Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vodič za pametno snackanje

Mnogima koji pokušavaju slijediti principe zdrave prehrane sav trud pada u vodu kada zbog posla ili nekih drugih objektivnih razloga moraju provoditi velik dio vremena izvan kuće. Oni koji izbjegavaju obroke da ne bi uništili stvorena načela samo se uvlače u još začaraniji krug izgladnjivanja koji može donijeti daleko više štete nego koristi.

Nije, dakle, katastrofa ako ste u nekim situacijama prepušteni samo gotovim proizvodima ili biste se htjeli počastiti istima, uzeti neki snack. Trgovački centri definitivno su donijeli barem jednu korist a ta je - mogućnost (sve većeg) izbora.

Pametno kupovati znači kupiti iskoristivo, isplativo i najmanje "junk".
Da biste pametno izabrali, potrebno je i malo matematike. Naime, "naoružani" teorijskim i praktičnim znanjem o zdravoj i kvalitetnoj prehrani, osnovnim nutrijentima i njihovim karakteristikama, ali i nekim konkretnim brojkama, lakše ćete izabrati pravu stvar za vas.

Zdravi život  ne znači beskonačno odricanje, paćenje i mučenje samog sebe. Osnovu zdravih prehrambenih navika čini svijest o tome što proizvođači stavljaju u svoje proizvode i kakav je energetsko-nutritivni profil samog proizvoda.

Provjeravanje deklaracija
na proizvodima, kao i čitanje tablice nutritivnih i energetskih vrijednosti na 100 g ne uzima puno vremena, ali je veliki korak prema zdravijem životu i zdravijim prehrambenim navikama. Pokušajte se orijentirati prema sljedfećim indikatorima:

Na 100 g gotovog proizvoda je

PUNO

10 g ili više šećera
20 g ili više masti
od toga 5 g ili više zasićenih masti

3 g vlakana

0.5 g natrija


MALO


2 g šećera
3 g masti
    od toga 1 g zasićenih masti

0.5 g vlakana

0.1 g natrija


Ako je riječ o žitaricama i žitnim proizvodima( kruh, tjestenina, keksi), treba birati namirnice koje sadrže više vlakana.
Za sve općenito, najbolji su gotovi proizvodi sa što manje (zasićenih) masti, (jednostavnih) šećera i natrija (soli).
Na proizvodu potražite listu sastojaka. Ako su na prvim mjestima hidrogenizirane (trans) masti, punomasno mlijeko, slatko vrhnje i svi mogući šećerni sirupi ( pod "undercover" imenima kao što su kukuruzni, glukozni, fruktozni itd.) - bolje zaobiđi nego priđi.
Također, bilo bi dobro izbjegavati sve moguće EEEEEEE brojeve kojih ima milijardu, pa iako su neki od njih tek najobičnije prirodne tvari( poput askorbinske kiseline E 300-4 koja je ustvari vitamin C),
najviše je umjetnih stvarčica poput raznih pojačivača okusa koji su uglavnom nepotrebni.

Prehrana "s nogu" ne mora biti krizna situacija ako baratate pravim informacijama.

Objavljeno 14.09.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija