Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Navika

"Old habits die hard...", pjeva Mick Jagger u pjesmi istog imena i svima poznatog značenja. Je li zaista sve u životu samo stvar navike? Naravno, nije na meni da generaliziram jer život je puno kompleksniji od crno-bijelog pogleda na svijet, ništa nije definirano samo jednom jedinom rečenicom.
 
Ipak, puno stvari doista jest stvar navike koje, nažalost ili nasreću, sami stvaramo. Formula za unutarnje zadovoljstvo je sljedeća:
Ne pokušavati promijeniti svijet ni živcirati se zbog stvari na koje nemamo utjecaja, pokušati promijeniti stvari na koje imamo utjecaja i dobro otvoriti oči da bismo mogli vidjeti razliku između te dvije situacije.

Dakle, samim kukanjem ama baš ništa se ne može promijeniti. Onaj tko nije zadovoljan svojim životom mora prestati beskompromisno pristajati na ulogu žrtve i stvarati od tog svog statusa svoju "sigurnosnu zonu" u kojoj tako lako može izbjeći odgovornost za stanje stvari. Najbolje je malo sagledati svoj život onako "sa strane", iz perspektive nepristranog promatrača. Tako se najbolje mogu uočiti vlastite dobre vs. loše navike. Dobra vijest je da bad habits uvijek možemo zamijeniti onim dobrima. Naravno, ništa ne pada s neba i svaki je početak težak. Možda ćete uspjeti, možda i nećete. Ako ne pokušate, sigurno nećete.

Najbolji (i za ovaj site najzanimljiviji)  primjer loše navike je neaktivnost. Sigurno ste i sami primijetili kako je trenutak kada ste probijali led i započeli s nekom vrstom tjelesne aktivnosti bio pravo mučenje.Možda vam ono čega ste se uhvatili nije odgovaralo niti realno gledajući uopće bilo za vas. Tražili ste sami sebe, svoju idealnu aktivnost. Kada ste ju konačno pronašli i počeli biti redoviti u obavljanju iste jer vam je pružala same koristi i ona je postala jednostavno - navika. Tako da sada, priznajte, više ne biste mogli ni zamisliti svoj život betz nje.

Ljudi su prirodno "podešeni" iliti "isprogramirani" za kretanje ; dok smo djeca to nam je sasvim prirodna, rekla bih čak-automatska radnja, poput refleksa. "Moving" kao navika postaje sastavni dio vaše osobnosti. Kaže He-Man iz crtića(sigurno ga znate vi stariji, a ovi malo mlađi neka pitaju-neće dugo tražiti odgovor): JA IMAM MOĆ.

Ta moć je u svima nama, samo ju treba znati upotrijebiti. Jeste li i vi  ikada bili do grla u nekim (nebitno kojim) lošim navikama i onda odjednom dotaknuli dno dna, a to vas je, kao neka vrsta šok-terapije nagnalo da nakon što ste toliko dugo pokušavali promijeniti sve oko vas shvatili da jedino sebe možete promijeniti?

Been there, done that.
Ponekad zaista nije loše reći STOP i isključiti se da bismo napravili malu analizu i reviziju svojih ponašanja. Možda(a vjerojatno  će) dođe do značajnog prosvjetljenja.

I za kraj, citirat ću jednog pametnog, mudrog liječnika koji je rekao:
"Ne plivajte u očaju zato što ste dospjeli onamo gdje jeste. Razmišljajte o tome što biste mogli poduzeti da dođete tamo gdje želite."

Objavljeno 12.09.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija