New Posts New Posts RSS Feed - Bok svima
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Bok svima

 Post Reply Post Reply
Author
*pandora* View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 03 Rujan 2013
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote *pandora* Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Bok svima
    Posted: 03 Rujan 2013 at 10:52
Pa, eto i mene ovdje. Razlog: moje "debele" traperice su mi postale uske i shvatila sam da to više nikamo ne vodi Tongue. Vec neko vrijeme razmišljam da moram poceti vježbati i zdravije se hraniti jer vidim na sebi negativne posljedice loše hrane i ne vježbanja, ali uvijek je "nešto" bilo na putu (faks, stres okoline itd). Realno, samo sam lijena k'o batina i nemam volje za to. E pa, sad, je dosta, imam još malo do kraja faksa i to mi više ne može biti isprika i vrijeme je da se pokrenem! Ali, trebat cu vašu pomoc pri tome :)

Dakle, imam 23 godine, 172 cm i 63.5 kg. Kruškolike sam gradje i sve mi ide u noge i guzicu, koji su mi bolne tocke, pogotovo listovi kakve bi svaki nogometaš poželio, a ja ih se ne mogu riješiti. Neki ciljevi bi bili utegnuti trbuh, guzicu i noge, više nego puno smršaviti i ojacati ledja koja su propala od sjedenja.

Osnovnu i srednju školu sam se bavila sinkroplivanjem i badmintonom 3-4 puta tjedno. Na faksu ništa prve 3 godine (osim tu i tamo badminton ili neka jillian), osim hodanja svaki dan. Onda sam krenula po teretanama, odradila (skoro cijeli) insanity i još svašta nešto probala doma vježbati. I opet prestala. Tu je jedan od prvih problema: ne znam gdje bih išla vježbati. Doma se ne mogu baš natjerati, osim ako sam vec u rutini.

So, prvo pitanje gdje u relativnom centru zagreba ici vježbati? A da postoji trener koji bi bio voljan bar povremeno baciti pogled na to što radim i da osim teretane imaju i nekakav aerobik? (dosad sam bila u Formi, koja je bila super, ali su ukinuli pola programa i digli cijene, Bodyartu gdje nisam vidjela trenera, Sporting gymu gdje se trener jedino sa svojim bilderima spika i Aerofitnessu gdje je valjda ideja individualnog programa svakom dati istih 5 vježbi i pitati ih koliko su napravili -.-)

Drugi problem, prehrana. Jako volim slatko i nažalost ga jedem skoro svaki dan, jer ga uvijek ima doma. Tu je treci problem, cinjenica da živim s roditeljima, cije ideje o prehrani su lupi me lopatom, pogotovo tata koji ne može smisliti piletinu, a kus-kus/proso/i sl su mu hrana za svinje. Glavni je obrok uvijek ono što mama skuha, i to je em kasno (oko 18, 19 h), em rijetko kad pretjerano zdravo. Meso, osim piletine, ne volim, i jedem ga u minimalnim kolicinama jer nemam nekog izbora.
Za slatko su mi rekli da ga možda toliko craveam jer ne jedem dovoljno konkretne hrane (vidjela sam da ste to i vi napisali nekim drugim pocetnicima), ali kad se meni cini da dosta jedem, pa me strah više :D.

Jucer npr:
dorucak 1: muesli s 0.9 mlijekom (zeznula sam jucer i jela one zelene iz lidla, znam da su zlo, inace jedem hahne premium, ima zobene, ražene, groždjice i još neko sušeno voce, ili zobene)
dorucak 2: pola veceg peciva sa sjemenkama, sirni namaz, komad purece šunke, malo mozzarelle (možda 20 grama)
obrok  3: 2 jaja, pola paprike, pola naribane tikvice, paradajz, to sve kajgana
obrok 4: govedja juha (bez rezanaca), miješana salata, kuhana junetina, široki rezanci (kojih 50-60 grama) s patlidžanima i rajcicama
još: 4-5 speculas keksa, cappuccino instant s 2 dcl 0,9 mlijeka i 2 kave s mlijekom.

Pardon na ogromnom postu. Ukratko, tražim prijedlog za teretanu s ljudima koji su voljni ipak malo pomoci, i savjeti o prehrani bilokakvi su poželjni, pogotovo oni o izbacivanju slatkog.


Edited by *pandora* - 03 Rujan 2013 at 11:06
Back to Top
Reminiscence View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 28 Kolovoz 2013
Location: Osijek
Status: Offline
Points: 88
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Reminiscence Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2013 at 11:51
Bok i dobrodošla, želim ti puno uspjeha da ostvariš sve što si zacrtala. Big smile
Ja ti necu dijelit savjete jer i sama još ucim, ali dolazak na ovaj forum ti je pun pogodak - ekipa je za 10, daju odlicne savjete i uvijek su tu kad ih trebaš. Thumbs Up
“I'm selfish,impatient and a little insecure.I make mistakes,I am out of control and at times hard to handle.But if you can't handle me at my worst,then you sure as hell don't deserve me at my best."
Back to Top
veky81 View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 17 Svibanj 2013
Location: Istra
Status: Offline
Points: 935
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote veky81 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2013 at 12:13
Dobrodošla, potpisujem sve što je rekla gore Remniniscence !!
Back to Top
davor23 View Drop Down
The Boss
The Boss


Joined: 12 Svibanj 2009
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 7174
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote davor23 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2013 at 12:34
Ovo na kraju izbaci, pocni jest posni sir i orasaste plodove.. pocni sama kuhat, bit ce i majci drago da je doceka kuhan obrok..

Odradi sama doma insanity ili p90x program treninga, kvalitetan je i besplatan.

Pogledaj malo nase jelovnike, pa ces dobit uvid u prehranu.
I believe whatever doesn't kill you, simply makes you ... stranger
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2013 at 12:41
Dobrodošla pandora Wink

Ok, prvi problem - nema treninga ali to ceš nadam se rješit ubrzo Smile Nažalost, sa prijedlozima za gym ti ne mogu pomoc, tu ce morat uskocit netko drugi :)


Što se prehrane tice, glavni problemi su:

- premalo proteina
- previše šecera, odnosno jednostavnih UH-a, a premalo kompleksnih, u vidu vlaknastog povrca i cjelovitih žitarica


Vidim da ti kilaža i nije neki problem, problem je u kompoziciji tijela. Tu ce pomoc trening snage + kardio i sredjivanje jelovnika.

Znaš li koliko kcal trenutno unosiš i koliko bi ti otprilike uopce trebalo?


Što inace veceraš i u koje vrijeme?

Koliko povrca jedeš? Ne samo salate, mislim na brokule, prokulice, špinat, blitvu, kelj.....

Koliko slatkog dnevno pojedeš, otprilike?


"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
*pandora* View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 03 Rujan 2013
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote *pandora* Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2013 at 13:33
Hvala vam na dobrodošlici :)

@davor, po posni i orašaste se ide danas, inace obicno jedem posni umjesto mesa, ali vikendima mi se to ne da. radila sam i insanity i p90x (za p90 nemam utege :( a insanity, iskreno receno, ne volim, prevec skakutanja). eventualno od tih kucnih bih rushfit radila.
zato sam i pitala za preporuku teretane, valjda ce se javiti netko tko zna :).

što se kuhanja tice, trudim se, ali kad moji vecinom nece jesti ono što skuham :/. citam cesto tu recepte i pokušavam u zajednicku prehranu ubaciti jecam, proso, amaranth i sl zdrave žitarice, a izbaciti krumpir i bijeli kruh, ali to ne prolazi. 

@gymka, mislim da unosim oko 2000 kcal, 200 kcal+- (pocela sam opet upisivati u mynetdiary, da dobijem neku okvirnu cifru, obicno je bilo 1600-1900 dok sam upisivala). bazalni je 1486, TDEE 1780 (za ovaj sjedeci mode, a 2020 kad bih vježbala 3 put tjedno, što planiram).
obicno mi je zadnji obrok taj oko 7 navecer (kao najveci), i to bude najcešce malo svinjetine, nešto posnog, salata, i još neko povrce.
rekla bih da jedem onako, ok kolicinu povrca, uz salatu je obicno ili još jedna salata od brokule/karfiola/prokulica, ili tikvice na grillu (bez ulja), ili patlidžani na umak... ili varivo od tikvica, svaki dan je još nešto povrtno, osim salate na meniju. blitva je uvijek petkom, kelj i špinat se isto jave. sad po ljeti vecinom jedem tikvice na hrpu nacina (cak i na sirovo na salatu)
poslije 7 obicno ili ne pojedem ništa, ili zmrljam nešto slatko...
a slatko varira, znam pojesti jednu kockicu tamne cokolade ili ništa (ako nema nicega, onda ne pojedem), a nekad bome i 100 grama (cinjenica da sam ovaj vikend pojela toliko 2 dana zaredom me i ponukala da dodjem ovamo).


Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2013 at 14:13
Ok, kockica cokolade je ok, 100 g je nešto drugo Big smile

Da, najvjerojatnije ti je manje održavanje -  pitanje je i koliki ti je ustvari bazalni, baš zato što ne treniraš i imaš ocito povišen BF.

Povrce je vidim ok, i inace se trudi imat ga u bar 2 obroka (rucak i vecera).  Onda se više trebaš pobrinut za proteine - samo ta promjena ce ti vec stvari pomaknut s mjesta + izbacivanje svih nepotrebnih šecera.

Najbolje ti je ujutro jesti ciste zobene, recimo s posnim (ili s tim mlijekom/jogurtom za pocetak, ne mora sve odmah bit savršeno :). Onda si kasnije osiguraj nešto od proteina u svakom obroku - jaja, ribice, piletinu, posni.... bar sa ribicama imaš puno izbora - voliš ih?


Pitanje je i kako ti ti mlijecni proizvodi odgovaraju ali ja se sad ne bih s time zamarala. Znaci, najprije povecat proteine i bar malo smanjit te šecere.....fokusiraj se na umjerne kolicine cjelovitih UH-a, a najviše na povrce. Za veceru si pojedi tako nešto - proteine, puno povrca i žlicu maslinovog ulja preko toga, ili neko masnije meso/ribu/jaja.....ili šaku orašastih....

Krenut ce to, samo treba malo procistit jelovnik, prije deficita i svega ostalog. Treba malo povecat termogenicki ucina hrane, a to ceš najbolje sa proteinima i povrcem/kompleksnim UH-ima ;)



"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
*pandora* View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 03 Rujan 2013
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote *pandora* Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2013 at 14:30
gymka, hvala puno na savjetima, pocet cemo onda tako, manje šecera, više povrca i proteina :). Znam ja da je to nebo-zemlja i da se 100 g ne bi smjelo dogadjati (osim za božic i rodjendan), ali eto...

Evo, danas sam pojela zobene s mlijekom, cimetom i malo lanenih sjemenki (necu više švrljati s mueslijima), te dinstani patlidžan i paradajz (na maslinovom i cešnjaku) i 2 komada integralnog dvopeka :).

ribice obožavam, ali mi je nespretno ici na plac po njih, probat cu ubaciti tunu u salamuri i one filete oslica...

eh, da, s obzirom da ih još imam doma (od vremena kad sam vježbala), mislila sam možda ubaciti jednu mjericu wheya u jelovnik bez obzira na vježbanje, možda umjesto jednog obroka... ima li to smisla?
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2013 at 14:39
Super ;)

I da, zašto ne ubacit whey - može ti poslužit ko odlicna nadopuna proteina, recimo za dorucak uz zobene ili bilo koji drugi obrok di ih prifali.

Koji su proteini u pitanju? Inace, sam whey nije neki obrok, pogotovo ako je neki izolat ili tako nešto, sa minimumom uh-a i masti....moraš nešto dodati uz to. Jednostavno to shvati kao bilo koji drugi izvor proteina pa ga tako i kombiniraj.

Neki ga cesto kombiniraju sa orašastima, ako nece UH-e....

 
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Scarpetta View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 02 Kolovoz 2012
Status: Offline
Points: 1819
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Scarpetta Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2013 at 14:48
Bok i tebi i dobro nam došla
Back to Top
avangarde View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 31 Svibanj 2012
Location: Osijek
Status: Offline
Points: 4028
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote avangarde Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2013 at 16:39
pozdrav što se tice treninga u ZG, uvijek bi preporucila prof. Dolusica i prof. Basica i njihove trenige http://www.totalbodycoach.com.hr/grupni-treninzi/
cookies are for pussies
Back to Top
*pandora* View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 03 Rujan 2013
Status: Offline
Points: 11
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote *pandora* Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2013 at 18:47
@gymka, MRM low carb protein. Znaci, kombinirati sa zobenima i u ostalim obrocima gdje fali proteina, okej :).

@scarpetta, thanks
@avangarde, hvala, ovo zvuci super, ali meni je velesajam daleko :( (ne vozim, a zetom mi treba cca 45 min, ako imam srece :/)
Back to Top
mettasttaza View Drop Down
The Boss
The Boss
Avatar

Joined: 16 Veljaca 2013
Location: Osijek
Status: Offline
Points: 5136
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mettasttaza Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 Rujan 2013 at 19:52
Dobro došla! :)
Rodjen si s potencijalom
Rodjen si s dobrotom i povjerenjem
Rodjen si s idealima i snovima
Rodjen si s velicinom
Rodjen si s krilima
Nije ti sudjeno da puziš, pa i nemoj
Imaš krila
Nauci ih rabiti i ..LETI!
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.