Med - većina ljudi ga ne voli, ili im je presladak, ili jednostavno ga ne vole konzumirati. Pokušat ću vam otkriti neke dobre strane meda pa ga možda ubacite u svoj jelovnik zdrave hrane.
Neke od dobrih strana meda su :
Većina ljudi griješi kada med stavlja u vreli čaj, ne treba ga se stavljati u vrelu vodu zato što onda gubi svoja ljekovita svojstva. Med se najbolje apsorbira kada se voda malo ohladi, on onda zapravo postaje lijek. Kada ga uzimamo putem žličice, pokušajte ga držati u ustima, sve dok se on ne otopi, pa tek onda progutati. Pošto je med relativno lako probabljiv, on tijelu daje brzu energiju, tj. trenutno vraća ono izgubljeno. A dugotrajnim konzumiranjem možemo povećati fizičku izdržljivost te psihičku stabilnost. Takvim načinom konzumiranja meda on postaje ono što zapravo je, lijek.
Glavni sastojci meda :
Pogledom u med možemo odmah zamijetiti da je građen od šečera, tj. UH-a.te oni čine oko 95% suhe tvari u medu. Drugi glavni sastojak meda je voda, koje ima oko 20-tak %. Proteina ima relativno malo u medu, tek nekih 0,5%.
Šečeri koji se nalaze u medu su većino monosaharidi(fruktoza, glukoza) te neki složeniji saharidi poput saharoze, maltoze...
Prehrambena vrijednost meda :
Jedna žličica meda(20-tak g) sadrži :
-energetska vrijednost : 64 kcal -proteini : 0,06 grama -ugljikohidrati : 17 grama -masti : 0 grama
Kako prepoznati "kvalitetan" med :
Danas je relativno teško pronaći onaj "stari, dobar, domaći" med, ali najlakše ga je naći tako da odemo na plac/pijac/tržnicu i tražimo onaj kristalizirani med, tj. onaj "tvrdi" jer tako znamo da je u njemu mali postotak vode, te da je kvalitetan
Ljekovita svojstva meda :
-Dobro utječe na motoriku želuca i crijeva
-Svakodnevnom konzumacijom smanjujemo razinu kolesterola u tijelu te poboljšanje krvne slike
Sve u svemu gledano, nemojte zaobilaziti med, konzumirajte ga svaki dan ujutro, najmanje 2 žličice za brži početak dana.
Objavljeno 09.03.2012.