New Posts New Posts RSS Feed - Eggalbumin!?
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Eggalbumin!?

 Post Reply Post Reply Page  <12
Author
Psyho View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 12 Travanj 2010
Status: Offline
Points: 214
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Psyho Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Svibanj 2010 at 20:00
Evo jednog clanka sa "jednog" foruma u kojem se konkretnije piše i objašnjava primjena i ucinak bjelanjaka u prehu... da ne ispadne da se kitim tuđim perjem... ovo je samo copy/paste !

U ovom clanku objasnit cemo zašto protein bjelanjka (albumen) trebate ukljuciti u svoj arsenal suplemenata! Prije nego što je protein sirutke postao neosporni kralj praškova i nego su bilderi i culi za kazein, protein bjelanjka vladao je tadašnjim tržištem proteinskih praškova. Pocetkom 90-tih godina, nakon što su studije potvrdile ucinkovitost proteina sirutke, odnosno kako brzo dospjeva u mišice i potice sintezu bjelancevina, bjelanjak je potisnut sa tržišta. Da li je to I opravdano?

Danas znamo da sporo razgradivi proteini poput kazeina smanjuju katabolizam, što je kritican uvjet za izgradnju mišicne mase. Znamo i da jajcani protein nudi određene prednosti u odnosu na protein sirutke (whey) ,a zajedno nude gotovo savršenu kombinaciju za određena razdoblja uzimanja.

Nedavna istraživanja pokazuju da protein bjelanjka ima povoljan ucinak na sintezu bjelancevina vrlo slican proteinu sirutke, ali ima i karakteristike smanjenja katabolizma, što je glavna odlika kazeina.

Dodatno, albumin je bogat argininom, aminokiselinom koja potice proizvodnju dušicnog oksida (NO). Dušicni oksid proširuje krvne žile, što rezultira povecanim prilivom krvi u mišice i osigurava im veci dotok kisika, nutrijenata i anabolickih hormona. Ta osobina odražava se vecom napumpanošcu mišica tijekom treninga, te bržem oporavku nakon njega.   

Protein bjelanjka sadrži oko 40 razlicitih bjelancevina među kojima je i ovalbumin-tip glikoproteina (protein na koji su vezani ugljikohidrati) koji cini cak 55% bjelanjka.    
* Ovotransferin - je protein bjelanjka koji je vezan uz željezo,a posjeduje i antibakterijska svojstva, te cini manje od š0% bjelanjka.    
* Ovomucin - je drugi tip glikoproteina koji cini manje od 5% i također ima antibakterijska svojstva.
Jedan od proteina koji su u vrlo malom postotku ( 0.5%) je avidin, koji ima tu manu što se veže za biotin, inace vrlo važan B-vitamin i uzrokuje njegov nedostatak!        & nbsp; Protein bjelanjka i njegove karakteristike
Utjehu predstavlja podatak da je avidin aktivan samo u sirovom obliku, te je opasnost samo za one koji konzumiraju sirova i nedovoljno termicki obrađena jaja što je slucaj i kod salmonele.

Jutarnji obrok za mršavljenje

Albumin se probavlja relativno srednjom brzinom, otprilike između brzo probavljivog proteina sirutke i sporo probavljivog kazeina.

Zbog te karakteristike, albumen ima pomalo svojstva oba proteina, te se u skladu s njima može i primjenjivati. Pošto uglavnom ne sadrži ugljikohidrate i masnoce, bjelanjak je savršen izbor prilikom provođenja dijete, te u prednatjecateljskom razdoblju. Prema najnovijim istraživanjimana u Louisiana State University´s Pennington Biomedical Research Center objavljenim na 2007 Experimental Biology konferenciji, otkriveno je ne samo da žumanjak i masnoce iz jajeta imaju sposobnost smanjenja apetita , nego da sam protein bjelanjka ima još i veci ucinak. To se događa zbog sposobnosi bjelanjka da oslobodi tzv. hormone "YY" koji smanjuju apetit i sposobnosti da smanji lucenje "grelin" hormona koji potice žudnju za hranom.

Kako bi što bolje iskoristili karakteristike proteina bjelanjka, poslužite se donjom tabelom:

Dorucak: Ako nemate vremena za pripremu jaja, umjesto da propustite dorucak izmješajte 40 grama proteina bjelanjka i pojedite bananu ili integralno pecivo. Time ste osigurali sve potrebne hranjive sastojke, a zahvaljujuci karakteristikama bjelanjka dugo necete postati gladni!

Između obroka: Između glavnih obroka dobro ce vam doci mini-obrok cime cete osigurati brži metabolizam i konstantan dotok gradivnih tvari. Protein bjelanjka srednje je brzine razgradnje, što ga cini pravim izborom u ovu svrhu! Uzmite 20-40 grama proteina bjelanjka između dva obroka.

Prije treninga: U razdoblju prije treninga protein sirutke zasigurno je kralj, ali cak i njemu pomoc može dobro doci. Pošto albumin sadrži arginin, pomoci ce vam da postignete bolju napumpanost tijekom treninga i brži oporavak nakon njega. Izmješajte š0 g proteina bjelanjka sa š0 grama proteina sirutke i konzumirajte 30 minuta prije treninga!

Nakon treninga: Protein sirutke tu je opet najbolji izbor, ali dodavanjem proteina bjelanjka možete pospješiti sintezu bjelancevina Izmješajte š0-20 grama proteina bjelanjka sa 20-30 grama proteina sirutke (whey-a) neposredno nakon treninga.    Ispis clanka


Edited by Psyho
Who dares wins!
Back to Top
Iluvatar View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 08 Veljaca 2009
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4357
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Iluvatar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Svibanj 2010 at 23:27
Inace, vrijeme resorpcije albumena je oko 3 h taman između whey-a i kazeina kao što piše u clanku
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <12
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.