New Posts New Posts RSS Feed - FAQ - suplementi
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Topic ClosedFAQ - suplementi

 Post Reply Post Reply
Author
Iluvatar View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 08 Veljaca 2009
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4357
Direct Link To This Post Topic: FAQ - suplementi
    Posted: 03 Svibanj 2010 at 16:21
Koji dodaci prehrani su uobicajeni u fitness-u/bodybuilding-u?

Whey protein Ršš; najpoznatiji dodatak prehrani, sastoji se od proteina sirutke, služi za podizanje dnevnog unosa proteina te za bolji oporavak!

Kreatin - služi kao izvor energije kod kratkotrajnih aktivnosti

Weight gainer Ršš; sastoje se od whey proteina u manjem dijelu ( 30-ak %) i vecem od ugljikohidrata koji služe kao dodatne kalorije

Glutamin Ršš; dodatak razvikan kao dobar za oporavak, ali se dokazalo da nije tako koristan kako se pricalo

Fat burneri Ršš; dodatci za poboljšano sagorjevanje masti, vecinom ne rade! Neki daju energiju kako biste što bolje odradili trening!

Dekstroza Ršš; poznata pod nazivom grožđani šecer, koristi se tijekom aktivnsti u kombinaciji s whey proteinom kako bi ocuvali mišice!


Multivitamini/Minerali - ponekad je teško misliti na to jeste li unjeli pojedini vitamin ili mineral taj dan a svi su važni imaju svoju ulogu u organizmu, tu odlicno posluže ovakvi preparati!

     
Dali je zdravo koristiti uobicajene dodatke prehrani?
Svi dodaci prehrani služe kako bi poboljšali tjelesne performanse na ovaj ili onaj nacin, sumnje poput onih da proteini oštecuju bubrege su ne osnovane osim ako naravno nemate bolesne bubrege! Stoga, ne brinite za zdravlje, samo za dobro iskorištavanje svojih novaca ;)


Postoje li kakve nuspojave kod korištenja whey-a , kreatina i ostalih dodataka?
Svi dodaci prehrani bi trebali proci testiranja o štetnosti što bi znacilo ako su na tržištu, dokazano je da nisu štetni za organizam! Najgora stvar koja vam se može dogoditi je da bacite novce na dodatak koji ne funkcionira onako kako ga propagiraju! Kod kreatina se jedino treba pripaziti na dovoljan unos tekucine od bar 2, 5 litre dnevno, što je ionako preporucena kolicina! Ostale nuspojave ukljucuju vece privlacenje suprotnog spola i zavidnost kolega!


Da li smijem piti whey ako sam mlađi od š8 godina?
Pošto su proteini osnovni građevni makronutrijent u organizmu, whey je zdrav za sve uzraste, imali š8 godina ili 58!


Zašto je uopce potrebno konzumirati dodatke prehrani?
Dodaci prehrani nisu nužni, vecina sastojaka se može unjeti iz hrane ali ne svi (suplementi za zaštitu zglobova i slicno) a i cak i one koje možemo, ponekad nije lako unjeti s obzirom na brzi stil života! Ono što trebate uciniti je konzultirati se sa strucnijom osobom oko toga koji vam suplmenti trebaju i gdje da ih najpovoljnije kupite!Za dodatne informacije pogledajte sljedece linkove:
Whey protein
Best buy suplementi š. dio
Best buy suplementi 2. dio   

Edited by Zoki
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.