Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Jesenski blues

Dani postaju sve kraći, a tijelo na utjecaje iz okoliša reagira pospanošću, bržim umaranjem i melankolijom. Sigurno vas hvata "jesenski blues". Hladnoća i vlaga silom žele potkopati vaš imunitet, izmrcvariti vas, a vama je sve svejedno.

Tipični simptomi jesenskog bluesa su već početkom jeseni (čitaj - sada) prisutni kod većine ljudi. Cilj im je sabotirati osobu kod izvršavanja svakodnevnih obaveza, ali i smetati u nastojanju osobe da se osjeća fit. Ima dana kada ste spremni na sve izazove koje nosi stresna i užurbana svakodnevnica; kad znate kako se nositi s iritantnim ljudima kod kuće i na poslu. Takvih je u ovo jesensko vrijeme sve manje.

Ipak, uz pomoć lukavih strategija, ima nade za vas.

1. Kao prvo, naoružajte se strpljenjem - oni pravi kratki i tmurni dani tek dolaze.

2. Drugo, prihvatite činjenicu pod br.1.

3. Usvojite naviku "tko se snađe-njegova pobjeda" u vidu fleksibilne tjelovježbe. Ako ste do sada prakticirali fizičku aktivnost na zraku, naravno da nećete vježbati na isti način i po super niskim temperaturama, k tomu uz kišu i maglu!
Snađite se i provodite svoje dnevne i /ili tjedne aktivnosti u kući. Pronađite inspirativne vježbe za različite skupine mišića i vježbe istezanja (pročeprkajte po Fitness.com.hr i drugim relevantnim stranicama ) ili investirajte u Dvd ovakvih sadržaja. Pustite vaš najbolji Cd i - krenite u akciju. Ako vam se baš ne da - bit ću dosadna i reći po milijunti put - plešite!
Također, sada je pravo vrijeme da se sprijateljite s teretanom/fitness centrom u blizini vašeg kvarta.

4. Za ovaj dio godine tipičan je manjak hormona sreće - serotonina, što je, ustvari, i podloga za manifestiranje jesenske sezonske depresije(bluesa) u vidu lošeg sna i povećane anksioznosti i razdražljivosti. Prije svega, sada je osobito važno u svakodnevnom ritmu paziti na urednu prehranu i ne preskakati obroke. Zašto "štrajkati glađu"? Time samo dolijevate ulje na vatru, jer ovakvo postupanje vodi do pada razine šećera u krvi, čime direktno postajete još nervozniji, još živčaniji i još napetiji.
S više manjih obroka tijekom dana, s naglaskom na kvalitetan doručak, najbolje ćete uzvratiti udarac stresu.

5. Dajte šansu (i prednost) složenim ugljikohidratima s niskim glikemijskim indeksom, a to bi bili generalno - svježe voće i povrće, integralni kruh i žitarice, kao i mahunarke.
Smanjujte ih kako dan odmiče - uzimajte ih najviše ujutro, srednje popodne i najmanje navečer.

6. Bacite oko na magnezij. Taj antistresni mineral opušta mišiće, kontrolira krvni tlak i sprečava živce da prekovremeno rade. Da vas sitne gluposti ne bi izbacile iz takta, udružite snage s magnezijem, Ima ga u zelenom lisnatom povrću (špinat, blitva, zelena salata, kelj,  zelje), sjemenkama bundeve i bananama.

7. Stižu i "nabrušeni mali gremlini" od viroza i infekcija. Protiv istih najbolje se boriti korisnim(zaštitnim) bakterijama iz "multikulturalnih" jogurta i kiselog mlijeka.

8. ABC - šifra je koju svakako trebate zapamtiti. Nema tu puno filozofije. Ti vitamini isti su vaši saveznici u borbi protiv infekcija. Potražite vitaminsku tablicu i nakljukajte se s ova tri.

Fit je stanje fizičke kondicije isto koliko i stanje svijesti. Ne ide jedno bez drugog.

Da biste i u jesen bili fit - mislite fit i osjećajte se fit.

Objavljeno 16.09.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji2komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji2komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija