Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Self-trust/ Stvar perspektive

Danas jedan brzopotezni o vjeri u sebe i svoja postignuća. Svaki, pa i najmanji uspjeh se broji. Gdje bismo bili da nemamo povjerenja/vjere u same sebe?

Dugo vremena funkcionirala sam po totalno krivom sistemu, šta ćeš, kad te snađu nevolje u životu cijeli svijet ti se sruši i ti ga (ali samo u početku) ne možeš više pohvatati u koliko se djelića rasipao...
Suočavanje sa teškoćama u životu obično nas baci nekoliko koraka unatrag i ne možemo se u prvi mah snaći, niti uhvatiti, onako zaozbiljno, u koštac s problemima.

Prihvativši ulogu žrtve, sve sam promatrala iz pesimističke perspektive, "poštivala" i priznavala Murpheyjeve zakone kao jedine legalne. Ironije radi, to je za mene čak bila nekakva zona sigurnosti, pa, iako svjesna da tako ne valja, tu sam se, kao, "snalazila".
Imala sam pritom i "pomagače" sa strane, ljude u svojoj blizini koji su mi često govorili "ti to NE možeš" ili "nisi ti za to, a-a".

Ipak, dogodio se i onaj famozni "klik" u glavi, jedna "šok-terapija", neka vrsta prosvjetljenja koje mi je jasno dalo do znanja da je svijet oko nas onakav kakva je naša perspektiva.

Sve je stvar perspektive. Način na koji će se čovjek postaviti prema nekoj više ili manje povoljnoj životnoj situaciji imati će najveći utjecaj na ishod te iste situacije. Vaš uspjeh mjerljiv je samo vašim mjerilom. Ista stvar može se promatrati s pozitivnog isto kao i sa negativnog aspekta. Važno je što vi o tome mislite. Da, to je jedino važno. Istina, treba imati na umu i realnu sliku stanja stvari, ali maštanjem o uspjehu i vjerom u isti, kako kaže Gym Girl, "pomičemo granice" vlastitih mogućnosti.

Često običavam reći da "psiha čuda čini" i zato, paralelno s tijelom, treba trenirati i psihu. Pritom ključnu ulogu igra samopouzdanje. Ipak, oprez s njime, jer, kao i u svemu, i ovdje je najbitnija umjerenost. Previše samopouzdanja, baš kao i premalo - može imati sabotirajući učinak. Kako postići zadovoljavajući stupanj samopouzdanja?

Smjernice za "održavanje" vašeg "Self-trust" motora imaju isti zajednički nazivnik, a to je - vjerovanje u sebe i svoje sposobnosti.
Ta vjera u vlastiti uspjeh može "šljakati" samo konkretnim djelovanjem.

Akcija je ključna riječ i ona mora biti glavni motivator u stjecanju i održavanju povjerenja kojeg imate u same sebe.
Iskoristite svaku priliku da sami o sebi mislite pozitivno, da vrednujete svoja dostignuća kao i tuđa; ne minorizirajte svoje kvalitete. Ne dajte da vam drugi pokvare dan svojim kritiziranjem.

Budite precizni i jasni- budite "na čisto" sa svojim ciljevima u životu. Konkretni ciljevi znače da imate izgrađen stav , da znate kamo želite stići. Budite proaktivni, potražite metode koje vam mogu pomoći na putu do odredišta. Ako jedna ne upali, onda će druga. Nema odustajanja- upornost je jedna od najvećih ljudskih vrlina.
Samopouzdanje pada u vodu kad je čovjek izgubljen i ni sam ne zna što zapravo hoće od života.

Psiholozi često preporučuju da napravite popis svojih kvaliteta i stvari koje ste postigli a kojima se ponosite. Nije loša ideja. Odajte sami sebi počast. I definitivno razmislite o trenucima iz prošlosti kad ste se osjećali sretnima. Vidjet ćete, nismo nikad toliko sretni, a ni toliko nesretni koliko mislimo da jesmo.


I opet se vraćamo na stvar perspektive.Hoće li vaš život imati perspektivu ili ne - sve je samo stvar vaše perspektive.

Objavljeno 01.10.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji4komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji4komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija