Budući da sam oduvijek bila ljubitelj kokosa, izbor mi je bio jednostavan i ovaj put sam se odlučila za izradu zdravije verzije Raffaella u kojem glavnu ulogu igra proso- žitarica slatko orašastog okusa. Ako ste se upitali da li je to stvarno moguće napraviti od prosa, onda je odgovor veliko DA. Pripremaju se vrlo lako i ne zahtijevaju vašu predanost niti posebne kulinarske vještine. A kao šećer na kraju odlučila sam ih napuniti malinama i mogu vam reći da je to bila dobitna kombinacija. Njihova tekstura je mekana, a odlikuju se posebnim okusom i mirisom. Vjerujte mi da će ovaj recept oduševiti sve, uključujući i stariju populaciji koja je odrasla na tradicionalnim kolačima.
Sastojci:
-370 g ohlađenog i skuhanog prosa
-150 g kokosovih ljuskica
-2 žlice kokosovog brašna
-1 žlica ekstra djevičanskog kokosovog ulja
-3 žlice meda ili javorovog sirupa
Dodatno:
-maline i kokosove ljuskice
Večer prije potopite 3/4 šalice prosa u zrnu u vodi s prstohvatom soli. Ujutro tu vodu bacite i proso isperite pa ga stavite kuhati u lonac za kuhanje s 3 1/2 šalice biljnog mlijeka i 2 žlice javorovog sirupa. Lagano kuhajte oko 15 minuta. Ostavite da se ohladi. Nakon što se smjesa ohladila odvagnite 370 g skuhanog prosa i pomiješajte ga u multipraktriku s kokosovim ljuskicama, brašnom, uljem i sladilom. Smjesu staviti u zamrzivač da se stisne. Kada se stisnula oblikujte kuglicu i u sredinu svake kuglice stavite maline. Kuglicu uvaljajte u kokosove ljuskice. Vratite u hladnjak još kratko. U slast !
Objavljeno 30.04.2020.