Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Fizička aktivnost - najbolja terapija

  Iako se nikad ne treba ustručavati potražiti stručnu pomoć kad su u pitanju određene zdravstvene tegobe, apsolutno najbolja stvar koja može pomoći u čitavom rasponu patoloških stanja je bila i ostala - fizička aktivnost.
  
  Da ne govorim o dokazanim povoljnim učincima na tijelo - kosti, mišići, unutarnji organi, limfni i krvožilni sustavi, a već se odavno zna kako će svi nabrojani sustavi organizma profitirati od kvalitetne tjelovježbe - posebno ću istaknuti dobrobiti vezane uz psihu.
 
--> Endorfini i serotonini, ti mali stimulansi, tj. podizači raspoloženja čine da se nakon kvalitetno odrađenog treninga "osjećate high", a da nećete morati proći doping-kontrolu, jer, 100% su prirodni (i bez konzervansa  ;) )
Postoji mnogo tekstova u kojima se spominju kao vrhunski stimulatori - oni zaista daju energiju i tamane depresivne misli. Ako ne vjerujete, probajte. Ipak su sve vrste teorija maksimalno učinkovite samo onda kad ih se primijeni u praksi.
Farmaceutska industrija svako malo lansira nove antidepresive, antianksiolitike - dakle, slatke male tabletice, zgodno upakirane u šarenu kutiju, praktične za ponijeti sa sobom i sa svim drugim mogućim prednostima. Oglasi su posvuda - na televiziji, u novinama, u časopisima. Popiti tabletu za smirenje postalo je svakodnevna praksa, dođe vam kao da ste uzeli pepermint bombon za osvježiti dah.
To je skroz krivo ponašanje, ali citirat ću sama sebe, pa reći da je nažalost sve češća tendencija posezanju za instant rješenjima, u ovom slučaju za "magičnim" pilulama koje će u sekundi riješiti sve probleme. Sve brige će nestati, sve stvari se postaviti na svoje pravo mjesto samo kad uzmete ovakvu jednu malu tableticu. Ili,isto će se dogoditi ako uzmete malo više alkohola, "utopit" ćete tugu u njemu. Ili, još gore, kombinirate te dvije stvari.
Posezanje za sredstvima iz ljekarne mora biti iznimka, rezervirano za megasuperturbo krizne situacije i jako kritične slučajeve. A što se alkohola tiče, tu je jedina iznimka vama najvažnija fešta na svijetu poslije koje ćete, naravno, otići ravno u krevet na spavanac.
Znači, ako trebate nešto što će vas podignuti, shakeajte malo svoje tijelo i proizvedite si malo endorfina.

--> Još jedan plus! Polaganije i svjesnije vježbanje, na čemu, npr., inzistira pilates, isto tako pomaže da pravilnije dišete.
A pravilno disati znači poboljšati probavu i krvotok, bolje spavati, imati pravilan ritam srca.
Pravilno disati provjereno znači smanjiti tjeskobu i napade panike.
I sad, malo brojki - znanstvenici sa Harvard University su otkrili da polagano i duboko disanje povećava dotok krvi u mozak i smanjuje stres i do 65%.

--> Premalo kisika u mozgu logična je posljedica slabog dotoka krvi u mozak. To vas može potaknuti da se osjećate "mlitavo", da vas pere pospanost i samim time bezvoljnost, dosada. A jedna manje ili više žustra šetnja (ovisi o trenutačnom osjećaju izdržljivosti) može riješiti problem.

--> Ljutnja i bijes - te dvije agresivne emocije često nisu adekvatno izražene, često se gutaju, pa onako postepeno i neprimijećeno tik-takaju u čovjeku kao skrivena ili poluskrivena tempirana bomba. U trenutku kad eksplodirate, najčešće se istresate na krive ljude kojima vaši ispadi uopće nisu bili namijenjeni.
Umjesto da povrijedite nevine osobe i napravite scenu/dramite tamo gdje nema mjesta kazalištu, uhvatite se nekog oblika tjelovježbe.
Udri po boks vreći ako imaš u glavi jasnu sliku svoje mete, pravac na karate ako se osjećaš kao nedovoljno ispucani ninja, a ako hoćeš sve to obaviti u malo više cool/flegma stavu - upiši se na tai chi.
Ako ti je sve to nedostupno jer živiš u manjem mjestu s manje mogućnosti ili si jednostavno (kao većina nas uostalom) švorc, ispleši se i iskači u privatnosti svog doma ili prošetaj tako brzo oko kvarta da ti se izderu đonovi na cipelama.

  U biti, svi ovi savjeti samo su najosnovniji primjeri za manje, svakodnevne tegobe koje nam priređuju šefovi i obitelj koji nam stalno kvocaju sa svojim sugerencijama ili nas izluđuju svojim nemoguće-za-trpit navikama, ali i na-lijevu-nogu-ustajući dani, te svi oni mogući i nemogući Murpheyjevi zakoni koje otkrivate dan po dan kakvih ih sve ima.
Za sve druge tegobe na malo višem nivou obratite se svom liječniku ili ljekarniku.
A ako ste psihe čvrste poput čelika i niste se (još) pronašli u ovim i inim problemčićima, zapamtite - prevencija je najbolji lijek.
Stoga, trk na nekakvu aktivnost u čijoj se koži najbolje osjećate.

Objavljeno 03.12.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji13komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji13komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija