Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Najbolje vrijeme za jelo

Ovisno o vrsti hrane koju konzumiramo, nasem probavnom sustavu je potrebno i odgovarajuce vrijeme da razgradi i apsorbira hranu. S obzirom na trajanje razgradnje od velike vaznosti je koje namirnice jedemo u koje doba dana. Poslije fizicke aktivnosti , npr., organizmu je vise nego potreban zdrav i biorazgradiv obrok koji sadrzi namirnice koje se razgraduju i apsorbiraju za 20 do 40 minuta.

Namirnice koje jedemo kao meduobrok moraju osigurati neprestanu prehranu misicnim vlaknima, pa njihova apsorpcija treba biti od 3 do 4 sata.

Organizam bi trebalo naviknuti na rezim prehrane tako da se ujutro za dorucak pojede jabuka, naranca i grejp cime se potakne probava. Banane treba izbjegavat u jutarnjim satima jer su teske. Tek oko podneva bi trebalo pojesti pravi obrok s ugljikohidratima ili bjelancevinama, a za prilog koristite povrce. Navecer izbjegavajte voce ako ste jeli meso ili tjesteninu za rucak jer se brze razgraduje i time opterecuje probavni sustav.

Masnoce pridonose ocuvanju stanicnih opni te stvaraju vitamine. Buduci da 1 g masnoce sadrzi 9 kcal, preporucljivo je da ne pretjerujete sa njima.

Ispijanje kave prekinite vec u popodnevnim satima zbog kofeina.

Bjelancevine igraju jednu od glavnih uloga u izgradnji tkiva, jer opskrbljuju organizam aminokiselinama. Bjelancevine zivotinjskog podrijetla sadrze sve aminokiseline, a biljnog podrijetla imaju manju nutricionisticku vrijednost pa se nadopunjuju ostalim namirnicama.

Ugljikohidrati su namirnice koja nas opskrbljuju energijom, cuvaju funkciju zivcanog sustava te sudjeluju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Nalazimo ih u kruhu, tjestenini, rizi, zitaricama, povrcu, vocu, mlijecnim proizvodima, secerima..

Za zdravu prehranu preporuca se da:
  •  treba povecati udio slozenih ugljikohidrata (riza, tjestenina,crni kruh, slanutak, grah...),
  • ugljikohidrati moraju zauzimati oko 60% dnevnog energetskog unosa
  • dnevne potrebe za ugljikohidratima iznose oko 4g / 1kg tjelesne mase
  • cjelovite zitarice te voce i povrce moraju predstavljati osnovni izvor ugljikohidrata u prehrani
Nadam se da ce vam post malo pomoci glede prehrane..

Pozdrav do slijedeceg posta :))

Objavljeno 16.09.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji8komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji8komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija