Prije par godina u nekoj od sezona američkog Masterchefa sudjelovala je slijepa amaterska kuharica. Još tada su mi misli o tome bile vrlo  podijeljene, s jedne strane logično je da su joj okusi zbog nedostatka jednog osjetila izrazito istančani, s druge me jako bunio taj koncept. Kako netko može isporučiti jelo koje ne vidi, čak i ako je u mogućnosti probati ga nema potpunu percepciju finalnog tanjura. Na kraju je showa slijepa kuharica pobijedila, doduše, i dalje se dvoumim je li zasluženo i...

  • 0 komentara
  • 0 x
  • ponedjeljak, 13 kolovoza, 2018. u 09:55

  Ponovo nešto jednostavno i ljetno od mene, ali ovoga puta slano! Recept bi se zapravo trebao zvati "ono što se u tom trenu našlo u frižideru i špajzi", može se reći da je kruh, projara ili čak slani kolač.   Sastojci za kruh  10 procija   2 jaja 1 žličica Himalajske soli 150 g posnog sira 100 g jogurta 10 g praška za pecivo 60 g feta sira 50 ml maslinova ulja 1 tikvica (cca 260 g), očišćena, naribana i ocijeđena cca 125 g 125 g pirova brašna 100 g integralna pirova brašna   ...

Brzo, jednostavno, hrskavo,ukusno i hranjivo sa obiljem nutrijenata koje će vam dati energiju. Sve što vam je potrebno za ovaj recept su vaši omiljeni orašasti plodovi i sjemenke. Kao rezultat nastaje slani snack koji će vas obaviti mirisom ali i punoćom okusa i to zahvaljujući maslinovom ulju, začinima i prehrambenom kvascu.   Sastojci: -3/4 šalice badema -3/4 šalice indijskih orašćića -1 šalica oraha -3/4 šalice sjemenki suncokreta -3/4 šalice bundevinih sjemenki -1/2 žličice češnjak...

  • 0 komentara
  • 0 x
  • ponedjeljak, 30 srpnja, 2018. u 01:10

Peach Melba, odnosno breskve Melba poznati su desert kojeg je krajem 19. stoljeća osmislio legendarni kuhar Auguste Escoffier, za drugu legendu, sopran Nellie Melba. U originalu, ovaj se desert sastoji od poširanih bresaka, preljeva od malina i/ili sladoleda od vanilije, no ja sam upotrijebila svježe maline, kako bih izbjegla pripremanje pirea od malina sa šećerom ili sladilom. Za one koji žele napraviti preljev, napisala sam kako ga inače pripremam. Pripremite: 6 zrelih bresaka 400g malina...

  • 0 komentara
  • 0 x
  • ponedjeljak, 30 srpnja, 2018. u 05:35

Ako volite slastice s malo sastojaka i slučajno imate posnog sira, onda je ovo savršen desert za vas. Možete ispeći tortu, u okruglom kalupu ili poput mene, tortice u keramičkim posudicama. Ja sam posudice namastila maslacem i posula kakaom u prahu, zato su rubovi kolača crni - da ne mislite da su zagoreni. :) Pripremite, za 6 ramekina ili kalup od 22cm: 6 jaja 2 žlice šećera ili xylitola 200g tamne čokolade 250g posnog sira   Pećnicu zagrijte na 180C. Pripremite kalup za tortu ili kera...

  • 0 komentara
  • 0 x
  • ponedjeljak, 30 srpnja, 2018. u 10:28

Od jaja glava ne boli. Od gladovanja, svakako da. Stoga, prije spavanja, jedite. Ali jedite pametno.  3 jaja 30 g dimljenog lososa 1 žlica posnog sira malo kurkume malo papra sol po želji Umutite jaja s poslim sirom i začinima i izlijte u tavu u koju ste stavili par kapi maslinovog ulja. Poklopite jaja i ostavite da se peku. Kad su jaja gotova, slkinite ih s ploče i ostavite poklopljena još par minuta. Potom ih istresite na tanjur, na jednu polovicu poslozite losos pa preklopite dr...