Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Prestani s "Ja ne bi" i poradi na sebi

Prošla je još jedna godina i stigla je opet jedna nova. A prošla je godina bila vrlo specifična zbog polaganog, ali sigurnog uvlačenja ekonomske krize u sve kutke svijeta.

Osim toga, kriza koja je najagresivnije napala novčanik, povukla je za sobom i neku vrst duhovne krize jer nas je natjerala da preispitamo svoj način života, svoje životne stavove i svoje sustave vrijednosti. Također, htjeli-ne htjeli, većina nas je počela razmišljati o kompletnom preodgajanju sebe, rezanju štetnih i zamarajućih navika, rezanju troškova, te smo se uhvatili korjenite promjene i reorganizacije svojih života.

Primjer ove velike krize na globalnom nivou može poslužiti i kad čovjeka osobno pogodi neka njegova, "privatna" lokalna kriza u bilo kojem obliku. U takvoj situaciji, prva reakcija je - panika. Stresna reakcija - borba ili bijeg.
Ja biram ovo prvo. Uvijek i samo borba.

Dragi moji Fitovke i Fitovci! Jeste li i sami ikada zapali u neku vrst krize, je li se i vama u određenom trenutku dogodila neka vrst spleta nepovoljnih okolnost da ste najradije i jedino htjeli samo "vrištati" od muke i maknuti to izvanredno stanje iz svojih života?

Ako je odgovor DA - slijedi pitanje - jeste li pritom osjetili neku vrstu "otrežnjenja" od svega proživljenog i , zapravo, doživjeli prosvjetljenje?
Krizne situacije najčešće dolaze kao "kap koja je prelila čašu" nakon godina nagomilavanja nekih ustajalih a loših obrazaca ponašanja bilo koje vrste, nekih ograničavajućih misli i samo-nametnutih okvira koji su djelovali kontra nas iako smo bili uvjereni da činimo pravu stvar.

U kriznim situacijama, dakle, najbitnije je osjetiti poriv za razbijanjem ovih limitirajućih faktora; to je početna točka od koje treba krenuti, to je upravo ono što nam u takvom trenutku treba da bismo započeli borbu sa samim sobom. I taj poriv je jedan od signala tijela poput gladi, žeđi i sl., poriv kojeg ne smijete zanemariti. Unutarnji poziv na rad na sebi garantira uspjeh. 

Istina, ništa se ne može postići preko noći, ali zar nije gušt raditi upravo taj "rad na sebi", zar nije najveća čar baš u tom stalnom napredovanju i svladavanju sve većih prepreka, sve težih zadataka?
"U svijetu samo mijena stalna jest", rekao je još davnih dana i Shakespeare. Mijenjanje je proces, a ne pucketanje prstima i izgovaranje čarobnih riječi za dobivanje "instant-uspjeha".

Jedan od primjera je i mijenjanje načina prehrane na bolje, započinjanje s redovitim treninzima i ubacivanje sve više kretanja u svoj život. 
Mogli ste primijetiti kako danas i poslodavci ističu važnost cjeloživotnog učenja novih znanja i vještina, ali i usavršavanja starih.
Ništa manje važno nije ni cjeloživotno učenje o sebi i spoznavanje samog sebe - kakvi smo, što volimo, kako reagiramo u određenim situacijama, kamo idemo...

Predlažem da ovu godinu iskoristite za "doing the right thing" i "doing  things the right way".
 Shvatite ovu godinu kao putovanje kroz vrijeme na kojem ćete stalno raditi na sebi i učiti o sebi," iznutra i izvana", stvoriti bolju sliku o sebi i, kako kaže Gym Girl - "pomicati granice vlastitih mogućnosti" i to strpljivo, skulirano i smireno, u pravom ritmu.

Ne dajte se! Prihvatite svaku krizu i shvatite ju kao priliku za svoj osobni napredak na područjima koja vas (već duže vrijeme) muče. Iziđite iz svake krize kao pobjednici upravo radom na sebi i čvrstom voljom, te spremnošću na prihvaćanje rizika. Prava hrabrost leži u spremnosti da se suočite sa samima sobom, a pravi uspjeh je kad sami sebe pobijedite.
 

Objavljeno 14.01.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija