Kod mene je, očito, uvijek treća sreća! :)
Testirala sam nakon dugo vremena recept koji sam smislila prije nekoliko godina kako bi ga perfekcionirala i dobila sam baš ono što sam htjela.
Mekan, sočan, aromatičan kolač u zdravijem ruhu koji ostaje takav i nekoliko dana nakon pečenja.
Ja sam pekla mali kuglof od smjese, ali isto tako možete napraviti i mafine ili običan okrugli kolač.
Sastojci
100 g miješanih mljevenih oraha i lješnjaka
100 ml agavina slada
2 jaja
70 ml extra djevičanskog kokosovog ulja
230 g pirovog brašna
12-15 g praška za pecivo
200 g ribane mrkve na sitno
žličica cejlonskog cimeta
1/2 žličice đumbira u prahu (može i svježeg za intenzivniji okus)
60 ml narančinog soka ( sok 1 naranče)
ribana korica naranče
2 rebra tamne čokolade nasjeckati na sitno
šačica sušene brusnice ili suhe smokve narezane na sitno
Mrkve oprati, oguliti i naribati na sitno.
Promiješati sa začinima i narančinim sokom, zatim dodati sušeno voće.
U međuvremenu istući jaja sa agavom i otopiti kokosovo ulje na lagano vatri.
Smjesi od jaja dodati mljevene oraščiće i promiješati.
Dodati ribanu mrkvu, sjediniti sastojke i zatim postepeno lijevati ulje konstantno miješajući.
Za kraju umiješati brašno i kockice tamne čokolade.
Smjesu uliti u kalup za kuglof koji se prethodno namasti i pobrašni i zatim stavi peći na 180C stupnjeva otprilike 45 minuta, ovisno o pećnici i kalupu koji se koristi.
Gotov kolač ostaviti u kalupu nekoliko minuta, zatim prebaciti na tanjur za posluživanje i posipati šećerom u prahu ili preljevom od čokolade, ako se ne koriste kockice čokolade u smjesi.
U slast!
Objavljeno 27.02.2020.