New Posts New Posts RSS Feed - D: Razbijamo mitove: Je li pametno piti vodu uz obroke?
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

D: Razbijamo mitove: Je li pametno piti vodu uz obroke?

 Post Reply Post Reply
Author
toni_os View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 08 Srpanj 2019
Status: Offline
Points: 0
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote toni_os Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: D: Razbijamo mitove: Je li pametno piti vodu uz obroke?
    Posted: 03 Prosinac 2020 at 21:52
Svi komentari na temu: Razbijamo mitove: Je li pametno piti vodu uz obroke?

poenta ti je je jasna i sve stoji samo mislim da si malo pretjerao sa kolicinom vode. uglavnom radi se o tome da imaš obicno oko 600ml gastricnog soka(ne cistog HCL-a) u želudcu i ph mu je oko 2. e sad da bi to digao do neke gornje granice od 3,5 treba ti nekih 2-3 litre vode (v1 je 600ml a v2 je 600 + popijena voda). naravno nije ustvari ni toliko jer imaš feedback response koji rapidno spušta opet ph da bude 2 pa stvar postane komplicirana i dolaziš do neke brojke od možda 5-6 litara vode za samo akutno povecanje pH koji se onda opet obara. ako bi konstantno ganjao da spustiš pH pijenjem vode ko ludak...da spustio bi pH, ali bi završio sa hiperhidracijom i hiponatrijemijom.
Back to Top
Donat_Rupcic View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 07 Lipanj 2018
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Donat_Rupcic Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Prosinac 2020 at 13:03
'Svi komentari na temu: Razbijamo mitove: Je li pametno piti vodu uz obroke?

poenta ti je je jasna i sve stoji samo mislim da si malo pretjerao sa kolicinom vode. uglavnom radi se o tome da imaš obicno oko 600ml gastricnog soka(ne cistog HCL-a) u želudcu i ph mu je oko 2. e sad da bi to digao do neke gornje granice od 3,5 treba ti nekih 2-3 litre vode (v1 je 600ml a v2 je 600 + popijena voda). naravno nije ustvari ni toliko jer imaš feedback response koji rapidno spušta opet ph da bude 2 pa stvar postane komplicirana i dolaziš do neke brojke od možda 5-6 litara vode za samo akutno povecanje pH koji se onda opet obara. ako bi konstantno ganjao da spustiš pH pijenjem vode ko ludak...da spustio bi pH, ali bi završio sa hiperhidracijom i hiponatrijemijom.', kaže toni_os Za izracun sam uzeo direktno HCl koji luce parijetalne stanice. Znamo da njegov pH jest oko 0,8 te se sam uzeo konzervativnu procjenu da ga se izluci samo 100 mL. Tad se dobiju brojke koje sam naveo. Sad sam brzinski na mobitelu prošao i s tvojim ishodišnim brojkama i svejedno dobivam da je potrebno popiti preko 18 litara vode. Možda sam negdje fulao u žurbi, al mi se cini da bi moglo biti tocno. I naravno, na mehanizam povratne sprege sam i mislio kad kažem da to pojednostavljen racun. U stvarnosti bi to bilo i više vode buduci da bi tijelo pokušalo ocuvati homeostazu.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.