Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako funkcionira promjena životnog stila

Puno novih članova u našoj maloj (ne klinici nego) Fit zajednici  ;) potaknulo me da novacima pojasnim kako to izgleda kad se s čovjek s jednog lifestylea preprogramira na totalno drugačiji način života - svoju čistu suprotnost.

Stvari stoje ovako: Ne možete se jednog dana probuditi i iznenada prebaciti u skroz neku desetu brzinu pa od jučerašnje neaktivne i junku sklone osobe pretvoriti u super fit frajera/frajericu bez ijedne jedine mane.
Kao prvo, takvi (savršeni) ne postoje.
Druga stvar - takav scenarij moguć je samo na filmu.

Prije svega, Vi ste taj/ta koji mora donijeti odluku o promjeni. To je prvi znak da ste otkrili da nešto ne štima, ali i prvi korak na Vašem putu.

Pojednostavljeno, model po kojem se odvija promjena prema fit statusu izgleda otprilike ovako:

1. Skužili ste da Vi imate problem. ("Nešto je trulo u državi Danskoj!" -citat iz jedne knjige da to malo začinimo humorom)
2. Identificirali ste problem. (Nemate kondiciju, hranite se katastrofalno, pod megalomanskim ste stresom i samo je pitanje kad ćete popustiti)
3. Priznate si problem. (postajete realni)
4. Vi se možete promijeniti (vjerujete da ste sposobni poduzeti nešto)
5. Vi se hoćete promijeniti (sad ste odlučili i nema Vam povratka makar sjekire padale)
6. Definirali ste strategiju ( proučili ste Fitness.com.hr i svu ostalu relevantnu literaturu - upoznali ste (ne)prijatelje Vaše Fitosti)
7. I...Akcija! (Red, rad na sebi i vojnička disciplina)
8. Snalažljivi ste, lukaviji i znate izbjeći zamke/iskušenja( a bit će ih)
9. Toliko ste se ufurali u štos da Vam je zdravi život postao rutina, automatski posežete za posnim sirom, povrćem i pilećim prsima, trening je čista automatika, šetnja se podrazumijeva, čips??!-što je to?
10. Čestitamo, Vi ste  FIT.

Dakle, budite strpljivi, pametni i lukavi. Othrvajte se napastima stanja  nestrpljivosti, Vi samo mislite da ćete tako biti brži, ali to je optička varka - nestrpljivost ustvari radi protiv Vas.

U praksi:

1. Napravite plan - Definirajte Vaše i samo Vaše ciljeve. Zapišite, objesite na zid, vrata ormara. Educirajte se o predmetu od Vašeg značaja.
2. Poduzmite konkretnu akciju. - Radite po svom planu kojeg se ne morate u detalje striktno držati, budite fleksibilni, ali ostanite vjerni glavnom cilju.
3. Pratite napredak. - Napismeno je najbolje, s tim da je jako dobra stvar voditi dnevnik prehrane, rezultata vježbanja i sl.
4. Ne prelazite granice svoje psihofizičke izdržljivosti.- Idite malim koracima koji dugoročno jamče velike rezultate. Nagradite se za manje uspjehe da imate poticaj za dalje, ali pazite da nagrade budu u skladu s Vašim ciljem i programom.(Npr. nova odjeća za fitness, nove bučice itd.)

Želimo Vam uspješan put do cilja!


Objavljeno 11.02.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji12komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji12komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija