Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vježbajte i u trudnoći

Drugo stanje


Jeste li se ikad zapitali zašto trudnoću nazivamo i „drugim stanjem“?

Ne zbog toga što se radi o dvije osobe u jednom tijelu, jer bi se u slučaju blizanačke trudnoće to zvalo „treće stanje“. Možda muškarci znaju odgovor; oni često tvrde da se u nekim slučajevima žena toliko promijeni da postane naprosto „druga žena“.

No, ako je suditi po mom osobnom iskustvu i iskustvu mojih vježbačica, „stanje“ je totalno pogrešna riječ! Ništa u trudnoći nije stabilno, statično niti postojano – osim možda probave koja prečesto stagnira - a posebno ne raspoloženje žene koja se silnim fizičkim promjenama mora prilagođavati, ponekad i iz sata u sat.    

 

 

 

 

Trudnoća je proces                                                                                                         

 I to poprilično revolucionaran proces, vrlo individualne prirode. Nerijetko, dvije žene u istom tromjesečju imaju potpuno drugačije poimanje svoje trudnoće, stoga što su prisutne i njihove fizičke razlike.

O ženinoj posturi i tipu građe tijela ovisi i način na koji će se ona nositi sa sve većom težinom,  pomaknutim  težištem  i pomanjkanjem kondicije. A o hormonalnom statusu i tipu prehrane ovisi hoće li joj se tijelo više ili manje puniti vodom, masnim naslagama i celulitom.

Savjetujte se sa liječnikom prilikom donošenja odluka vezano uz

promjenu na području fizičke aktivnosti!

To se odnosi i na nastavljanje nekog ustaljenog trenažnog procesa ili na prekidanje tog procesa, na promjenu vrste fizičke aktivnosti ili započinjanje nakon faze ne-treniranja. Žena koja je i prije trudnoće bila fizički aktivna može osjetiti negativne posljedice ukoliko prekine vježbanje, te stoga trudnoću provesti u lošijem stanju nego ona koja prije trudnoće nije vježbala uopće. Dobitna kombinacija je već utrenirano tijelo koje sada može nastaviti s primjerenim vježbanjem, dozirajući intenzitet i ekstenzitet u skladu sa svojim trenutnim potrebama.

Najčešći je, nažalost, ipak slučaj da se žena odlučuje za vježbanje tek u trudnoći, nezadovoljna fizičkim izgledom i obogaćena viškom slobodnog vremena zbog porodiljnog dopusta.

 

 

 

 

 

 

Trudnice, važno!

 Čule ste već mnoštvo komentara na temu vaše unutarnje ljepote, zategnute kože, vaše bujne i lijepe kose... Moj favorit je: „S leđa izgledaš kao da i nisi trudna!“ Dok u sebi, između desetak udaha i izdaha, često potiskujete nezadovoljstvo zbog pomanjkanja svoje seksualnosti, zbog preuskih hlača ili prestrme uzbrdice, primite ove komplimente kao nešto stvarno i zahvalite ljudima koji vam na taj način žele dobro. Izbrojite do 10 i znajte da će sve to proći vrlo brzo! I tada će biti vrijeme da počnete sa vježbanjem zbog dobrog izgleda.

Ako ne vježbamo zbog dobrog izgleda, zašto se onda uopće mučiti?

Odaberite neki od posebno kreiranih programa u manjoj grupi ili individualno i radite vježbe za snaženje trbušnih mišića čije je opuštanje i razdvajanje uzrokovano rastom ploda i maternice. Time se utječe na bolje podržavanje ploda. Jačajte i leđa, koja su u stalnoj borbi za održavanjem uspravne posture, jer zbog položaja trbuha i dojki, djelovanje sile teže pomiče prirodno težište tijela. Osnažujte i prsne mišiće koji se opuštaju pod teretom mliječnih žlijezdi te povećavajte tonus mišića dna zdjelice kontrakcijama vaginalnih kanala. Tako stimulirate mišiće odgovorne za urinarnu kontrolu.

  Pojačno lučenje hormona relaksina koje započinje već u 2. tjednu trudnoće, omogućava Vašem instruktoru brzu intervenciju prilikom ispravljanja eventualnog lošeg držanja. Prilagođeno vježbanje optimizira razinu šećera u krvi te utječe na kontrolu tjelesne težine trudnice i težine djeteta. Osim što potiče izlučivanje endorfina (tzv. hormon sreće) pa se na taj način poboljšava raspoloženje, vježbanje uklanja ili ublažava i neke od najčešćih trudničkih tegoba: opstipacija, loša cirkulacija, opći umor i smanjenje kondicije.

Utječe na mogućnost lakšeg (prirodnog) poroda i osigurava brži i lakši oporavak nakon poroda.

U ovim se mjesecima posvetite sebi i pripremite za brigu i skrb oko novorođenčeta. Trebat će Vam jako tijelo!

 

 

Objavljeno 13.12.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji4komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji4komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija