Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Što sve treba znati žena, majka, kraljica :D?

 

Hoću li izgledati glomazno i nabildano? Zar se neću udebljati od ugljikohidrata? Kad smijem zadnji put u danu jesti? Ja bih samo smršavila, ne bi izgledala "kao muško".. I još hrpa pitanja koju sam čula od cura/žena koje dolaze na fitness (ovo uglavnom uključuje one koje dolaze na 1001 sat aerobica, a teretane se boje ko vrag tamjana :) 

Znači, slijedi 5 odgovora na najčešća pitanja koje ima skoro svaka žena koja uđe u fitness

1. Hoće li treniranje s utezima učiniti da izgledam glomazno i nabildano?

Trening s utezima je zapravo jedini način da žena dobije lijepo definirano tijelo i tonirani izgled kakav želi. Točka. Amen. :) Žene jednostavno nemaju dovoljno testosterona da bi od vježbanja s utezima izgledale "kao muško". Ako se ipak dogodi da netko dobije više mišićne mase nego što to želi treba se držati manjih težina i većeg broja ponavljanja, a može se povećati broj setova. Osim stvaranja idealne (simetrične) figure, treniranje s utezima ima još pozitivnih učinaka na žene, a najvažniji je taj što značajno smanjuje rizik od osteoporoze te sprječava gubitak koštane mase. 

2. Zar se neću udebljati od ugljikohidrata?

Nikako nije istina. Zapravo mi trebamo ugljikohidrate kako bi topili mast i bez energije koju dobivamo iz UH jednostavno je nemoguće spaliti kalorije potrebne za gubitak masti. Ono o čemu se radi je zapravo tajming nutrienata. U najvećoj mjeri trebamo se držati kompleksnih UH kao što su npr. zobena kaša, smeđa riža, raženi kruh i sl. Također, ove UH bi bilo dobro jesti u prvoj polovini dana te postepeno smanjivati prema večeri. Naravno, ukoliko je trening navečer poželjno je uzeti jednostavne UH s proteinskim prahom poslije treninga (cca. unutar 30 min) da ne bi sav trud otišao "u vjetar". Osobno uzimam 30 g whey proteina i šaku grožđica ili pola banane.

3. Smijem li jesti poslije 18h, 19 (ili koji već h je u pitanju)?

Nope! Zapravo, naše tijelo treba proteine prije spavanja. Gledajmo to ovako- naše tijelo dok spavamo je bez hrane otprilike 8h. Tijekom tih 8h naše tijelo može pribjeći katabolizmu. Drugim rječima, naše tijelo počinje "jesti" mišić smatrajući da se nalazi u fazi gladovanja. A vjerujte, naši mišići su u većem dogovoru s našim mozgom nego mi sami :) Stoga je važno prije spavanja (osobno 15 min prije spavanja) trebamo pojesti neki sporoapsorbirajući proteini. Pileća prsa ili neka riba su dale dušu za ovo, ali meni ovo neodgovara pa ja pojedem 50-70g posnog ili jedan jogurt u koji umutim 3 žličice proteina konoplje. Može i mjerica praha kazeina.

4. Koje vježbe moram raditi da bi skinula mast s trbuha, bokova i drugih pojedinačnih mjesta na tijelu?

Nažalost ne postoje vježbe kojima se ovo postiže :/ Jednostavno, stvar je genetike što na nekim mjestima imamo više masti nego na drugim (dakle, krivac je mama :)) Kako vježbanjem skidamo jednaki postotak masti sa svih djelova tijela, tamo gdje imamo najviše masti odlazi zadnje (za sjest i plakat, I know :/ ). Da bi se rješili masti potrebne su dakle 3 stvari: trening s utezima, kardio i prehrana. Nakon što izgubimo mast dogodi se da naša koža postane opuštena i razvučena. Ovdje pomaže trening s utezima koji će držati mišiće na mjestu i omogućiti tonirani izgled. Još jedna beneficija treninga s utezima je svakako ta da što više mišića imamo naše tijelo troši više kalorija (weee) za održavanje.

5. Što trebam jesti za doručak i večeru? 

Ne bi zapravo trebali jesti doručak, ručak i večeru! Trebali bi jesti 6 približno jednako velikih (ili malih, kako uzmeš:) ) obroka na dan. Potrebno je jesti svaka 3do4 h kako bi sprječili da naše tijelo pomisli da će ući u fazu gladovanja. Naše tijelo je inteligentno i programirano da napravi zalihe ukoliko mu mi damo razloga da misli da će nastupiti faza gladovanja. Isto tako, ukoliko u jednom obroku pojedemo više kalorija nego nam je potrebno (nesrazmjeri u obrocima) postoji velika mogućnost da tijelo višak spremi u mast. Zato, da bi naše tijelo naučili da neće doći u fazu gladovanja i da može slobodno trošiti kalorije koje smo unjeli, potrebno je jesti porcije koje su nutritivno jednako raspoređene svaka 3do4h. Ovo je formula za ubrzanje metabolizma (neki bi se složili). S druge strane, da ne bi ovo bi jedini način (jer uvijek postoji milijun i jedan) neki prakticiraju i 3 veća obroka s većim razmacima i isto tako dobro skidaju mast. Tu se opet vraćamo na ono - "nađi što funkcionira za tebe". Ipak, preporuka od 6 obroka na dan s ravnomjerno raspoređenim nutrijentima meni se čini logičnom i primjenjivom

Zaključak: znači, žene cijelog svijeta, ne trebate se bojati treninga s utezima, on vam samo može pomoći da izgledate bolje te smanjite rizik od osteoporoze. Ugljikohidrati su nam potrebni za gubljenje masti i za bolju sintezu proteina, a proteine ubacite navečer da biste održali svoju mišićnu masu. Opet, a to se ne može dovoljno naglasiti, mnoge žene teško razumiju činjenicu da uzimanje malih količina hrane NEĆE dovesti do gubitka masti, eventualno do propadanja mišića, a to NE želimo. 

Postavite si cilj, napravite svoj plan, izazovite samu sebe i ne posustajte. Uvijek tražite motivaciju (dobar primjer imate i forumu - Slavonka23 :) i rezultati neće izostati

Sretno!

Objavljeno 06.10.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija