Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Afterworkout Party


Trening je napravljen. Što sada?

Nakon kvalitetnog treninga vaši mišići su umorni. Ou Yeah, it' s been a a hard day's night, and they've been working like a dog. Svi metabolički procesi u tijelu su se zahuktali, a cirkulacija krvi se ubrzala.

Ipak, trening nije jedina "aktivnost" na koju biste trebali obratiti pažnju. Isto tako, treba misliti i na "afterparty", tj. radnje koje je poželjno obaviti poslije vježbanja.

Da biste se brzo "refreshali", "došli k sebi" i skulirali svoje ubrzano srce, te ga vratili u normalni ritam - evo podsjetnika na važne stvari koje su MUST HAVE after treninga. Čisto da rezimiramo što i kako učiniti za jedan "quick fix"  vašeg umornog organizma. Naravno, to ne znači da je ovakav umor loša stvar, to je stvarno onaj zdravi, slatki umor, ali svaki umor treba i odmor.

1. PWM

Nakon treninga, razina glikogena u krvi opada i dolazi do razgradnje mišića (katabolizma). Vaša misija je - okrenuti situaciju u svoju korist i uspostaviti obrnuti (anabolički) proces izgradnje mišića.
Iako su stručniji na ovom portalu o tome napisali mnogo, ja kao svaki lukavi đak samo pišem šalabahter.
Prva stvar za kojom treba posegnuti je voda.
Drugo su ugljikohidrati, a prednost imaju oni koji se brže apsorbiraju (maltodekstrin, dekstroza, voće s nešto višim GI). Oni povisuju inzulin u krvi, a inzulin je glavna faca u stvaranju mišićne mase.
Slijede proteini. Svaka čast ugljikohidratima, ali proteini su ipak "the boss" PWM- Mafije. Može bilo koji, ali whey je najbolji.
Dalje - Znoj vas je isprao, iscentrifugirao i ižmikao kao spužvu, a to znači bye, bye minerali, vitamini i elementi u tragovima. Bye, bye elektroliti. Odoše glavni akteri u održavanju ravnoteže tekućina u organizmu - kalij i natrij. I time vam želim signalizirati da ih nakon treninga treba i nadoknaditi. Nije naodmet uzeti i magnezij te vitamine C i E, koji također imaju važnu ulogu u mišićnoj obnovi i izgradnji.

2. SHOWER GEL

Upotrijebite ga. Ili ga nemojte upotrijebiti, ali se bar istuširajte mlazom mlake vode. (Dobro, možda vi preferirate prirodni miris, ali bi ipak bilo bolje da uskoči i barem neki mali sapun).
Tuširanje nakon treninga ima 3u1 efekt - čisti, sprečava dodatno znojenje i opušta.
Najbolje je istuširati se nakon nekog optimalnog vremena poslije treninga, ni prebrzo, ni predugo poslije.
I kupka je dobra za opuštanje, ali tuš masira napete mišiće (osobito vratne koji znaju zezati), tako da bolje mlaz nego bubble bath.

3. SELF-HELP STRATEGY

Treba li uopće naglašavati da kvalitetno izvedena masaža ima superopuštajući učinak na vaše bolne mišiće?
Ne morate odmah trčati u spa i wellness centar na supeugodne ali i superskupe masaže. Ovdje propagiramo lokalnu terapiju samomasiranjem.
Pogotovo u početničkim fazama treninga osjećate se kao da vas je pregazio parni valjak? Da, to je normalno. Ali to ne znači da morate trpjeti bol.
Ne, ovo nije još jedna reklama za tablete protiv bolova. Ovo je reklama za no-name, nekonkretne gelove i kreme sa zagrijavajućim, odnosno rashlađujućim učinkom.
I prije treninga možete posegnuti za kremama koje zagrijavaju. Lokalno zagrijavanje u kombinaciji s masažom potiče cirkulaciju, a samim tim i poboljšava dotok kisika u tkiva, te pokretljivost. Dakle, u svrhu prevencije sportskih ozljeda, možete koristiti upravo tu vrstu krema. Možete naravno i poslije, kada ovakav preparat ima opuštajuću i reparativnu ulogu povlačenja boli.
S druge strane, kod akutnih ozljeda nakon bavljenja sportom, kod istegnuća, uganuća i jače mišićne boli korisno je posegnuti za gelovima koji hlade, najbolje one s dugotrajnim učinkom na bazi mentola.
Postoje lokalni preparati koji kao aktivnu tvar sadrže i nesteroidni reumatik (ibuprofen, npr.). Iskustva pokazuju da se takvi preparati dobro apsorbiraju i učinkovito ublažavaju bolove bez nuspojava.
Dodatni bonus! Samomasaža opušta i mišiće, ali i živce.



Dakle, s vremena na vrijeme ponoviti male tajne velikih majstora teretane nije strategija za baciti. Nadam se da će i vama, osobito vama koji ste tek krenuli u svijet treniranja, dobro doći ovaj mali šalabahter, ali nemojte da vas trener uhvati kako varate. Sakrijte ga brižno.  ;)

Objavljeno 18.12.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija