Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

PRONAĐI SMISAO - IGRA ASOCIJACIJA

Svako doba godine sa sobom nosi različite vremenske prilike, različite bioritmove koje diktira duljina dana, ali i radna sezona naprema sezoni godišnjih odmora. Bila jesen, zima, proljeće ili ljeto - važno je u svoju svakodnevnicu uklopiti neki vid tjelesne aktivnosti.

Fizička aktivnost često se doživljava kao obaveza, ili, kako sam već ranije pisala, kao "odrađivanje". Takvo shvaćanje je - krivo shvaćanje. Kod svakog se čovjeka javlja prirodni nagon za kretanjem, stoga fizičku aktivnost tako moramo i shvatiti. Bit je u tome da to nije nešto što se mora(iako ni tu nismo daleko od istine ako stvar promatramo s aspekta moraš raditi da bi zaradio, zaraditi da bi si kupio osnovna sredstva za život, da bi živio moraš jesti, piti, disati i -kretati se). Da stvar bude još bolja, razne psihološke i sociološke barijere, pogotovo moto modernog društva što možeš danas ostavi za sutra iliti dođi na gotovo ako možeš, fizičkoj aktivnosti oduzimaju smisao i na prvo mjesto stavljaju inerciju, otpor, lijenost.

Povijest je puna filozofa u potrazi za smislom života, ali i onih koji su nekim ljudskim ponašanjima pokušavali dati njihovu svrhu.
Svaki čovjek bi, upravo po uzoru na te mudrace iz nekih prošlih vremena, trebao pokušati pronaći smisao u redovitom prakticiranju tjelovježbe. Skupa s općim razlozima za provođenje vremena na aktivan način, zna se da svi imaju svoje individualne razloge. Od tih treba i početi. Tu je isto tako koristan sistem asocijacija. Time se poveže neka banalna radnja sa aktivnošću i svaki vid movinga dobiva poseban značaj, a kretanje postaje navika, uživancija, smislena radnja i ne mora asocirati na preforsiranost, navlačenje utega, znoj, krv i suze.

Evo nekoliko primjera:

  • poslije posla -izvršavanje nekih privatnih zadataka (kupovina namirnica, plaćanje računa, itd.)= hodanje okolo naokolo, do banke, pošte, supermarketa=aktivnost
  • kućanski poslovi (pranje suđa, usisavanje, pranje prozora)= ponavljanje pokreta, gibanje=aktivnost
  • godišnji odmor, poslovni put - obilazak grada,znamenitosti=šetnja/hodanje=aktivnost
  • izlazak u disko klub, na party=ples=aktivnost
  • izvesti psa u šetnju=mix hodanja i trčanja, navlačenje uzice=aktivnost
  • gledanje sitcoma ili komedija=manje/više urnebesni smijeh=vježba trbušnih i drugih mišića=aktivnost

Postoji zanimljiva logika da se sjedenjem troši više kalorija nego ležanjem, stajanjem više nego sjedenjem, a hodanjem više nego stajanjem itd. Vodeći se tom logikom, svaki pokret se računa, a sama aktivnost dobiva svoj smisao.

Sistem asocijativnosti može se primijeniti i na teretanu i sport (aktivnosti kao takve) time što će se npr.

  • sat aerobika odvrtiti zbog dnevnog izbacivanja svojih nagutanih frustracija i sl.

Dakle, aktivan rad ili aktivan odmor ne znači "potrgat" se od tjelovježbe do bola, nego dati smisao svakom pokretu, naći smisao i u malim i u velikim segmentima kretanja u svakodnevnom životu.

Objavljeno 23.09.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji11komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji11komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija