Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Problem zvan debljina

Od debljine pati sve veci broj stanovnika u svijetu!! To je cinjenica od koje moramo krenuti kada razmisljamo o tome imamo li mi prekomjernu tezinu ili ne. Prekomjerna tezina nije dosla sama od sebe, vec od prekomjernog unosa kalorija te zbog fizicke neaktivnosti. Cesto se preskacu obroci s opravdanjem "da se nema vremena" i onda kada dodjemo do hrane, jedemo kao da smo iz logora pobjegli. Eh kada bi jos u tome trenutku se najeli zdrave hrane, a mi se ulovima bijelog kruha, salame, sira, majoneze itd., drugim rijecima svega onoga sto bi inace trebali izbjegavati. A fizicka aktivnost u danasnjem suvremenom zivotu je zanemarena u potpunosti. Kompjuterizacija i internet su naveli danasnju mladez da svoju mladost ne provode vise na igralistu igrajuci nogomet, vec da sjede u sobi pred ekranom i tipkaju, i to po mogucnosti uz kikiriki ili slatkise uz sebe. Kakva li nas buducnost ocekuje?!?! Jos necemo morat ni na posao ici, vec ce se sve obavljati kod kuce za kompjuterom.

Image Hosted by ImageShack.us


Mrsavljenje za zdravu osobu je jednostavno: potrosimo vise kalorija nego sto unesemo u organizam. Cak velik broj osoba uspije smrsavjeti pridrzavajuci se odredjenih dijeta kao sto su Atkinsonova, UN dijeta, South Beach itd. Ali nakon perioda mrsavljenja, kada smo ostvarili ciljanu tezinu, nastaje veci problem: KAKO ZADRZATI TEZINU? Nakon sto smo izgubili kilograme, svi smo sretni i opet "navalimo" na hranu. I tako se debljamo opet ne misleci o tome. Navest cu par savjeta kako odrzavati tezinu nakon mrsavljenja:

1) Uvesti raznolikost u svoju prehranu. Ne smijemo bazirati prehranu na odredjenom broju namirnica, vec sve poceti konzumirati u umjerenim kolicinama.

2) Izbaciti "junk food". Ovo ste culi i procitali vec tisucu puta, ali i dalje se ne pridrzavate toga. Namirnice kao sto su cips, cokolade, parizer, hrenovke itd., ne donose nam nista osim praznih kalorija. Mozda mislite da ce vam podici raspolozenje ako ste emocionalno shrvani, ali nece. Naprotiv, kasnije samo osjecate posljedice konzumiranja takve vrste hrane i onda se cudite od kuda se stvorilo 2,3 kg viska.

3) Jedite sto vise povrca. Osim sto je zdravo, malo je kaloricno. Mozete za odredjeni broj kalorija pojesti mnogo vecu kolicinu hrane od koje cete se zasititi.

4) Jedite sto vise voca. Voce je puno vitamina i izvor je zdravlja. Odlican je izvor ugljikohidrata.

5) Izbacite brze ugljikohidrate iz prehrane (osim nakon treninga). Znaci pocnite konzumirati integralne ugljikohidrate.

6) Navecer se NIKADA ne prejedajte. Vecera poput svjezeg sira sa maslinovim uljem i povrcem, ili meso sa brokulama moze biti izvrstan izvor proteina prije spavanja.

7) Jedite puno proteina. Oni su gradivni element vasih misica i potrebni su vam. Sto vise ojacate svoje misice, vase tijelo samo od sebe trosi vise kalorija i brze sagorijeva masnoce.

8) Umjesto sokova pijte vodu. Sokovi su izvor nepotrebnih kalorija i secera sto nam pridonosi samo stvaranju masnih naslaga, a to zapravo ne zelimo.

9) Ubacite svakodnevnu aktivnost u svoj zivot. Bio to trening u teretani, bila to voznja na bicikli ili setnja, glavno je da se krecete jer time sagorijevate svoje kalorije.

Jos bih mogao navoditi savjeta i savjeta, no glavni su obuhvaceni. Najvaznije je da sami shvatimo sto zelimo postici u zivotu, i jel nam vazno da smo FIT ili ne. FIT ne znaci samo u smislu te rijeci, da moramo biti gradjeni kao likovi iz filmova, da nemamo grama sala i da smo iscrtani misicima, vec da se osjecamo FIT. A osjecati se FIT po meni bi znacilo : ZDRAV DUH U ZDRAVOM TIJELU.

STAY FIT

Objavljeno 19.12.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji38komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji38komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija