A što kad nam se jedu burgeri?!

  • 0 komentara
  • 8 x
  • četvrtak, 04 listopada, 2018. u 12:07

Pobornik sam onoga da treba slušati dijete koje čuči u nama, naročito kad odrastemo i nemamo neke velike ljude koji nam stoje nad glavom i to nam brane ili misle da imaju bolje rješenje, zdraviji obrok, pametniju opciju...Pa što onda kad nam se jede burger, a zdravo se hranimo? Jednostavno pojedemo burger!

Recept za oko 5 burgera:
100 g kuhanog graha
100 g kuhane kvinoje
100 g kuhanog boba
1 cikla
1 luk i 2 češnja češnjaka
1 žlica lanenih, chia i bučinih sjemenki
kumin, kajenski papar, sol, chilli, kurkuma, maslinovo ulje

Na sitno sjeckanom luku i češnjaku kratko dinstati kuhani grah, kvinoju, bob i ribanu ciklu te začiniti sa svim začinima. U maloj posudici razraditi chia sjemenke s pola žlice tople vode i staviti da nabubri. Ostaviti žlicu kuhanih i dinstanih sastojaka sa strane, a ostatak ubaciti u blender sa svim sjemenkama i razrađenom chiom. a zatim u izblendanu smjesu dodati i žlicu sačuvanih sastojaka, pomiješati te ostaviti oko sat vremena u frižideru da se malo stisne. Oblikovati burger i peći na papiru za pečenje oko 40 min na 180 stupnjeva. Kada su burgeri gotovi ostaviti ih 15 minuta da se stisnu i "odmore" od pečenja. Burger slagati s dodatcima po želji.

Recept za pecivo:

1 šalica sojinog mlijeka

1/4 šalice kokosovog ulja

1/4 šalice tople vode

1 šalica kukuruznog brašna

3 šalice brašna iz cjelovitog zrna tip 850

1 kvasac

1 žličica agavinog slada

sol, papar, kurkuma, sjemenke za posipanje

Pomiješat posebno sve suhe i mokre sastojke. Napraviti rupu u sredini suhih sastojaka i polako umiješati mokre drvenom kuhačom. Kada su se sastojci sjedinili, na pobrašnjenoj radnoj površini rukama umijesiti fino tijesto. Ostaviti ga oko 2h sa strane da se diže, a zatim ga premijesiti, oblikovati burger peciva i ostaviti još sat vremena da se dižu. Peći na 170 stupnjeva 15ak minuta.

Od ovoliko dugog recepta zaboravila sam ostatak teksta, ali sumnjam i da je bio bitan... 23:15 je, prekasno za pekarske pohode. Vi se nemojte prepasti dužine recepta, puno je jednostavniji nego što se čini. Laku noć i dobar tek!

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od sit_nica:
  • Malo drugačiji banana bread x 20
    Crne banane nam često ne izgledaju baš najprivlačnije, a zapravo se iza crne neugledne kore krije prava eksplozija slatkog okusa. Iako se one u originalu, odnosno u zemljama iz kojih potječu beru i jedu malene i zelene u ovom našem društvu navikli smo da su veće i uvijek na policama dućana biramo one najžuće. Kad šećer nije nešto što konzumiraš upravo su te malo crnije banane tvoj najbolji prijatelj za izradu slastica. RECEPT 2 1/2 šalice pirovih pahuljica 1 veća ili 2 manje banane prsto...
  • Palenta za velike! x 11
    Palenta, žganci, pura zovite je kako hoćete ali svakako je uvrstite u svoj jelovnik. Ovo "siromašno" jelo putuje lijepom našom od davnina i ne postoji kuhinja u kojoj barem jednom nije završila u loncu. Prva sjećanja na palentu vežu me uz mamu i njene prijateljice koje su svakih nekoliko mjeseci razglabale o kilama jedući palentu s malomasnim jogurtom na balkonu našeg stana. Iskreno, tada nisam bila neki fan žute smjese prelivene jogurtom ili mlijekom, ili još gore servirane uz nekakav masni m...
  • S ljubavlju, jaja bez logike. x 15
     Prije par godina u nekoj od sezona američkog Masterchefa sudjelovala je slijepa amaterska kuharica. Još tada su mi misli o tome bile vrlo  podijeljene, s jedne strane logično je da su joj okusi zbog nedostatka jednog osjetila izrazito istančani, s druge me jako bunio taj koncept. Kako netko može isporučiti jelo koje ne vidi, čak i ako je u mogućnosti probati ga nema potpunu percepciju finalnog tanjura. Na kraju je showa slijepa kuharica pobijedila, doduše, i dalje se dvoumim je li zasluženo i...
  • Proteinski cheesecake x 15
      Ljeto u Zagrebu, umjesto u moru. Vruće je i stalno mi se jede sladoled, a iz frižidera iskaču samo fit proizvodi i orašasti plodovi iz ladica za međuobroke. Na putu od stana do teretane pozdravljaju me stotine slastičarni koje samo okrznem pogledom da ne padnem s bicikle. Mmmm šećeri… I odjednom se misli o posnom siru i orašidima spajaju u jedno, kao neko “receptno” prosvijetljene. Jedva čekam da prođe sat iskoraka i bugara da se bacim na slatki posao.   Na trenutke mrzim ove prehramben...