Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kvalitetan nutricionist

Nutricionist - osoba koja vam može sastaviti kvalitetan plan prehrane baziran na više manjih obroka kroz dan(max. 6 obroka po danu).

Plan prehrane je neophodan kod zdravog načina života a posebice kod kombiniranja s treniranjem bilo kojeg sporta, jer trening i nekvalitetan unos hrane nakon njega radi veću štetu vašem tijelu nego netreniranje uopće.

Kvalitetan nutricionist:

1.dobar nutricionist NIKAD NEĆE REĆI DA NEŠTO IZBACIŠ IZ PREHRANE ODMAH.
2.dobar nutricionist NIKAD NEĆE REĆI DA NE POSTOJE DANI "PUNJENJA" TJ. DANI KAD TIJELU MOŽEŠ   DATI ODUŠKA.
3.dobar nutricionist ZNA ČITATI DEKLARACIJE NA PROIZVODU .
4.dobar nutricionist ZNA DA JE BITNIJE POJESTI VIŠE MANJIH OBROKA KROZ DAN(MAX. 6 OBROKA).

 

1.dobar nutricionist NIKAD NEĆE REĆI DA NEŠTO IZBACIŠ IZ PREHRANE ODMAH:

Svako naglo odvajanje od hranjive substance koju ste konzumirali redovno, u velikim količinama tokom godina tijelo je registriralo kao “neophodnu” za održavanje na životu i iz nje uzimalo tvari potrebne za život(nezavisno kakav“junk food” to bio) ne smije se naglo izostaviti zbog svog kemijskog sastava jer baš taj kemijski sastav masnoće, proteina ili ugljikohidrata koje je vaše tijelo tokom svih ovih godina uzimalo iz te substance  i naviklo se na nju ne može odjednom nadomjestiti sa hranjivom substancom koja u sebi sadrži i proteine i mast ii ugljikohidrate ALI DRUGOG KEMIJSKOG SASTAVA.

Još se gori rezultat postiže ako se u slučaju mnogih dijeta substanca izbaci i ne nadomjesti s ničim već se drži dijeta u npr. obliku nekoliko komada voća i ispijanju određene količine vode po danu(ekstremni slučajevi).Tijelo u tom trenutku počinje mršaviti ALI NA ŠTETAN NAČIN.

 

2.dobar nutricionist NIKAD NEĆE REĆI DA NE POSTOJE DANI "PUNJENJA" TJ. DANI KAD TIJELU MOŽEŠ   DATI ODUŠKA:

Ovaj termin punjenja smatra dane u kojima je dozvoljeno jesti prema vlastitom užitku i količini, broj takvih dana u mjesecu je 2 i preporučljivo je da to budu prvi dani odmora u tjednu(5 dana treniranja, 1 dan prežderavanja, 1 dan odmora,  5 dana treniranja,....).

NE PREPORUČA SE OSOBAMA KOJE TEŽE NEKOM CILJU VEĆ OSOBAMA KOJE ODRŽAVAJU STEČENI FIZIČKI IZGLED.

Potrebno je iz razloga jer vašem je tijelu potreban UMJEREN odušak od stroge dijete prehrane koje se pridržavate(U SVEMU TREBA BITI UMJEREN).

 

3.dobar nutricionist ZNA “ČITATI” DEKLARACIJE NA PROIZVODU:

Hranjivu vrijednost svakog proizvoda(količinu proteina, ugljikohidrata, masti,.....) svaki nutricionist MORA znati pročitati i OBJASNITI što znače i u kojoj će mjeri biti potrebne.

Jedino se ispravnim čitanjem deklaracije može ostvariti kvalitetan unos hrane i u kombinaciji sa vježbanjem ostvariti željeni cilj.

Nutricionist koji zna “čitati” deklaracije zna OBJASNITI koje su kemijske reakcije pri konzumiranju istih te na koji način djeluju na rad i izgradnju mišića.

 

4.dobar nutricionist ZNA DA JE BITNIJE POJESTI VIŠE MANJIH OBROKA KROZ DAN(MAX. 6 OBROKA):

Broj obroka mora biti veći iz razloga što se tijelo treba naviknuti na  uzimanje substaci iz hrane a ne iz tijela što se događa ukoliko se jede 2-3 puta na dan jer tijelo svakih 2-3 sata mora uzeti nešto da bi se održalo na životu.Problem je u tome što kad ste gladni, vi zaista mršavite ali nezdravo, tijelo uzima hranjive tvari iz sala, ali ne u mjeri da opskrbi sve mišiće, samo one koji su neophodni za život pa ostatak tijela propada(mišići koji nisu neophodni za život).

 

NA KRAJU JE POTREBNO NAVESTI DA VAM SVAKI KVALITETAN NUTRICIONIST MORA REĆI KOLIKO JE BITNO PITI PUNO TEKUĆINE TOKOM DANA KAKO BI TIJELO BILO HIDRATIZIRANO.

Objavljeno 24.02.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija