Patlidžan kojeg ćete obožavati!

  • 0 komentara
  • 9 x
  • ponedjeljak, 10 prosinca, 2018. u 03:10

Patlidžan sigurno nije prvi izbor povrća za kojim posegnemo na tržnicama ili u dućanima, uz svo to šarenilo i laku pripremu ostatka biljnog svijeta nekako ga nepravedo zapostavljamo. To debeljuškasto, ljubičasto jajasto čudo često zna prevariti svojom gorčinom,  možda smo zato tako lako odustali od njegove učestalije pripreme.  Vjerujte mi, ako mu postvetite samo malo pažnje, kao i svemu u životu, dat će vam više no što ste ikad očekivali.

Za početak kada odabirete idealan komad za pripremu pripazite da nije pre velik, jer što je veći ima i više sjemenki zbog kojih dobiva na gorčini, pa birajte lakše primjerke s čvrstom i sjajnom korom te što zelenijom peteljkom na vrhu. Drugi je korak do savršeno spremljanog patlidžana soljenje, koje je obavezno prije bilo kakvog daljnjeg načina obrade i pripreme. 

Nakon pravilonog odabira još ću vas samo malo zatlačiti time koliko je zapravo patlidžan dobar za nas, pun je dijetalnih vlakana koja su odlična za probavni sustav, a s obzirom da gotovo ne sadrži masti i kolesterol odličan je izbor i za sve one koji su u konstantnoj bitci sa dijetama. Dobar je i za kožu i svašta još nešto, a meni je najbolji kada glumi podlogu za pizzu!

SASTOJCI 

1 patlidžan 

rajčica umak (ja sam koristila domaću šalšu)

1 mozzarella (ili bilo koji sir koji volite, čak i veganski kojeg smo tu koristili)

pola naribane tikvice 

par nasjeckanih šampinjona 

1 ljubičasti luk 

1 češanj češnjaka

par nasjeckanih maslina na kolutiće 

začini po želji 

PRIPREMA

Patildžane narezati po dužini na ploške debljine prsta-posoliti i ostaviti da puste gorčinu nekih pola sata, obrisati višak vode koji su pustili i poslagati na papir za pečenje u tepsiji u kojoj ćete ih i peći.

Premazati ih šalšom, malo posoliti i posuti sitno sjeckanim češnjakom. Ostatak namirnica slagati po želji, ja uglavnom slažem redosljedom koji je napisan u sastojcima. Peći 20ak min na 180 stupnjeva. 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od sit_nica:
  • Keksi za goste! x 10
    Nedavno sam bezglavo otišla u kupovinu namirnica, zapravo mi ništa nije ni trebalo ali me ponijelo vrijeme blagdana i prije nego što je zapravo počelo. Odavno sam otišla iz Splita, zapravo i dok sam živjela dolje smatrala sam kako nikada neću biti tipična žena, imati posuđe i pribor za jelo za goste, praviti paprenjake za Božić ili pince za Uskrs. Bilo mi je smiješno majčino i bakino cjelonoćno bdjenje nad  kuhinjskim stolovima prije tih velikih dana, malo sam se čak i rugala tim njihovim naučen...
  • Naopaki muffini x 10
    Većinu stvari u životu uzimamo zdravo za gotovo, bez da smo previše svjesni dok to činimo. Usputne stvari i ne doživljavamo, stablo nikad ne zagrlimo i ne zahvalimo mu što dišemo, sunce je žuto jer ga tako vidimo, zrak ne možemo opipati i umrli bi bez vode. I pčela, al ne volimo da nas ubodu pa ih isto tako ne doživljavamo. Cikla je crvena i mrkva narančasta, povrće uglavnom zeleno dok ga ne ogulimo pa je bijelo. Treba uvijek malo zagrebati po površini ako želimo vidjeti pravo stanje stvari. Atm...
  • Brzač - super brzi kolač x 26
    Koliko vas misli da je "crnac bez jaja" sasvim blesavo ime za kolač? Nedavno smo objavljivale fotku veganske verzije tog kolača na našem Instagram profilu i zapravo po prvi put osvijestile kako je naziv skroz neprikladan, pomalo rasistički  i zasigurno smiješan većini ljudi koja ga čuje po prvi put. Vodile smo žustru raspravu o tome je li etički napisati u opisu slike "crnac bez jaja postao je vegan", i iako se radi o kolaču odlučile smo da nije uopće zabavno. Od tada stalno zamišljam kako bi bi...
  • Može jedan RAWffaello?! x 16
    Pješčana plaža, kokos, predivno prozirno plavo more koje miluje bijeli pijesak i zgodna žena koja uživa u svemu tome… Svi znamo dobro uhodanu reklamu još poznatije slatke kuglice od kokosa, ukusne bijele kreme, hrskave ovojnice i pre finog badema u sredini. Iskreno, sline mi cure samo dok pišem ovo i ne mogu se odvojiti od misli kako mi je dućan blizu i kako želim taj Raffaello odmah sada. Umjesto da ga jednostavno kupim, odlučila sam počastiti svoje nepce nekim malo drugačijim Raffaellom, bolje...