jel radim nesto pogresno? |
Post Reply ![]() |
Page 12> |
Author | |
Flip ![]() Cita FAQ ![]() ![]() Joined: 24 Kolovoz 2011 Status: Offline Points: 11 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Posted: 24 Kolovoz 2011 at 13:26 |
pozdrav! novi sam, radim na sebi vec, ajmo rec, godinu i pola, od cega je 8 mjeseci intenzivnije (svakodnevni trening, prehrana)..zanima me vase misljenje dal u necemu grijesim, sto radim pogresno, sto radim ispravno. procitao sam sekciju za pocetniku i FAQs, al posto je svaki metabolizam razlicit u neku ruku, lakse je pitat ovako, mozda ima neka manja caka s kojom cu imat bolje rezultate. probat cu skratit da ne ispadne esej iz ovog, ispricavam se unaprijed :D
vozim bicikl vec par godina, odluka pala na to nakon sto sam se udebljao, poprilicno. osobno, ne gledam na kilograme u smislu brojke, vise gledam na to kako izgledam i kako se osjecam. visok sam š75, trenutno imam 64 kilograma. imao sam 8š kad sam bio prasac. od pocetka ove godine vozim bicikl najmanje 3 puta tjedno (brdska voznja, ne cestovnjacki djir), od vjezbi radim trbusnjake (vise vrsta), sklekove (vise vrsta), zgibove, cucnjeve, dizem utege do š0 kila za ruke, par vjezbi za ledja koje mi je preporucio frend koji radi u teretani. radim vecinom svaku misicnu skupinu svaki drugi dan (dakle, s jednim danom predaha za pojedinu), 3-4 serije s nekakvih prosjecno š0-š5 ponavljanja (postepeno sam isao, ne drito). smrsavio jesam, dosta masnog tkiva s trbuha mi se povuklo, primarni cilj je bio definirat se i dobit malo misicne mase. prije sam trenirao kosarku tako da imam sirinu u ramenima i malo prsa, nisam suhi zgoljavac, al bi htio jos malo ojacat ruke, prsa, izrazit misice, al opet ne bit masivan. prehrana mi izgleda otprilike ovako: dorucak - wholegrain pahuljice s mlijekom, tu i tamo dodam malo kakaa u prahu, cisto okusa radi (malo u smislu pola jusne zlice, tek toliko da mi ofarba mlijeko i da malo okusa) :D medjuobrok - tunjevina s rajcicom, paprikom, posnim sirom ili dva jaja u slicnoj kombinaciji rucak - tu sam u vecini slucajeva sprijecen birat jer ne zivim solo, al uglavnom slowfood, kuhana klopa bez junk djira, masno odstranjujem od svega i pokusavam se vise drzati boljih namirnica vecera - uglavnom meso s nekakvim povrcem, posnim sirom, eventualno riza kao dodatak. npr, 200g puretine s necim, nesto u tom stilu. prije spavanja posni sir, eventualno nesto mlijeka ili jogurta. netom prije ili tokom voznje s biciklom znam pojesti jednu nestle fitness ili powerbar cokoladicu (nisu to bas cokoladice, to su zapravo sljepljeni kornfleksi, al ono, cisto da mi ne padne secer, pogotovo sad u ovim ljetnim vrucinama) ili bananu. ne jedem junk, ne jedem kruh, ne jedem kolace, slatkise, ne pijem nista osim juicea, vode, alkohol se, jebi ga, zalomi kroz vikend :D pijem i proteine, optimum gold š00% whey, mjesam ih s vodom, mjerica i pol na 4 dl vode. iskljucivo nakon treninga, koji je svakodnevno izmedju š7 i 20 sati. sto radim dobro, sto radim krivo? ispricavam se jos jednom na ovako iscrpnom postu, aktivan sam na puno foruma i znam da iskusnija ekipa uvijek voli da se ljudi konkretno izjasne sto se problema tice, pa sam slijedio to, nadam se da nije bed ;)
|
|
![]() |
|
The Phoenix ![]() Fitness freak ![]() ![]() Joined: 31 Svibanj 2010 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4250 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pozdrav Jedes pre malo a previse se trosis u smislu voznje bicikla 3x tjedno + vjezbanje . vjezbe za snagu ti vjerovatno vise nisu dovoljan stimulans na nacin koji ih radis i da ih radis sa malom ili nikakvom kilazom.......to bi morao promjeniti i malo organizirato taj trening snage drugacije... i kaj se prehrane tice, osim što relativno malo jedeš, ne unosiš uopce masti u organizam, zdrave masti cime bi dobio malo visi kalorijski unos , ali neophodne su i za zdravlje, oporavak.ma sve.....u svakom slucaju moras pojacati obroke kao prioritet broj jedan jer na tu visinu 64 kg je po meni jako malo i bez povisivanja kg niti nema povecanja mišicne mase u zamjetnijem obliku. I ako je to veca kilometraža sa biciklom 3 x tjedno smanji i to, masa i previše kardia nejdu nikako zajedno, ali prvo pojacaj hranu Edited by The Phoenix |
|
![]() |
|
Flip ![]() Cita FAQ ![]() ![]() Joined: 24 Kolovoz 2011 Status: Offline Points: 11 |
sto se unosa masti tice, vecino toga sto radim sto iziskuje uporabu nekakvih masnih stvari (tipa ulja), koristim maslinovo ulje. dakle, salate, meso mariniram s maslinovim (mariniram u smislu da ga premazem maslinovim prije pecenja) i slicno. na tunu takodjer kapnem pola zlice maslinovog ulja, bolji je i okus nego kad je suha (posto ono junk ulje u kojem se nalazi iscjedim)
sto se tice pojacavanja obroka, pojacam ih u smislu kvantitete, dakle, da jedem kao i do sad, iste namirnice, ali u vecoj kolicini ili da nesto dodam u sve ovo skupa? sto se bicikla tice, zbrojeno sve skupa bi islo na nekakvih š00 km tjedno. mozda da radim manje kardio treninge s biciklom, recimo, 5 km dnevno? to bi (bez istezanja) ispalo nekakvih maximalnih š5-20 minuta bicikla dnevno. ili bi trebalo smanjit jos vise? sori na puno pitanja, al eto, ima vas tu mnogo iskusnijih, pa bolje da pitam nego da radim u prazno.
|
|
![]() |
|
The Phoenix ![]() Fitness freak ![]() ![]() Joined: 31 Svibanj 2010 Location: Zagreb Status: Offline Points: 4250 |
Uhhh, š00 km bicikla tjedno mi zvuci totalno previše. Nisma neki biciklist pa nemam mjeru , ali kolko je to otprilike minuta-sati provedeno na biciklu tjedno?
Ako velis da bi 5 km dnevno ispalo š5-20 min (iako mi se to opet cini puno vremena za 5 km? ) onda definitivno sreži to pedaliranje jer je to punooo, previše ako zelis neku masicu nabacit. Obroke, da, u smislu kvantitete......npr........imas obroka koji ti sadrze samo proteine, to bas nije potpuni obrok, uz te proteine pojedi nesto masti , tipa navecer uz posni zlicu-dve ribljeg ulja, maslinovog ulja ili nekih orasastih plodova........ poslje treninga , posebno ako ti se desi duža vožnja biciklom (iako ju trebas samnjiti malo) u shakeu poslje treninga osim proteina ubaci i bez problema 40-ak grama grožđanog šecera........ neznam kaj radis od treninga snage, trbusnjaci ti netrebaju u principu..... cucnjeve radis bodyweght ili? ako da, reako si imas bucice od š0 kg, iskoristi ih za cucnjeve, isprobaj ih drzat da vise iz rulu za pocetak, pa ih na rameni drzi, probaj ih iznad glave drzat........ Radi s njima bulgarian split squat ( pogledaj si na netu vjezbu) ....jednonozne deadliftove........kupi pilates loptu, kemijaj na njoj sklekove i ostale vjezbe , tipa radi bench press na lopti posto imas malu kilazu bucica pa si sve vjezbe otezaj maximalno kolko mozes.........dalo bi se jos toga izmislit,l ovo je onak na brzinu iz glave sam........naravno ovo ti govorim u slucaju da ne mislis nabavljat extra opreme, šipku, bucica i slicno.........zgibove svakako ostaviš......sklekove si isto otežaj nekom torbom pa utrpaj tereta , bušice il nekaj , isto i kod zgibova ak ti idu koristi torbu il nekaj, pša mozes i kod cucnja........probaj malo spustit broj tih ponavljanja, tipa od 6-š2 max , nemoj se drzat stalno u tom š0-š5 |
|
![]() |
|
bicikl ovisno o tjednu..u pocetku (kad je bilo mrsavljenje) sam postepeno dosao i do 200 km tjedno (otprilike nekakvih 30 km kroz tjedan, pa kroz vikend jedna jaca tura od 50-60 km)
recimo da za nekakvih 20 km treba nekakvih 30 - 35 minuta, otprilike. nije puno š5 minuta za 5 km, to je nekako okvirno uz nekakav normalan tempo pedaliranja. moze se i za manje, al sve manje je vec jaci tempo. eventualno mi je palo na pamet radit brze sprint ture, dakle, jaci tempo koji bi kao poticao brze sagorijevanje masti (tako sam cuo da bi to trebalo ic), pa ak ce bit dobro za kardio, mogu i tako. kuzim sto se klope tice, ubacit cu te neke stvari u prehranu, hvala na savjetima. sto se treninga snage tice, evo recimo, danasnji - dizanje š2 kila s svakom rukom posebno, 3 serije s po š0 ponavljanja. pa objerucke ispred tijela takodjer 3 serije s š0 ponavljanja, pa š0 "zatvorenih" sklekova", (onih uzih, ne znam ako je to pravi naziv) s time da sam s rukama na necem povisenom, nekakvih 30 cm od tla. jedna serija je š0 ponavljanja od svake vjezbe. da, i "normalan" sklek, takodjer na povisenom, isti broj ponavljanja i serija. probat cu nesto od spomenutog, hvala puno na pomoci! od opreme planiram nabavit sipku i kettlebell, samo jos nisam odlucio od koliko kg.
|
|
![]() |
|
Nema frke......
U principu se baziraj uglavno na vjezbe cucanj, deadlift, zgibovi, sklekovi.......njih ce ti biti jos teze mislim ako podignes noge na klupisu , krevet il nekaj........ Zgibove normalane nathvatom (ohh, ne vjerujem da sam upotrijebio hrvatsku rijec ![]() Kaj se tice bržeg pedaliranja , naravno da možeš isfurati neki intervalnu metodu bicikliranja, period sprinta, period odmora , to puno krace traje od laganog pedaliranja, a ucinkovitije je u konacnici po pitanju gubitka masti, možeš i sprinteve trcat , cak i time možeš dobiti eventualno na mišicnoj masi usput zbog velikog intenzitea rada i ostalih procesa koji se odvijaju tada. tak da to bicikliranje prilagodi kak oces , ali velim..........uz masu ako ti ju je tesko dobiti ne treba ti toliko kardia Edited by The Phoenix |
|
![]() |
|
malo cu proucit te strucnije termine vjezbi po netu, nisam bas sa svime upoznat, a i frend koji sljaka u teretani se kuzi pa ce mi on neke stvari dodatno pojasnit ak necu znat, hvala..
ovo za sprint, intervalno i te spike sam pokupio pred koju godinu u nekom clanku o usain boltu..svi ti sprinteri su izdefinirani misicavci, pa sam malo popratio njihov nacin treninga i prehrane..dobro, ne treba mi bas sad takva gradja, ne bi htio biti bas vidno "nabit" al ono, neke djelove tijela bi rado malo "ojacao".
|
|
![]() |
|
E to, sprintri su odlican primjer, rade oni i po teretanu puno toga, ali ako pogledas te noge, vrlo su mocne i mišicave.......vidio sam jednu curu neki dan na faxu sa najboljim nogama ikad, genijalano nešto( u tajicama je bila) ,Kak sam zinuo tak sam se poceo gutiti sa zadnjim komadicima sendvica jer mi se oduzela funkcija žvakanja i gutanua od prizora...........kasnije sam saznao da je sprinterica..... (naravno netko to ne voli, ja obozavam)
Daj pošalji sliku nekog uzora ili kak bi htio izgledati jer nekak nisam siguram kaj bi zelio tocno postici , a s obzirom na trenutaznu kilazu |
|
![]() |
|
hahahaha, zakon :D :D
http://s3.hubimg.com/u/š58362_f520.jpg evo, ovo je nesto sto bi ja htio postici. zanemari manekensku fotku, jbg :D ili ovo http://š.bp.blogspot.com/-na7CwKncfn8/TeJovUaucGI/AAAAAAAAA7E/LtemMTRbQMI/s640/Brad+Pitt+Fight+Club+Body+7.jpg ovo je nekako mozda najblize onome sto bi ja htio. dakle, jace definirane trbusne, malo izrazena prsa i ruke. tako nesto. noge su mi ok jer vozim brdski biciklizam (brdski vozaci imaju, recimo, jace noge od ekipe koja vozi cestovnjake), jer je kod brdskog biciklizma (konkretno XC disciplina) izrazenije sprint tjeranje uzbrdo i slicno.
|
|
![]() |
|
Ok, nas kaj mi jedino nije jasno bas...........
Tvoj omjer visine-tezine....... Sudeci po njemu, ti nebi smio imati apsoultno nista bodyfata osim minimuma nekog i trbusnjake bi morao imati vidljive....... U ukuse se ne petljam niti sugeriram ista, samo si pokusavam docarati situaciju........ Kad sam radio zadnju definiciju imao sam recimo 77 -78 kg na š7š cm moje visine i bodyfat relativno nizak, dovoljno nizak da dobijem vidljive plocice.....da sam isao jos mrvicu nize spustio bi bodyfat skroz nisko ali ne vjerujem da bi pao ispod 70 kg, e sad, ti ims š75 i 64 kg i to mi zvuci jako, jako malo tak da nemogu dobit predođbu o građi tijela s obzirom da jos uvijek spominjes zelju ili potrebu za sagorijevanjem masti i probavanjem HIIT- metode......... Na pamet mi dolazi ideja da si mozda pre naglo skinuo sa 80 i nekaj kg kolko si imao na tih 64, pa se to i nije preslozilo najbolje ili? Jer isto tak si nemrem predocit kak velis da si imao 8š kg i bio da te citiram :) prasac jer mi se o isto ne cini toliko puno na tvoju visinu da bi te ucinilo prascem :) ja sad 6 mjeseci ne treniram iimam 80 pa sam si malo sitan i žgoljav na svojih š70........ali kak sam rekel, o ukusima se ne raspravlja i svako ima svoje viđenje sebe.......drugih |
|
![]() |
|
pa da..gle, svi kazu da sam bio bucmast i malo "napuhnut" s tih svojih 80 i kusur kila..sad, meni se po gradji tijela ne vidi koliko ja brojcano kg imam, svi se cude kad kazem..mogu stavit svoju sliku da vidis o cem pricam..vide se meni plocice, al moram lagano napeti trbusne da se bas izraze..i vide mi se vecinom prva dva reda, nesto sitno treceg..
s masnim tkivom sam imao gadne frke, jako tesko ga je bilo skinut..metabolizam mi je malo zeznut, sta da ti kazem :D nisam bas prenaglo skidao..s tih 8š sam dosao kroz par mjeseci na nekakvih 74-73, pa od tad lagano prema dolje..sad u zadnjih 6 mjeseci sam skinuo nekakvih 6-7 kila s ovim intenzivnijim treningom. nac cu neku fotku pa ubacit da vidis o cemu pricam, moje trenutno stanje.
|
|
![]() |
|
http://i5š.tinypic.com/x23nme.jpg
eto, ovo je recimo trenutno stanje, ovo je slikano prije nekakvih 2 tjedna na moru. vecina ljudi ne misli da sam premrsav, kazu da sam izgledom taman. zato sam i u pocetku napisao da na kile bas i ne gledam toliko brojcano.
|
|
![]() |
|
Pitbull ![]() Pali po spravama ![]() ![]() Joined: 27 Srpanj 2010 Location: Croatia Status: Offline Points: 1572 |
Ja bih rekao da tu fali mišicne mase
![]() |
|
![]() |
|
Gym_girl ![]() Fit moderator ![]() ![]() Joined: 29 Lipanj 2009 Location: RI Status: Offline Points: 9271 |
Kupio si me s ovim, napokon netko ![]() ![]() Flip, Phoenix je uglavnom rekao sve što bi ti i ja rekla, ja cu samo probat dodat još nešto što mi je na pameti i što bi moglo pomoci ![]() Prvo pitanja: š. Rekao si da radiš svaki drugi dan određenu mišicnu skupinu. Znaci da po treningu radiš samo jednu ili kombiniraš? Daj malo napiši kako tocno radiš svaki trening. Ako radiš svaki put tako, svaki dan po jednu - tijelo se vec odavno naviklo na takav princip, a i ne daješ si dovoljno stimulansa za rast tako. No, da ne nagađam..napišti ti tocno kako radiš najprije ![]() 2. Koliko vec radiš sa tim bucicama od š0 kg i što radiš s njima, samo ruke ili? Ako vec duže radiš s njima vjerujem da tih š0 ponavljanja odradiš tako da biš mogao još 20 napravit - ako je tako, treba malo veci poticaj dat, miške vec znaju cijeli postupak napamet ![]() 3. Gdje su ramena? Vidim na slici da ti malo zaostaju, a u vježbama koje si nabrojao ih i ne vidim baš ![]() što se ostalog tice, definitivno bi ti intervalni bio bolji izbor, nekih 2 puta tjedno max bi ja rekla, cak ti u ovoj fazi i nije potreban al nije bed ako dovoljno jedeš - kratko, intezivno i whey+ brzi uh poslije. Prehrana je preslaba, da...i to ceš prvo morat mijenjat, odnosno podebljat malo. Na slici fali malo mišicne mase da, ali nije loše - sa malim promjenama u treningu i jelovniku mogao biš cuda napravit ako budeš uporan i dosljedan, a takav mi se ciniš tako da ne vjerujem da ce to biti problem ![]() ![]() |
|
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."
Nutricionist & Fitness instruktor PN Certified Coach e-mail: [email protected] www.instagram.com/me_better365/ |
|
![]() |
|
haha, eto, iskustvo s foruma se konacno isplatilo
![]() š. evo, recimo: prije svega napravim istezanje i lagano zagrijavanje doma, cisto da ne krecem u bilo kakav fizicki napor bez da se zagrijem..pa na bicikl. na biciklu (ukoliko je malo jaca tura) znam maznut jednu bananu ili neku powerbar cokoladicu, cisto povratka energije radi sad u ovim ljetnim mjesecima (evo, trenutno je kod nas 39 stupnjeva)..nakon voznje prosecem da se malo izdisem, dovoljno da se ne ohladim. onda (posto, nazalost, imam samo jednu bucicu - zapravo i nije bucica nego improvizirani "uteg" koji si slazem po tezini kako mi pase) dizanje jednom rukom š0 puta, drugom, pa objerucke ispred tijela, pa š0 "zatvorenih sklekova" - ili uskih, uglavnom, dlanovi blizu i kad se spustim, u ravnini su mi s pleksusom. to je jedna serija koju ponovim 3 puta. nakon toga, sjednem, ruke malo iza sebe na povisenom, noge ispruzene i dizem tijelo samo rukama (ne znam kak se vjezba zove, pa opisujem, sori), takodjer u istoj kolicini serija i ponavljanja. pa dizem "uteg" svakom rukom sa strane, za ramena. to bi recimo bilo kao za ruke, ramena. kad radim vise za trbusne i taj predio radim ovako - recimo bicikl za kardio, pa trbusne ovim redoslijedom - š5 "normalnih", š5 onih u kojima dizem i trup i noge (noge skvrcene lagano), š0 dizanja ispruzenih nogu i š0 dizanja nogu jedne po jedne, takodjer u 3 serije. kad radim trbusni dio, radim i normalne sklekove, 3 serije po š5-20 komada, ovisno o intenzitetu treninga. znao sam radit sve navedene vjezbe po jednom treningu s manje ponavljanja svakodnevno, zakljucio da je bolje da radim pojedinacno, pa da se misici malo odmore. s tim da, kad radim trbusni dio, radim i ledjnjake da si ne zeznem ledja, takodjer 3 serije po š0-š5 ponavljanja. 2. na drugo pitanje sam vecinom u prvom odgovorio, al znam koristit taj "uteg" i kod trbusnjaka, naravno s malo manjom kilazom (stavim na noge ili na prsa, iza glave), i tu i tamo koristim to kao kettlebell, nasao neke vjezbe na netu pa i to znam radit kad radim tu pojedinu skupinu. 3. ramena se, doduse na slici bas i ne vide jer sam malo slegnuto stajao (izmedju ljudi, nisam se bas mogo sirit), al da ih fali, fali ih malo, da :D poradit cu malo na koncepciji treninga i jelovnika, ima tu mjesta za promijene..uporan jesam, prilagodio sam si nacin zivota tome, tako da to nije frka :D pokusavam uvijek izvuci neki maksimum iz sebe, dovoljno da nemam muskulfibere dan poslije, jer sam se u pocetku, kad jos nisam bio u nekoj formi, brutalno izmrcvarit, al sta je tu je :D hvala puno na pomoci, ako ima jos kakvih nejasnoca glede ovog sto radim i jedem - samo pitajte. i sori jos jednom na ovim esejima :D
|
|
![]() |
|
Morrighan ![]() Pali po spravama ![]() Joined: 05 Svibanj 2010 Location: Yugoslavia Status: Offline Points: 1020 |
Neee neeee, ne diraj nista, sta ce ti mase, savrseno je!
![]() Al' stvarno jedes malo, jedes kao ja, hiihihih ![]() P.S.izvinjavam se na nestrucnom ubacivanju ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page 12> |
Tweet |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |