Back to Balance

Iliti - Povratak u ravnotežu. Što je uopće ravnoteža? Kada smo u ravnoteži? Bit stanja ravnoteže je, moglo bi se reći, kad, manje-više sve "štima". Kad s pokrićem možete reći "I feel good" i znate da se, kad ste to rekli, niste tješili niti bodrili za neka buduća bolja vremena.
Također, nije loše usporediti ljudski organizam s automobilom . Kad automobil radi ko"po špagi", servisiran i uštiman kao urica i s njim nemate nikakvih problema, on je u ravoteži. Tako i vi. Kad vozite po cesti svog života a da vaš motor ne zapinje, ne gasi se svako malo i ne radi vam probleme, onda ste u ravnoteži.

Već i vrapci na grani znaju da redovito vježbanje, pravilna prehrana, svjež zrak i dovoljno sna mogu produljiti život, pomladiti duh i tijelo, te pomoći u prevenciji bolesti i pritiska suvremenog življenja. Često ipak te radnje mnogi shvaćaju kao "popravne", "out of the ordinary"= izvanredne i neuobičajene. A ustvari, ovi faktori su, ili bi trebali biti, normalno stanje. Kada postoji odstupanje od ovih vrijednosti, tijelo nije u ravnoteži.

U srednjem vijeku, na snazi je bila takozvana Theory of the Four Humours,čiji je autor prvi originalni "medicine man" - Hipokrat, a  u kojoj se riječ  humours(humori, temperamenti) odnosila na četiri osnovne tjelesne tekućine - krv, flegmu, žutu žuč i crnu žuč. Ako su sokovi ravnomjerno pomiješani, čovjek je zdrav. Previše ili premalo nekog od tih "životnih sokova" u organizmu izbacilo bi tijelo iz ravnoteže i tu nastaje bolest. Također, prevlast nekog od sokova u tijelu određuje i čovjekov temperament (sangvinik, kolerik, melankolik, flegmatik).
Dakle, već od Hipokratove antike naglasak je stavljen na ravnotežu.

Treba istaknuti da su osnovne ljudske potrebe manje-više iste, ali se genetika, specifični zahtjevi posla, bioritam i sustav osobnih vrijednosti razlikuju od osobe do osobe. Znate da ni jednojajčani blizanci nisu posve isti.
Tako da, baš kao što reče naša Gym Girl, što je za jednoga, nije nužno i za drugoga.
S druge strane, nekih smjernica ipak mora biti, a oni neka posluže kao okvir, skica koju će svatko dorađivati u svom stilu.
Zato, pokušajmo baciti pogled na nekoliko ključnih elemenata od vitalne važnosti za ravnotežu svakog čovjeka i zatim naučiti kako ih "skrojiti" po svojoj mjeri.

1. TJELOVJEŽBA
Fizička aktivnost najbolji je način uspostave tjelesne ravnoteže. Multifunkcionalna je i predstavlja kariku koja ne smije nedostajati u životu čovjeka. Skupa s dobro uštimanom prehranom, drži sve konce u rukama. Sjećate se one francuske crtane serije Život - moje tijelo? Nema bolje predodžbe o tom kako ljudski organizam funkcionira od tog crtića. Prisjetite se najavne špice tog serijala i skužit ćete da tamo svi uvijek nekud trče. Shvaćate što želim reći? Kratko i jasno - krećite se.
 Glavni kriteriji vašeg idealnog načina tjelovježbe - vaše zdravstveno stanje, dob, spol, vaši afiniteti, financije i vrijeme koje vam je na raspolaganju. Te točke neka budu vaš vodič u potrazi za samo vašom aktivnosti, otprilike i tim redom.


2. PREHRANA
Dobra? Loša? Takvo što ne postoji. Postoji samo zdrava/nezdrava, uravnotežena/neuravnotežena prehrana (ne hrana!).
Hrana je glavno gorivo za vaše "auto tabane". Da biste se vratili u ravnotežu (ako ste trenutno izvan) u ovom području, prvo usvojite smjernice za zdravu, uravnoteženu prehranu o kojoj je naveliko pisao kolega Iluvatar. Zatim prilagodite jelovnik svojim potrebama - ovisno o tome koliko se trošite, koliko/kada/kako radite i imate li većih zdravstvenih problema.
Anyways, kako god razradili detalje - uvijek pazite na redovitost obroka, raznolikost namirnica i umjerenost. to su ta tri famozna "puta do otoka sreće".

3. SAN
Ne morate spavati milijardu sati dnevno da biste se pošteno naspavali.
U snu vaš organizam ne miruje, ali se obnavlja, revitalizira se.
Maksimalnu učinkovitost sna možete ostvaritri samo ako da- dovoljno ali i kvalitetno spavate. Otprilike, za normalno funkcioniranje, svi mi trebamo cca 6-9 sati sna, pa se probajte naći tu negdje.
provjetravana spavaća soba, lagana glazba, lagani tekstovi, laganiji obroci kao i laganije teme prije spavanja mogu vam osigurati sweet dreams bez puno muke.
Stvari koje vam mogu "ukrasti" san ako ih prakticirate uoči odlaska u krevet su - žustre rasprave, teška hrana, previše razmišljanja i briga da vam se motaju po glavi, kofein i odlazak na sleeping time kasno iza ponoći.

4. RELAKSACIJA
Bit relaksacije je opustiti se, odmoriti se od kiše obaveza, "pustiti mozak na pašu", raditi nešto u čemu uživate.
Smijeh je također bitan element relaksacije. Propisujem što više smijeha.
Tu su i pozitivne vibracije koje treba odaslati i primiti.
Podsjetnik! Dišite duboko i polako. U trenu ćete odjetiti unutarnji mir, bitan faktor vaše ravnoteže. Trudite se ostati mirni i kad su vanjske oklnosti divlje i opake. Samo na površini mirne vode stvari se odražavaju u pravom obliku, a samo u smirenu umu dolazi do ispravne percepcije svijeta( vanjskog i unutarnjeg).

5. FOKUS
--> Fokus na pozitivne aspekte svašeg života! Iz njih crpite motivaciju i inspiraciju za rad na sebi i privlačite nova pozitivna iskustva.
-->Fokus na jednostavnost, spontanost, zaigranost. 
Manite se perfekcionizma. Znate kako kažu: Čemu laštiti dovoljno sjajan parket?
Učite od klinaca. Međunarodna udruga za igru( da, i to postoji ) u svom izvješću tvrdi da se djeca moraju stimulirati s 3 vrste igre: kreativnom(slikanje, pisanje, pjevanje), maštovitom (preodijevanje) i fizičkom (aktivnost). Zašto mislite da biste se vi trebali ponašati drugačije? Pa sve ovo prisutno je i u životima odraslih.

6. TREBATE PRIHVATITI, ALI NE I PREPUSTITI SE
Život je neobična mješavina. Moramo ga prihvatiti onakvim kakav jest, pokušati ga shvatiti i potom ga poboljšati koliko je to u našim mogućnostima.
Djelujte pro sebe a ne kontra!
Dopustite i razumu i srcu da vas vode kroz život, oslonite se i na logiku, ali i na intuiciju. pokušajte ih sinkronizirati.
Samo bez smosažalijevanja. Odlučno krenite u akciju kad se nađete u krizi. Ne glavom bez obzira, nego strateški. Daj što daš, ali daj sve od sebe da uspiješ.

7. NAUČITE SE BRINUTI O SEBI
Budite ili naučite biti - samostalni, fleksibilni(snalažljivi), sigurni u sebe, organizirani.
Osvrnite se oko sebe, iza sebe i zavirite unutra. Gdje ste sada i kamo želite doći?
Uočite nedostatke i pogreške u svom ponašanju i poradite na njima malim, ali sigurnim koracima. Naučite vještine koje vam fale da biste u željenom segmentu života bili neovisni.
Njegujte sebe - svoj duh i tijelo.
I po stoti put - budite detektor za signale koje vam vaše tijelo šalje.
Ukratko - ponašajte se prema sebi kao prema najboljem prijatelju.

Bili su to, dame i gospodo, 7 veličanstvenih, 7 samuraja koji će stati u obranu vaše ravnoteže.
Shvatite ih kao smjernice za umijeće života i porihtajte ih da šljakaju tj. plešu kako vi svirate i da furaju vaš film.
Živi i pusti druge da žive - u ravnoteži! ;)

Kakav ti je post? 
Čekam na vaša iskustva o tome kako održavate svoju ravnotežu, razmišljate li kada o tome ili ste jednom otišli izvan nje i kako ste se vratili. Što je ZA VAS ravnoteža? Što biste još dodali na ovih 7 ključnih točaka? :)
Kate
11.12.09. u 19:04
line
Ravnoteza? Tijelo i um (htio sam napisat tijelum da spojim :D)
Moje idealne karakteristike (sto mislim da bi savrsen spoj trebao imati):
Tijelo - agilnost, vještost, brzina, ekplozivnost (to podrazumijeva dobru formu i all-round primjenjivost, snaga je u drugom planu)
Um - progresivnost, eklektičnost, znatiželja, inovativnost
Sigurno sam nesto zaboravio, ali to mi se ovako generalno cini kao idealna zaokruzena cjelina.
Jdot
12.12.09. u 14:22
line
A srce jdot? ;) Kod mene sve kreće od toga - od jednog neobjašnjivog osjećaja da je "to to". Možemo to nazvat intuicijom ali mislim da je to nešto drugo. Kad mi se razum i duša (srce) slože, nema sumnje da sam na pravom putu. S druge strane, kada razum nešto želi, ali srce se dvoumi ili se mršti - isključit ću razum i tražiti dalje. Teško je održavati ravnotežu u ovom svijetu gdje smo u svakodnevnom međusobnoj interakciji s drugim energijama - malo smo up, malo smo down. No, nije to ni tako loše ako to ne shvatimo preozbiljno. Ovo što si napisala o površini vode - ona ne može vječno ostati mirna - zapuhat će vjetar, past će kiša, proći će neki čamac, poskočit će neka ribica...ali ispod površine uvijek je mirno i tiho, nije li tako? Pa ako uspijemo ovu analogiju prenijeti na sebe i shvatiti povremene valiće neravnoteže kao nešto normalno i dobrodošlo da se previše ne uspavamo - sve će biti lakše....no prvo upoznajmo samuraje i dajmo im priliku da se dokažu ;)
Gym_girl
12.12.09. u 15:25
line
Kakvo srce :D pa naravno da neces nesto radit ak ti nije dobro/privlacno/gust, nisam govorio o nekoj subjektivnoj percepciji jer mi se to vise cini stvar recimo osobnog karaktera. Ja sam naveo neke opcenite karakteristike za koje ja smatram da predstavljaju stabilnost i napredak, tesko te izbacit iz ravnoteze ako imas adaptivan nacin razmisljanja, tome i tezim.
Ja se jedino s samurajem br. 3 borim :) ostali su mi nekako trivijalni da me izbace iz ravnoteze.
Jdot
12.12.09. u 16:42
line
Zanimljiva su vam razmišljanja Jdot i Gymka! Jdot, meni je ista stvar sa samurajem br.3 - ali eto, znam točno u čemu je kvar-previše razmišljam:te što me čeka za napravit sutra, te što sam danas obavila dobro, a što loše, te s čim sam nezadovoljna, te kakve mi ideje padaju na pamet da to riješim....Nikad kraja! Al ima dana kad se uspijem sabrati, pa se "isključim" i počnem mislit o nečem lijepom iz prošlosti i to pali! Gymka, naravno da su valići ili valetine uvik prisutni, ali treba ih naučit okrenut u svoju korist, ne dat im preveliku važnost i odmahnuti rukom ako nas samo i pokušaju smesti s našeg puta. Ravnoteža je, na neki način, kao sposobnost organizma da se uvijek vrati u početni položaj, ma kako ga razne brige i nevolje izbacile iz njega. To je kao neka elastičnost, opruga koja se vraća na svoj pravi put bez obzira što nas povremeni vjetrovi nastoje pomutiti :) Jako duboke i dojmljive misli imate oboje i drago mi je da ste to podijelili sa mnom. ;) :)
Kate
12.12.09. u 19:42
line
Jdot, mislim da ravnoteža i je stvar subjektivne percepcije. Svatko ima svoje načine da je postigne. A kakvo srce hehe...meni je teško malo bolje objasnit ovo što sam napisala ali nije ni bitno - ja razumijem, ionako je to moja ravnoteža ;) No, najbliže bi ravnotežu definirala (iako ne volim definicije) kao moja Kate u prvom odlomku - I feel good, BUT truly, madly, deeply, really good :)
Gym_girl
12.12.09. u 20:03
line
Mogla bih sad svašta napisati,al komentirat ću na ovakav način da ne kompliciram:post je super:) Ja osobno živim onako kako mi odgovara i to je moja ravnoteža. Ne povodim se za drugima, imam svoja pravila, svoja zadovoljstva, svoje ciljeve... Naravno da se ponekad dogodi nešto što me izbaci iz takta, ali obično iz toga nešto naučim ili postanem još izdržljivija;)
Lydia
12.12.09. u 21:08
line
Hvala ti Lydia :) Slažem se sa svima vama da je ravnoteža stanje i tijela i uma u paru-kad ste zadovoljni sobom i osjećate se dobro u svojoj koži, kad ste uhvatili SVOJ ritam(buđenja, spavanja, vježbanja, rada, razonode itd) i sve to posložili u životu na SVOJ način. Izbacivanja iz takta samo su izazovi nakon kojih, kako je to Lydia rekla, postanemo pametniji ("Ovo mi je škola i drugi puta ću pametnije") i tako izoštravamo svoja osjetila pa u novim izazovima znamo brže i bolje reagirati.
Kate
13.12.09. u 10:40
line
EH, nije lako odrzavati svoju ravnotezu (barem ja nemogu). Inace, post super.
efri11
13.12.09. u 13:03
line
9 Komentara
Zadnji postovi od Kate:
 • Dance burn x 3
  Početnici u vježbanju često čine jednu veeeeeliku pogrešku - iscrpljuju se do bola za sebe preteškim i prenaprednim, neprilagođenim treninzima, vide neku superzahtjevnu vježbu koja garantirano prži svaki kilojoule (kilodžul) i onda udri po njoj kao vojnik!Sasvim nepotrebno i nimalo učinkovito. Ako ste stopostotni ili relativni početnik kad su treninzi u pitanju, morate znati da nijedan trening ili bilo koji pothvat kojeg ste se uhvatili neće biti tako uspješan kao onaj u kojem ste pronašli barem...
 • Workout mix 2 x 2
  15-30  minuta zagrijavanja u plesnom ritmu: birajte svoj omiljeni DVD s aerobik vježbama, latino fitness, zumba, salsa....ili jednostavno navijte svoj omiljeni CD i zaplešite kao da ste se igrom slučaja našli uz Travoltu u "Groznici subotnje večeri" :DDizanje ispružene i zategnute noge u stranu tzv. "odnoženje u stojećem stavu"Za toniranje bedara: stanite uspravno, dižete ispruženu zategnutu nogu (zategnutog stopala) ustranu.Kad vraćate nogu u početni položaj - ne spuštajte stopalo na tlo. Noga ...
 • Mixani trening x 1
  15 min cardio - hip hopanje ili neki drugi intenzivni freestyle plesPotisak s prsa na stojeći - 2 seta x 20 ponavljanjastati uspravno , nogu razmaknutih u širini bokova, ruke savijene u laktovima, šake do brade, u svakoj ruci po 1 bučica (težine po vlastitom guštu). Ispraviti obje ruke uvis iznad glave i spojiti šake. Spustiti. Ponoviti.Pregib s bučicama - 2 seta x 20 ponavljanjaIskorak ustranu - 2 seta x 10 ponavljanja Stati uspravno sa skupljenim nogama. Ruke savijene u laktovima pod pravim ku...
 • Sitno ali bitno x 2
  Dragi Fit prijatelji, nakon dužeg izbivanja sa spisateljskog dijela Foruma i Bloga, usudih se vratiti na ove stranice. Priznajem, za to me najviše motivirao post by Gym Girl koja nas je sve počastila još jednim odličnim tekstom iz svog pera, ali i velika potreba da izbacim negdje svoje misli o nekim važnim i manje važnim ali ne manje intenzivnim životnim pitanjima iz svakodnevnice jedne Fitovke.Vjerujem da je svim Fitovkama i Fitovcima ovdje najveća preokupacija balansiranje životnih prioriteta,...