New Posts New Posts RSS Feed - Pitanje za iskusne
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Pitanje za iskusne

Post Reply Post Reply
Author
kikule View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kikule Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Pitanje za iskusne
    Posted: 26 Lipanj 2012 at 21:10
Pozdrav svima!

Imam 29 godina, 190 cm visok, 85 kg.
Htio bih zapoceti proces izgradnje misicne mase, jer u ovih 85 kg nema bas puno misica

Obim struka u visini pupka iznosi 94 cm (tu je uglavnom sav visak), sto znaci da imam povisen % masti, koliko tacno ne znam, ali bih zelio da ga "istopim".

Znam da je ishrana najbitnija, tu nemam nejasnoca i pitanja.

Sta mislite, da li da prvo potpuno "istopim" ovaj slauf oko stomaka , ili da prvo nabacim masu pa tek posle da "topim" masnocu?

Svaki savjet je dobrodosao...
Back to Top
_mrki_ View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote _mrki_ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Lipanj 2012 at 22:03
Nisam ekspert. Iskustva imam ponešto, nadam se dovoljno da ti dam koristan savjet.

Naravno optimalno bi bilo napraviti obje stvari istodobno, ali to je gotovo nemoguce.

Izvedivo, a po meni i najbolje što možeš napraviti je da kako ti kažeš "istopiš" sav višak, a da pri tome izgubiš cim manje mišicne mase. Taj proces zahtijeva kontrolu, volju i strpljenje. Pocneš li prenaglo gubiti kile, uvjeravam te da to nece biti samo masno tkivo.
Kad budeš zadovoljan tom fazom tek onda kreni u dobivanje kvalitetne (mišicne) mase (ako to još uvijek bude tvoj cilj).

Evo to su moja razišljanja, a i sigurno ceš se bolje osjecati (psihicki i fizicki) kada pocneš poprimati "atletski" oblik, nego ako u kratko vrijeme nabiješ još kila i postaneš nabijen.
Meni je nekako prirodnije vidjet mršavca ili debeljka nego napuhnitog vježbaca, koji diže 150kg na benchu i nakon treninga jede kante mass gainera ili se preždarava svime cega se docepa kako bi bio još "jaci", tj. deblji.

Nadam se da sam ti pomogao. Pozz
Patience, persistence and perspiration make an unbeatable combination for success.
Back to Top
kikule View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kikule Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Lipanj 2012 at 22:28
Hvala Mrki,

Svakako da je tvoj odgovor bio od koristi. Uvijek sam bio vitak, zato mi sada i smeta ovaj visak oko struka, tako da i ja naginjem ovom tvom savjetu - ali sam zelio da cujem misljenja iskusnijih od mene.

Planiram da radim cardio trening od najmanje 30 min, 4-5 puta sedmicno + sklekovi i koji zgib. (3 x sedmicno)

Kako ti se cini ova kombinacija u cilju redukcije body fat-a (naravno uz adekvatnu ishranu)?

Back to Top
_mrki_ View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote _mrki_ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Lipanj 2012 at 22:49
Za pocetak, pod pretpostavkom da tek kreceš s treningom nakon neke stanke onda možeš poceti s  kardiom niskog do srednjeg inteziteta dok se tijelo ne privikne na povecanu aktivnost, ali mislim da nemaš potrebe dulje od 60 minuta, 2-3 puta tjedno.
Cim se osjecaš spremno, pokušaj taj oblik treninga zamjeniti sa nekim oblikom HIIT-a, tj. intervalnog treninga u trajanju od cca. 30 minuta, takodjer 2-3 puta tjedno.

Što se tice treninga snage, mislim da je (nakon pauze, ako si je imao) dobro poceti se nekakvim kružnim full body treningom od npr. 4 vježbe koje bi ti pokrile cijelo tijelo, i te sve vježbe neka budu bodyweight vježbe, takodjer 2-3 puta tjedno. Kako napreduješ tako u kružni možeš ubacivati i sve teže vježbe.

Na ovoj stranici i na blogu ti extremefit ima odlicne clanke i vec osmišljene treninge tako da ceš tu naci pregršt ideja za full body rutine.

Naravno svi treninzi obavezno zapocinju zagrijavanjem i  završavaju istezanjem!

Još jedan savjet ti je da kreneš lagano, 1. tjedan napravi 2 puta kardio i jedan kružni, odmaraj, vidi kako tijelo reagira i nastavi s treningom. Cilj ti je napredovati iz treninga u trening, a ne biti sve umorniji jer ceš tada ubrzo ostati i bez volje.
Za prehranu u procesu redukcije tjelesne masnoce si i sam rekao da ti je sve jasno, samo puno citaj, isprobavaj i budi ustrajan.
Patience, persistence and perspiration make an unbeatable combination for success.
Back to Top
kikule View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kikule Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Lipanj 2012 at 23:01
Dugo vremena sam bio neaktivan, tako da stoji sve za postepenost i ucelstalost vjezbanja.

Zahvaljujem na detaljnom odgovoru.

Pozdrav!

Back to Top
Zyzz View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zyzz Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Lipanj 2012 at 01:13
Ako središ prehranu (znaci nikakve dijete, vec jednostavno zdrava prehrana sa uravnoteženim i pravilno rasporedjenim obrocima) i ako redovito odlaziš u teretanu/treninge ili šta vec i daješ svoj maksimum rezultati nece izostajati. Kao što svima kažem, najbitnije je da ne odustaješ.

Kreni sa nekim osnovnim vježbama od sklekova, trbušnjaka, zgibova itd pa kasnije uvedi neke nove i složenije vježbe kad dobro savladaš ove trenutne, eksperimentiraj. Tipa ako radiš 20 normalnih sklekova, zašto nebi poceo sa nekom drukcijom varijatnom sklekova, igraj se, na taj nacin ce i tebi biti zabavnije odraditi trening.

Od preparata za pocetan ne trebaš ništa, kasnije ako ceš vec imati neku želju da uzimaš onda moja preporuka su ti eventualno whey i omega 3 kapsule i možda još nešt sitno od vitamina i tih pizdarija, ali o tome kasnije.

Znaci na ovaj opisan nacin ceš oblikovati mišice (možda nešto mišicne mase i nabiješ, ali ne puno) i izgubiti ceš višak masti. U pravilu ici ceš kroz jedan klasican proces "definicije". Kad nabiješ definiciju onda polako kreni na masu, barem bi ja tako. Na taj nacin ceš bolje vidjeti napredak na sebi, a i mislim da bi to i samo od sebe došlo ako središ prehranu i aktivno se baviš necime.

Edited by Zyzz - 29 Lipanj 2012 at 01:19
"What do you imagine?"
He replied, "What do you?"
I told him to run faster, I like to imagine that i am being chased by wolf.
He smiles and says, "In my mind, I am one that is chasing the wolf."
Back to Top
kikule View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote kikule Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 Lipanj 2012 at 10:28
Ovakav pristup mi je zaista prihvatljiv, jer je zdraviji i prirodniji - posto mi nije cilj da se "nagruvam" , nego da uz to imam i zdravstvene i kondicione koristi.

Znaci, da budem snazniji i izdrzljiviji, dok je estetika u drugom planu.

Zahvaljujem na pomoci...
Back to Top
JayCutler View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote JayCutler Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Kolovoz 2012 at 16:53
Ja sam jedan izuzetno mlad vjezbac :D al sam solidan kako kazu... imam 15 godina a prije godinu dana i 2 mejsec asam poceo da bildam "imao sam 68 kg sad imam 94 kg," i citam tako gluposti i dobre stvari na internetu... i tu imas mnoge lazi.. Ja bi ti savjetovao da vjezbas 4-6 puta tjedno kako si u mogucnosti, i da jedes dnevno 5-6 obroka, u svakom obroku oko 25-30 g proteina i 70-80 g ugljikohidrata... zelis d ase nagruvas kazes bas sto sam i ja zelio pa sam za godinu dobijo toliku kilazu jer sam to pazio znaci otprilike 2 g proteina po kg tjelesne tezine... a trening u pocetku neka bude sa raznoraznim vjezbama i svaki trening druga skupina misica... kasniej kada udes u stagnaciju kada vidis da staje rast kilaza zovi za pomoc :D
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.