Ovisno o vrsti hrane koju konzumiramo, nasem probavnom sustavu je potrebno i odgovarajuce vrijeme da razgradi i apsorbira hranu. S obzirom na trajanje razgradnje od velike vaznosti je koje namirnice jedemo u koje doba dana. Poslije fizicke aktivnosti , npr., organizmu je vise nego potreban zdrav i biorazgradiv obrok koji sadrzi namirnice koje se razgraduju i apsorbiraju za 20 do 40 minuta.
Namirnice koje jedemo kao meduobrok moraju osigurati neprestanu prehranu misicnim vlaknima, pa njihova apsorpcija treba biti od 3 do 4 sata.
Organizam bi trebalo naviknuti na rezim prehrane tako da se ujutro za dorucak pojede jabuka, naranca i grejp cime se potakne probava. Banane treba izbjegavat u jutarnjim satima jer su teske. Tek oko podneva bi trebalo pojesti pravi obrok s ugljikohidratima ili bjelancevinama, a za prilog koristite povrce. Navecer izbjegavajte voce ako ste jeli meso ili tjesteninu za rucak jer se brze razgraduje i time opterecuje probavni sustav.
Masnoce pridonose ocuvanju stanicnih opni te stvaraju vitamine. Buduci da 1 g masnoce sadrzi 9 kcal, preporucljivo je da ne pretjerujete sa njima.
Ispijanje kave prekinite vec u popodnevnim satima zbog kofeina.
Bjelancevine igraju jednu od glavnih uloga u izgradnji tkiva, jer opskrbljuju organizam aminokiselinama. Bjelancevine zivotinjskog podrijetla sadrze sve aminokiseline, a biljnog podrijetla imaju manju nutricionisticku vrijednost pa se nadopunjuju ostalim namirnicama.
Ugljikohidrati su namirnice koja nas opskrbljuju energijom, cuvaju funkciju zivcanog sustava te sudjeluju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Nalazimo ih u kruhu, tjestenini, rizi, zitaricama, povrcu, vocu, mlijecnim proizvodima, secerima..
Za zdravu prehranu preporuca se da:
Pozdrav do slijedeceg posta :))
Namirnice koje jedemo kao meduobrok moraju osigurati neprestanu prehranu misicnim vlaknima, pa njihova apsorpcija treba biti od 3 do 4 sata.
Organizam bi trebalo naviknuti na rezim prehrane tako da se ujutro za dorucak pojede jabuka, naranca i grejp cime se potakne probava. Banane treba izbjegavat u jutarnjim satima jer su teske. Tek oko podneva bi trebalo pojesti pravi obrok s ugljikohidratima ili bjelancevinama, a za prilog koristite povrce. Navecer izbjegavajte voce ako ste jeli meso ili tjesteninu za rucak jer se brze razgraduje i time opterecuje probavni sustav.
Masnoce pridonose ocuvanju stanicnih opni te stvaraju vitamine. Buduci da 1 g masnoce sadrzi 9 kcal, preporucljivo je da ne pretjerujete sa njima.
Ispijanje kave prekinite vec u popodnevnim satima zbog kofeina.
Bjelancevine igraju jednu od glavnih uloga u izgradnji tkiva, jer opskrbljuju organizam aminokiselinama. Bjelancevine zivotinjskog podrijetla sadrze sve aminokiseline, a biljnog podrijetla imaju manju nutricionisticku vrijednost pa se nadopunjuju ostalim namirnicama.
Ugljikohidrati su namirnice koja nas opskrbljuju energijom, cuvaju funkciju zivcanog sustava te sudjeluju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Nalazimo ih u kruhu, tjestenini, rizi, zitaricama, povrcu, vocu, mlijecnim proizvodima, secerima..
Za zdravu prehranu preporuca se da:
- treba povecati udio slozenih ugljikohidrata (riza, tjestenina,crni kruh, slanutak, grah...),
- ugljikohidrati moraju zauzimati oko 60% dnevnog energetskog unosa
- dnevne potrebe za ugljikohidratima iznose oko 4g / 1kg tjelesne mase
- cjelovite zitarice te voce i povrce moraju predstavljati osnovni izvor ugljikohidrata u prehrani
Pozdrav do slijedeceg posta :))
Objavljeno 16.09.2009.
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Ostali postovi
Postoji8komentara na ovu temu
Komentiraj ovu temu
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija