Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kazein protein - za rast mišića

Protein kazein je dominantni protein, pronađen u mlijeku, sporo  je razgradiva bjelančevina koja igra veliku ulogu u prevenciji propadanja mišića. Za protein kazein se također pokazalo da ima sposobnost oslobađanja aminokiselina što u suštini uzrokuje konstantan dotok istih u krvotok. Ovo stanje može trajati i do 7 sati nakon konzumacije.



Postoje tri vrste proteina kazein:

1. Kalcij kazeinat
2. Micelarni kazein
3. Mliječni protein izolat

Najlošiji kvalitet od tri vrste ima kalcij kazeinat i najčešći je sastojak hrane. Micelarni kazein i protein u mliječnom protein izolatu su identični. Dok je micelarni kazein 100% kazein, izolat proteina mlijeka ima i proteina sirutke (whey).

Protein kazein je zapravo prirodan oblik kazeina iz mlijeka. Čini 80% od ukupnih proteina pronađenih u mlijeku. Proces izdvajanja iz mlijeka se naziva ultrafiltracija. Proces se obavlja bez upotrebe bilo kakvih kemikalija i povećava količinu bioaktivnih mliječnih peptida koji podržavaju rad imunološkog sistema, uz poboljšan rast mišića.

Kazein protein ima sposobnost da se u crijevima formira u vidu loptice ili gela, koji vrši stalno otpuštanje aminokiselina u krvotok. Ova mogućnost čini kazein protein optimalnim izborom kao dugotrajni antikatabolički protein.

Koja su svojstva proteina kazein i koja istraživanja dokazuju to?

Kazein protein omogućava vrhunski rast mišića, koji je optimalan za oporavak, veličinu i dobitak snage. To je naročito važno nakon intenzivnog treninga, kada je vašim mišićima najpotrebniji. Protein kazein polako ulazi u krvotok, što znači da ima vrlo malo utjecaja na sintezu proteina. Međutim, ima snažan učinak u spriječavanju razgradnje proteina, što ga čini važnim proteinom za rast i razvoj mišića.

Istraživanja su pokazala da protein kazein ima sposobnost stalnog održavanja aminokiselina i do 7 sati. Također je pokazao vrlo jak antikatabolički učinak. Trenutni podaci iz dana u dan pokazuju koliku važnost ima protein kazein u običnim vježbama kao i vježbama s tegovima.

Tko bi trebao koristiti ovaj protein i kako se dozira? Ima li nuspojava ili nekih simptoma?

Svaki bodybuilder ili sportaš koji je u potrazi za vrhunskim, sporo-razgradljivim izvorom proteina će imati koristi od kazeina kao proteinskog izvora. Obavezno treba slijediti uputstvo za upotrebu, obično je to 2 porcije dnevno, a posebno navečer prije spavanje.

Razlog uzimanja proteina kazein predvečer je zbog toga što je noć najduži period kada je tijelo bez ikakvog izvora proteina ili drugih nutrijenata, s toga i kažemo da kazein protein ima antikataboličko djelovanje tokom noći.  Također, protein kazein je korisno uzeti i tokom dana kada znate da duži period nećete unositi hranu.

Nema registriranih nuspojava pri upotrebi ovog proteina, osim alergije na isti. Zasigurno se ne želite ni "predozirati", jer vaše tijelo u biti prihvaća oko 30 gr proteina trenutno, svaki višak se odbacuje.

Ukoliko se iz nekog razloga ne odlučite za konzumiranje kazeina u pogledu suplementa, vaš idealan večernji obrok je svježi / posni sir u kombinaciji sa orašastim plodovima, lanenim ili maslinovim uljem.

izvor:body.ba

Uz whey, u kazein protein se vrijedi uložiti. Za veći rast mišića, koristite noćni protein (kazein protein) kako bi bili sigurni da je vaše tijelo opskrbljeno proteinima.

Trenutno u ponudi imamo - kazein protein:
100% Casein protein
Slow releaze protein

Mix kazein i proteina sirutke:
Muscle protein
Formula 80
Protein 80 plus
Pro V60
Elite 12h

Za čitati - više:
Proteini - sve što trebamo znati o njima
Proteinski suplementi

Objavljeno 07.01.2011.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija