Mijenjanje navika i mrsavljenje |
Post Reply
|
Page 123 5> |
| Author | ||
babarej
Cita FAQ
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Topic: Mijenjanje navika i mrsavljenjePosted: 14 Sijecanj 2014 at 16:23 |
|
|
Pozdrav, vidim da se tu moze dobiti savjet pa cu i ja otvoriti temu.
Dakle, dosta sam se zapustio i moram skinuti kile a i malo kondicije dobiti. Visok sam 193cm i imam 145kg sto je katastrofa. Ima tu i dosta misica, noge su mi jake kao u najjacih nogometasa i bez grama sala(ok, ima malo sala ali po nogama bi se reko da sam profesionalni sportas) a i ruke nisu slabe iako su i jace znale biti. Uvijek sam bio deblji ali uvijek sam bio i aktivan a u zadnje 2-3 godine sam se jako zapustio i moram to promijeniti. Prehrana mi je do sad bila katastrofa a aktivnost nula, osim nekih radova oko kuce. Poceo sam neki rezim prehrane i vjezbanja pa me zanimaju savjeti. Cilj mi je promijeniti prehrambene navike u potpunosti, steci ponovno neku naviku treniranja(prije sam 3 puta tjedno igrao nogomet po 2 sata a zadnjih 2 godine nista) i dugorocno skinuti kile. Volio bih i malo pojacati ruke(inace sam dosta snazan ali bilo bi lijepo malo i ruke uljepsati) jer sam prilikom jednog mrsavljenja izgubio na misicima a to se najvise vidjelo na rukama pa to ovaj put zelim izbjeci. Kao prvo izbacio sam sve slatkise iz prehrane kao i kruh. Pijem samo vodu i to u vecim kolicinama, eventualno popijem kavu bez mlijeka i secera. Prehrana je takva da jedem vise proteina i imam 4-5 manjih obroka dnevno. Zbog specificnog radnog vremena raspodijelio sam dane ovako: Dva dana ujutro nataste vozim sobni bicikl na malo opterecenja oko 35 minuta(posto sam van kondicije lagano dizem trajanje, oko sat vremena je cilj) te nakon toga pojedem zobene sa whey proteinima u mlijeku(kupio sam ih vise kao neku mentalni trik, tako mi sve izgleda ozbiljnije a navodno i pomazu te su ukusni). Nakon toga pojedem neko voce oko 11-12, oko 14 je rucak(vecinom neko meso/riba sa salatom ili neke mahunarke u cuspajzu), oko 17 pojedem neku sitnicu(bademe, vrhnje, sir) i oko 19 komadic sira ili vrhnje, jogurt i slicno. Vecinom preskocim jedan od ova dva zanja obroka. Tako radim dva dana a treci dan slicno jedem samo sto ujutro ne radim na biciklu i umjesto zobenih ujutro pojedem kuhana jaja, sira, tunjevinu ili slicno a navecer oko 17 odradim par vjezbi za ruke sa onim malim utezima(5-6 kg bucice). Nekih sat vremena traje taj trening nakon cega popijem whey sa mlijekom ili vodom. Dakle nasao sam neki ritam za koji sam siguran da ga se mogu drzati dulje vrijeme. Znao sam provoditi neke restriktivne dijete i skinuo bih kile ali sad zelim nekim umjerenim nacinom promijeniti ishranu i uvesti neku aktivnost. Pazim i na glikemijski indeks te se nastojim drzati sto vise toga iako nekad ne mogu ali ne zelim se time opterecivati. Ako nekad pojedem meso i krumpir zajedno pojesti cu, ali opet manje nego prije i vjerujem da cu tako smanjiti sansu da se necega zazelim tako jako da se odjednom ubijem u tome. Takodjer mi je u planu i poceti piti zeleni caj, vidim da je jako zdrav i ubaciti cu ga u prehranu. Ovako radim nekih 6 dana i za sad ide dobro. Jedini mi je problem sto mi je sobni bicikl jako neudoban, nadam se da ce se guzica naviknuti Dajte neki savjet gdje grijesim i sto bih mogao poboljsati. Edited by babarej - 14 Sijecanj 2014 at 16:28 |
||
![]() |
||
Markan1989
Pali po spravama
Post Options
Thanks(2)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 17:12 |
|
|
pozdrav i dobrodošao
nema potrebe za duljim kardiom od 45 minuta ako je cilj kondicija samo mora bit dovoljno intenzivno (mjeriš puls i voziš na oko 60% maks što je 220 minus godine života) a poslije toga je možda bolje voće + jogurt da imaš bar malo proteina nakon aktivnosti nemoj preskakat obroke ako si podijelio tako da imaš više manjih jer moraš tijelu osigurat dovoljno nutrijenata za oporavak ako imaš bučice od 5-6 kila puno bi bolje bilo da s njima odradiš trening za cijelo tijelo a primjera ima puno na stranici a možeš ih i guglat također bi trebao malo pročitati po forumu savjete da ih ja ne ponavljam a već su dobro artikulirani i bolje nego ovo što ja vadim iz glave bitno je da ustraješ u nečemu kad se odlučiš na promjene bez obzira što to bilo, pretraži po forumu imaš dosta primjera jelovnika i treninga pa i programa treninga po ciljevima sretno |
||
![]() |
||
avangarde
Fit moderator
Joined: 31 Svibanj 2012 Location: Osijek Status: Offline Points: 4028 |
Post Options
Thanks(1)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 17:38 |
|
|
pozdrav i dobrodosao
prvo, da se osvrnem na onaj dio o mrsavljenju gdje si izgubio ruke tj misice na rukama. Vjerojatno si malo jeo i nisi tijelu osigurao sve potrebno i zato se to dogodilo. Koliko vidim po tvom sadasnjem jelovniku i sada malo jedes, ipak si ti covjek od 193 cm i ne bi trebao jesti ko pticica i to posebno ne sad kad je cilj mrsavljenje. Trebao bi izracunati svoj BMR i TDEE da vidis koliko kcal trebas uzimati na dan da bi mrsavio. Molim te, procitaj ovaj clanak, tu je sve pojasnjeno i imas jedan trening s kojim bi mogao kreniti ali ne odmah nego kasnije, kad skines jedno 5-10kg jer ce vec i sami kardio, ovaj koji radis ujutro i vise kretanja kroz dan + promjena prehrane uciniti svoje. Treba ici po redu https://www.fitness.com.hr/mrsavljenje/savjeti/Izgubite-5kg-masti-u-5-tjedana.aspx |
||
|
cookies are for pussies
|
||
![]() |
||
babarej
Cita FAQ
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 18:05 |
|
Ok, onda necu ici preko 45 minuta, to je jedna dobra vijest. Mislim da bih mogao i sad to odraditi ali zulja me sjedalo od bicikla i cekam da se naviknem. Kad dostignem 45 minuta onda cu malo dici intenzitet. Sto se tice proteina svako jutro nakon bicikla pojedem zobene sa mlijekom i unutra whey proteine, oko 24g. Obrok preskocim samo navecer ako bas nisam gladan, ako sam gladan obavezno pojedem nesto. Najprije cu malo trenirati ruke a poslije mozda ubacim jos nesto. Polako ![]() Hvala na savjetima.
Da, misice sam izgubio bas zbog jako slabe prehrane, doslovno nista nisam jeo i ne zelim ponoviti tu glupost. Ne jedem malo, nisam gladan a prije 6 dana sam jeo prilicno puno i navikao tijelo na to. Raspodijelio sam obroke i vjerujem da to pomaze. Vidjeti cu ovo sa kalorijama, nisam ljubitelj brojanja koliko sam u svakom obroku pojeo. Ali ako treba napraviti cu i to. Ovaj clanak je zanimljiv i ima dobrih stvari. Ali kao sto kazes prvo treba skinuti jedan dio ovako i onda kad se stvar uspori krenuti u malo jace vjezbe. Hvala i tebi na savjetima. Vjerujem da znam jako dobro sto i kada trebam jesti, informiran sam o tome. Druga stvar je sto nisam jeo onako kako znam da treba, nije to tako jednostavno i psiha je zajebana stvar. Moram se motivirati, to i jest jedan od razloga da sam dosao na ovaj forum, nekako mi se cini da sam ovom temom sebi stvorio jednu obavezu koju moram postovati a ja jako drzim do obaveza. Bitno mi je krenuti i izdrzati par tjedana, onda se ja nabrijem pa ide to sve. Zanima me da li je previse svaka 3 dana raditi vjezbe za ruke, stignu li se misici oporaviti? Kad sam prvi puta napravio(prosli cetvrtak) boljeli su me misici 3 dana i u subotu sam osjecao bolove ali sam isto odradio vjezbe. Sutra opet radim te vjezbe ali me vise misici ne bole. Tako da vjerujem da nije precesto vjezbati ruke svaka 3 dana ali zanima me sto vi mislite o tome. Edited by babarej - 14 Sijecanj 2014 at 18:06 |
||
![]() |
||
avangarde
Fit moderator
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 18:14 |
|
|
lakse bi bilo kad bi napisao koliko točno čega jedeš od ovoga što si naapisao. Koliko zobenih, koliko mesa itd. Ja ti garantiram da jedeš premalo i ovako odokativno gledajući
nemoj si to raditi. Da, u početku ćeš skiniti par kila jer je tijelo šokirano deficitom ali ono što ćeš dugoročno napraviti tijelu nije dobro- usporit ćeš metabolizam i dovesti tijelo u mod gladovanja, mrsavljenje će stati i čim počneš jesti malo više sve će se vratiti. Budi mudar, izračunaj svoj BMR i TDEE, oduzim 20% kcal od TDEE-a i kreni otuda. Ne smijes jesti ispod svog BMR-a tj bazalnog metabolizma. Sto se tice vjezbi za ruke- neces imati ljepse i definiranije ruke ako ih radis cesto. Drugo, upala nije pokazatelj nicega. I trece, poslusaj Markana sto ti je rekao za vjezbanje- trebas fullbody trening (ako ces ga odmah poceti raditi), a ne izolacijske vjezbe za ruke, trbuh itd. Na ovom linku imas fullbody trening koji je dobar
|
||
|
cookies are for pussies
|
||
![]() |
||
babarej
Cita FAQ
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 18:24 |
|
|
Pokusati cu izracunati za danas da vidim koliko sam pojeo.
Sto se tice vjezbi za ruke to me i zanima. Da li je precesto svaka 3 dana i da li je prerijetko svakih 6 dana? Jer lako mogu odraditi neki drugi trening umjesto ruku tako da ispadne da kombiniram i da jednom tjedno radim ruke a jednom tjedno nesto drugo umjesto ruke dva puta tjedno.. Zbog posla mogu raditi 2 dana zaredom bicikl i onda jedan dan neki drugi trening. Za sad radim ruke ali mogu ubaciti i nesto drugo ako ima smisla. Neki ozbiljniji trening za cijelo tijelo cu ubaciti kasnije, ako odjednom krenem sa masu razlicitih vjezbi postoji sansa da mi to brzo dosadi a to ne zelim. |
||
![]() |
||
babarej
Cita FAQ
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 18:50 |
|
|
Evo izracunao sam za danas otprilike, moguce su manje greske.
BMR mi je 2822, dakle ispod toga ne smijem ici. Za TDEE sam stavio da radim umjerene vjezbe i ispada 4374. Ako od toga odumem 20% znaci da moram jesti dnevno 3500 kalorija a ja sam danas uzeo 3300. Po tome sam tu negdje, cini se da sam odokativno dobro presudio. ![]() Nije ovo tako tesko, definitivno cu obratiti paznju na ovo. Iznenadilo me koliko zobene imaju puno kalorija. Iako nisam 100% siguran u ove kalkulatore, negdje sam prije par dana gledao nesto i ispalo mi je da moram dnevno popiti 4,6 litara vode. Ok, znam da moja tezina dize tu brojku ali cemu raditi kalkulator ako ne vazi za sve. Ili su trebali napomenuti da odgovara za ljude normalne gradje jer ima i sportasa od 2 metra i 150 kg, po tome bi oni trebali piti 5 litara vode dnevno sto nema smisla apsolutno nikakvog. Edited by babarej - 14 Sijecanj 2014 at 18:53 |
||
![]() |
||
avangarde
Fit moderator
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 20:50 |
|
|
koliko imas godina? koliko se dugo hranis ovako kako si naveo u prvom postu? ne znam koliko mesa i zobenih onda pojedes da uspijes s ovim gore jelovnikom dogurat do 3300kcal. Uglavnom, gledaj da ti svaki obrok bude dobro isplaniran- da unosis dovoljno proteina, ugljikohidrata i masti. Primjerice ja bi za večeru izbacila ovo vrhnje, jogurt i to sto si naveo i jela meso, ribu, jaja ili posni sir (proteini) + masti (orasasti ili maslinovo ulje)+ povrce nekakvo.
Što se tiče treninga- nema smisla raditi samo ruke, to ti je Markan zapravo htio reci. Ako bi radio split trening, znači svaki trening drugu mišićnu skupinu onda bi uz ruke trebao raditi na odvojene dane i noge, i prsa i leda itd. Raditi ruke 1 u 6 dana ili svaki 3. dan nema smisla. Ako mislis da ces s time skiniti salo s ruku, krivo mislis, ne postoji ciljano i lokalno topljenje masti. Dobru formu trbušnjaka ili ruku nećeš postići radeći stotine trbušnjaka ili vježbi za ruke. Tko želi istopiti masti treba se zadržati i dalje na programima treninga koji obuhvaćaju cijelo tijelo, s naglaskom na velikim mišićnim grupama i naravno, korigirati svoju prehranu i usmjeriti u tom pravcu. Dakle, kompleksne vježbe koje uključuju istovremeno više mišića poput čučnjeva, iskoraka, mrtvih dizanja i sl su ono sto ti treba. Iako, kazem, ja bih prvo krenila samo s kardijem ovim ujutro + hodanje navece, mozes kreniti sa 30min pa postepeno povecavati. Kad skines 5-10 kg mozes kreniti na neki fullbody trening. Što se tiče prehrane, vidiš da nije teško preračunat sad od tih kcal koje si dobio da si unijeo vidi koliko si unio proteina,koliko Uh, a koliko masti pa ces znati ides li u pravom smjeru
|
||
|
cookies are for pussies
|
||
![]() |
||
avangarde
Fit moderator
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 20:52 |
|
|
a vode ti je dovoljno 2,5-3 l. Ne bi ja pretjerivala ni sa cim, pa ni s vodom.
|
||
|
cookies are for pussies
|
||
![]() |
||
babarej
Cita FAQ
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 21:16 |
|
|
30 godina, 6 dana jedem ovako kako sam naveo. Zobenih pojedem oko 150g ujutro a mesa za rucak 250-300g s tim da vecinom pazim da prilog bude nesto manjeg glikemijskog indeksa ili da jedem samo salatu sa tim. Za veceru kuhano nemam naviku jesti pa cu ubaciti posni sir sa necim i slicno.
Sto se tice sala sa ruku, nemam ja na rukama puno sala i ruke zelim samo ojacati. Znam da se salo skida svuda ravnomjerno, nisam bas totalna neznalica. Ujutro radim kardio na sobnom biciklu, noge su velika misicna skupina a ja imam dosta jake noge pa vjerujem da to dosta trosi kalorija. Trbusnjake ne radim, koliko sam procitao to je vise-manje uzaludna vjezba i samim biciklom rade trbusni misici. Mislim da me nisi dobro razumjela pa cu ponoviti na primjeru. Dakle jucer i danas sam vjezbao ujutro 35 minuta na biciklu prije jela. Sutra ne mogu na bicikl zbog posla pa cu popodne sa utegom odraditi vjezbe za biceps i triceps. Dakle ne aerobne nego bas vjezbe za snagu. Onda preksutra i dan kasnije dolazi opet bicikl ujutro. Dakle svaki treci dan ne mogu odraditi bicikl i tad zelim nesto drugo. Znam da nije realno ocekivati ujedno mrsavljenje i dizanje misicne mase ali svejedno zelim raditi jos nesto u dane kad ne mogu na bicikl a to je svaki treci dan. Mozda se malo povecaju misici a veci misici trebaju i vise energije i trose vise kalorija. To je neka moja logika. Gledao sam neke video snimke na kojima se preporucuju vjezbe snage za ruke raditi jednom tjedno. Zato sam mislio da je dovoljno jednom u 6 dana odraditi to za ruke a izmedju(imedju tih dana mi ostaje jos jedan termin kad mogu raditi neku drugu skupinu misica) zelim ubaciti jos nesto. |
||
![]() |
||
avangarde
Fit moderator
Post Options
Thanks(1)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 22:10 |
|
|
sve kuzim samo sto ti i dalje savjetujem da mjesto ruku radis cijelo tijelo u jednom treningu- npr. 3 vjezbe za noge, 3 vjezbe za leda, 3 vjezbe za prsa i 3 vjezbe za ruke jednu za drugom kao kruzni trening.. je, vise misica trosi vise energije jedino sto snagu ruku tesko da ces razviti sa bucicama od 5 kg. U svakom slucaju ti uz ova 3 kardio treninga preporucujem 2 puta trening snage, a ti sad odluci hoces li ta 2 treninga raditi samo ruke ili ces raditi cijelo tijelo.
Na pocetku ces svakako mrsaviti i bez vjezbi snage samim time sto si napravio promjenu u prehrani i uveo kardio ujutro. Ja bi rekla da ti je TDEE oko 3500-3800 pa bi ja jela oko 3000-3200 u zonskom omjeru 30/40/30 pozz |
||
|
cookies are for pussies
|
||
![]() |
||
babarej
Cita FAQ
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 22:15 |
|
|
Sad cu krenuti sa rukama pa cu polako kad se uhodam ubaciti jos pokoju vjezbu dok ne dodjem do cijelog tijela. Tjedno to ispada 5 kardio treninga i 2 treninga snage. Problem je sto nemam bas velikih mogucnosti kod ovih treninga snage jer sam ogranicen prostorom i vremenom(taj dio radim na poslu, obicno imam sat vremena za obaviti neke vjezbe) pa se snalazim.
Puno hvala na savjetima. ![]() |
||
![]() |
||
avangarde
Fit moderator
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 22:19 |
|
na poslu treniras ? pa nista kad dodeš s posla onda radi trening snage, a kad imas ovih sat vremena slobodno onda odi hodati i eto sretno i slobodno pisi jelovnike pa ce te netko vec ispraviti pozz |
||
|
cookies are for pussies
|
||
![]() |
||
babarej
Cita FAQ
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 22:37 |
|
|
Pa kad sam na poslu onda sam tamo cijeli dan i kad dodjem doma nisam bas za trening a zelim i taj dan nesto odraditi pa sam ponio utege
![]() Sat vremena se nadje pa eto, zasto ne iskoristiti. Ovih sat vremena ne mogu hodati, malo je specificno pa sam uzeo utege. Evo sad brojim ove kalorije za sutra(planiram unaprijed) i fali mi jos bar 700-800 pa cu morati nesto ubaciti. A svasta, nisam se nadao da cu razmisljati kako jos neki obrok ubaciti a kao pazim na prehranu ![]() |
||
![]() |
||
avangarde
Fit moderator
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 22:40 |
|
odlično, onda polako dodaj još par vježbi, možeš dosta dobar trening snage odradit u 45min pa rekoh ti ja da će ti fali osim kcal bitan je i raspored nutrijenata, ali za sada se ne zamaraj time nego samo napisi sta ces jesti pa cemo sve iskombinirat skupa
|
||
|
cookies are for pussies
|
||
![]() |
||
babarej
Cita FAQ
Post Options
Thanks(0)
Quote Reply
Posted: 14 Sijecanj 2014 at 22:47 |
|
|
Pa pokusavam jesti po niskom glikemijsom indeksu, malo i odlutam ali tu sam negdje. Mislim da je ta kombinacija sa ovakvim kalorijskim unosom i vjezbom solidna i da bi rezultati trebali biti dobri.
Sutra se rano ustajem pa cu popiti shake od wheya. Oko 7-8 tunjevinu i nesto sira. Oko 11-12 bananu, jabuku(ili dvije). Rucam oko 15, biti ce kuhana junetina sa nekom salatom i neki prilog koji zena smisli, vjerojatno kuhano povrce. Oko 17 cu odraditi taj neki trening i popiti shake nakon njega i oko 19-20 nesto moram smisliti nesto lagano. Vjerujem da je ovo solidno. |
||
![]() |
||
Post Reply
|
Page 123 5> |
| Tweet |
| Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |

Topic Options
Post Options
Thanks(0)

prvo, da se osvrnem na onaj dio o mrsavljenju gdje si izgubio ruke tj misice na rukama. Vjerojatno si malo jeo i nisi tijelu osigurao sve potrebno i zato se to dogodilo. Koliko vidim po tvom sadasnjem jelovniku i sada malo jedes, ipak si ti covjek od 193 cm i ne bi trebao jesti ko pticica i to posebno ne sad kad je cilj mrsavljenje.
Markan1989 wrote:

pa rekoh ti ja da će ti fali