Sjećate li se kako vam je mama uvijek govorila da žvačete polako hranu koju jedete? I opet, mama je bila u pravu. Dobro žvakanje hrane ne samo da omogućava mehaničko usitnjavanje hrane nego pomaže ovom procesu te otpuštanju probavnih enzima. Nedovoljno žvakanje hrane može rezultirati nepotpunom i lošom probavom. Ovo znači da manje nutrienata, npr. amino kiselia dolazi do mišića što posljedično može ograničiti rast mišića.
Prema japanskoj studiji brzina kojom žvačemo hranu ("eating rate" - ER) utječe na postotak masti ("body fat" - bf) koji imamo. Znanstvenici s National Institute of Health and Nutrition, Tokyo su mjerili ER i količinu hrane na 1700 ženskih ispitanika zajedno s njihovim BMI-om (body mass index). Rezultati su pokazali da što je veći ER veći je i BMI, a s njime i bf ispitanica. (1). U drugoj pak studiji znanstvenici s Nagoya University Graduate School of Medicine su mjerili ER na 2700 muških i 800 ženskih ispitanika zajedno s njihovim BMI, zajedno s glukozom i razinom inzulina. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su brzo jeli imali ne samo veći bf nego i veću razinu glukoze te inzulina od onih koji su jeli sporije.(2)(3)
Iz ovih studija možemo zaključiti da će nam dobro i temeljito žvakanje hrane koju jedemo pomoći da bolje nahranimo naše mišiće i držimo bf pod kontrolom. Dakle, uživajmo u svakom zalogaju žvačući polako dopuštajući tako enzimima da dobro obave svoj posao.
Izvori:
1. Sasaki et al. Self reported rate of eating correlates with BMI in 18 years old Japanese women. International Journal of Obesity and related metabolic disorders, 27(11), str. 1405-10, 2003.
2. Otsuka et al. Eating fast leads to insuline resistance: findings in middle aged Japanese men and women. Preventive Medicine, 46(2), str. 154-59, 2008.
3. http://ajcn.nutrition.org/content/88/6/1560.abstract
Objavljeno 12.10.2012.