Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Što je bilo prvo - kokoš ili jaje?

"Što je bilo prvo - kokoš ili jaje?" Nije mi uopće jasno, kako netko može dvojiti oko ovoga pitanja! Pa jaje je bilo za doručak, a kokoš za ručak! Što nije jasno?! :)

"Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje", sjećaju se mnogi reklame koja se vrtila prije puuno godina. Čini se da je i tada bilo jasno koliko je jaje - prehrambeno savršenstvo. 

Dakle, ako se pitate kako dobro/zdravo/ukusno započeti dan - odgovor je: JAJE!

Zašto jaje?

1. Jaje je prava mala nutritivna bomba. Sadrži vitamin A, vitamine B skupine, folate, fosfor, selen, kalcij, cink...

2. Cijelo jaje ima oko 77 kalorija te je bogato proteinima i zdravim mastima. Zbog svojeg sastava, mnogi jaje smatraju najsavršenijom namirnicom na svijetu!

3. Jaje ima visok udio kolesterola, ali on ne utječe na kolesterol u našoj krvi. Da, jedno jaje sadrži 212mg kolesterola (preporučeni dnevni unos ove masnoće je 300 mg). No, stručnjaci potvrđuju da kolesterol koji unesemo prehranom, ne utječe na onaj u našoj krvi. Prema nedavno objavljenim studijama, u 70% ljudi jaja UOPĆE ne utječu na razinu kolesteorla u krvi, a kod 30% jaja umjereno podižu ukupni i LDL (loši) kolesterol. 

4. Jaje podiže udio HDL (dobrog) kolesterola. S povišenim ovim kolesterolom imamo manj šanse da će nas strefiti infarkt ili da ćemo oboljeti od neke srčane bolesti. 

5. Jaje u sebi sadrži kolin koji neki svrstavaju uz vitamine B skupine. Njegova uloga je u jačanju stanične membrane te proizvodnji nekih dobrih molekula u mozgu. 

6. Jaje je bogato luteinom i zaeksantinom, antioksidansima odgovornima za zdravlje naših očiju i dobar vid. Osim toga, bogatstvo vitamina A u jajima također doprinosi zdravlju očiju. 

7. Jaje je odličan izvor proteina, a proteini grade naše mišiće i tkiva. Dovoljan unos proteina pozitivno utječe na povećanje mišićne mase, topljenje masnog tkiva, zdravlje kostiju itd. 

8. Jaja su zasitna, upravo zbog masnoća koje nalazimo u žumanjku. Stoga, pojedite jaja za doručak i bit ćete mirni u narednim satima - nema straha da ćete "pasti" kad namirišite neku pekaru. 

Jedini zadatak koji imate nakon što ste pojeli jaja za doručak jest - kupiti onu kokoš s početka teksta i početi je pripremati za ručak! 

Napomena: Tijekom pisanja ovog teksta pojedena su tri cijela jaja. Ona gore sa slike. :)

Objavljeno 27.01.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija