New Posts New Posts RSS Feed - D: Novo istraživanje:
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

D: Novo istraživanje: "Low-carb" dijeta nije ucinkovitija od "low-fat"

 Post Reply Post Reply
Author
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: D: Novo istraživanje: "Low-carb" dijeta nije ucinkovitija od "low-fat"
    Posted: 06 Lipanj 2018 at 13:55
Svi komentari na temu: Novo istraživanje: "Low-carb" dijeta nije ucinkovitija od "low-fat" dijete!

Ovaj put je odlican izbor navodjenje ovog istraživanja, mada tema uopce nije bila usporedba efikasnosti ovih nacina prehrane(to je napravio u drugom istraživanju prije 2 ili 3 godine), ali spada medu najbolja istraživanja uopce na temu prehrane i održavanja tjelesne mase. Šteta da autorica nije imala vremena obraditi detaljnije. Prof Gardner spada u grupu objektivnih znanstvenika koji ne tjeraju vodu na svoj mlin, a ni kao profesoru sa Stanforda ga nije sram priznati da nešto ne zna, nacin predavanja i prezentacija su mu veoma zanimljivi i zabavni. Zahvaljujuci Ideafit organizaciji sam ga imao zadovoljstvo gledati, pa ako nadjem vremena cu opisati dobre strane ovog istraživanja, no glavna je da se vodilo racuna o nutritivnoj kvaliteti namirnica a ne o deficitu, znaci bit nije bila mjerenje kalorija nego izbor namirnica i održivost dijete tj nacina prehrane, bez procesiranih šecera i masnoca, mislim da su ispitanici izgubili ukupno cca 3500kg, znacajnih razlika medju grupama low carb i low fat nije bilo, ali zanimljivo je da su unutar grupa bile i neke ogromne razlike, npr od izgubljenih 27kg do dobivenih 9kg. A veoma bitno je i da na kraju ispitanicima uopce nije bilo teško održati takav nacin prehrane, zato je i ispad iz istraživanja u toku godine dana bio veoma mali u odnosu na trajanje istraživanja i broj sudionika.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Lipanj 2018 at 09:48

Nije li baš glavno pitanje bilo koji pristup je superiorniji za generalnu populaciju? btw. da, to nije nova priča.

Kako god, zaključak je onaj isti o kojem mi tupimo već odavno, a to da je najbolja metoda mršavljenja ona koja će biti održiva za onog koji ju provodi. Nema najbolje generalne dijete, ima samo pojedinac i njegove karakteristike, preferencije, metaboličke posebnosti, itd.

To mi je neki logičan zaključak, pa i razlog zašto ovdje toliko naglašavamo taj individualni pristup i zašto toliko "davimo" s pitanjima.

Ono što mene tu zanima je na koji način su sudionici u istraživanju bili praćeni što se njihovih jelovnika i načina života tiče. Čini mi se nikako, nikakvim upitnicima i tome sličnom? Osim što su imali određeni broj nutricionističkih savjetovanja kroz tu godinu dana (čini mi se ukupno 22) nije bilo nikakvih zabilješki o tome kako su se zapravo ti ljudi hranili, koliko su realno pratili dobivene savjete. Valjda najvećim dijelom otuda i te goleme razlike u izgubljenim i dobivenim kilama...da mi je znat što su radili ovi koji su natukli 9 kg? Očito su pomislili da je kvaliteta namirnica najvažnija, ko šljivi kvantitetu :)

I ne vidim da li su se neka mjerenja radila češće tokom godine ili tek na kraju?

Uglavnom, poanta je - jasna.

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
MikaHR View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 18 Travanj 2013
Status: Offline
Points: 0
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote MikaHR Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Listopad 2018 at 14:37
"In the HLF vs HLC diets, respectively, the mean 12-month macronutrient distributions were 48% vs 30% for carbohydrates, 29% vs 45% for fat, and 21% vs 23% for protein." To nema niti "high carb" niti "high fat" nacina prehrane, u stvari oba nacina prehrane us low carb u usporedbi s onime što preporucaju mjerodavne "prehrambene smjernice" s ~ 70% ugljikohidrata u prehrani.
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.