili nekim iskusnijim vježbačem, zacijelo vam je rekao za mišić koji ste vježbali: Moraš ga osjetiti, fokusiraj se na njega, sva uđi u cijeli taj mišić!"

Dakle, mind&muscle veza je mentalna veza, fokus na određeni mišić ili mišićnu skupinu. Upravo postojanje takve vrste veze omogućuje vam bolju kontrakciju, a posljedično tome – bolji trening i bolje rezultate.

Ako ste nekad vidjeli vježbače koji trening rade zatvorenih očiju: upravo na taj način mnogi stječu dodatni fokus i bolje uspostavljaju ovu vezu. Osim toga, upravo ogledala kojima su oblijepljeni zidovi teretana, služe lakšem uspostavljanju ove veze (a ne samo egotripovskom divljenju vlastitim bicepsima ;).

Naime, vezu će početnik lakše uspostaviti ako gleda u mišić koji kontrahira. No, problem nastaje u treninzima mišićnih skupina koje ne vidimo, poput leđa ili stražnjice. Ovdje vam može pomoći trening partner koji će samo lagano prstima dodirivati aktivirani mišić, čime će vam biti lakše uspostaviti ovu važnu vezu.

Zbog svega navedenoga, jasno je da za rezultate treninga morate biti fokusirani na ono što radite. Dakle, koju god vježbu izvodili, fokusirajte se na mišić koji treba biti aktiviran te tijekom cijelog trajanja serije svu koncentraciju usmjerite na mišić (ili skupinu = koju radite. Vjerujte, tek kad sam osvijestila ovu vezu, rezultati su postali značajniji.

Dakle, ako radite neku vježbu, a istovremeno pričate na mobitel ili gledate seriju, gubite vrijeme. Kad pričate na mobitel, koncentrirajte se na sugovornika. Kad gledate seriju, uživajte u scenama ili glumi. A kad vježbate, mislite o tome što radite. Bit ćete sretniji rezultatima.

Objavljeno 12.08.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija