New Posts New Posts RSS Feed - Vremešna dijabetičarka na dijeti
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Vremešna dijabetičarka na dijeti

 Post Reply Post Reply Page  123 4>
Author
TheFatBride View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 11 Veljaca 2019
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TheFatBride Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Vremešna dijabetičarka na dijeti
    Posted: 11 Veljaca 2019 at 23:48
Pozdrav svima!

Javljam se tu jer se već jako dugo vrtim u krug. Moji problemi s težinom počinju oko 20. godine kad sam počela imati problema sa štitnjačom (hipotireoza). Od početnih 58 sam dosla do 78 kg i tu variram zadnjih 12 godina. Nalazi mi budi ok, počnem paziti na prehranu i vježbati i ne treba mi dugo da dođem na normalnu kilažu. Pritom pod vjezbanje mislim da barem 20 km na biciklu i trening nakon kojeg se jedva dovučem u svlačionicu, a prehrana dosta restriktivna. Nisam počinjala ekstremno nego sam malo po malo izbacivala sve i svašta iz lrehrane, a zadnje kile sam gubila na posnom siru i lešo kelju.

Prije 3-4 godine sam opet krenula s tim režimom i nije se događalo ništa. Uz najnapornije treninge i restriktivnu prehranu sam gubila 40 grama tjedno. Ako i toliko. Sjećam se točno jer sam ludila zbog toga i zbog komentara da samo malo pripazim što nedem i malo se krećem i kile bi trebale ići dole. Na kraju sam otišla na detaljne pretrage i ispostavilo se da imam jako izraženu inzulinsku rezistenciju. Šećer mi je bio na donjoj granici, a inzulin jako visok. S tim da mi je tlak normalan, nekad malo niži. Kolesterol mi je isto dosta nizak (ne prenizak), tako da kod mene to vjerojatno nije metabolički sindrom. Svi ostali hormoni su u normalnim vrijednostima, kortizol također.

Nakon terapije sam počela vježbati i striktno se držati dijabetičke prehrane. Od dijagnoze prije 2 i pol godine nisam jela ništa što sadrži rafinirani šećer i kile su počele padati.

E sad, problem je otpočetka što sam ja stalno gladna. Bas osjećam užasnu glad i počela sam jesti više nego što bih trebala po dijabetičkoj prehrani i nakon nekog vremena sam je se prestala držati (s iznimkom slatkoga, to ne jedem). Također sam prestala vježbati zbog ne baš uvjerljivih razloga. I opet sam došla na gornju granicu s težinom i više pojma nemam kako se izvuči. Nikad u životu nisam bila toliko gladna. Zbog nevježbanja mi vjerojatno štitnjača još manje radi nego inače i non-stop sam umorna. I to je jedan grozan začarani krug. Ne mogu vježbati jer sam jako troma i umorna, a takva sam jer ne vježbam.

Pokušala sam nekoliko puta. Krenem u teretanu i ozbiljno se primim posla i onda dođe do gužve na poslu, par dana ne odem i jednostavno ne nastavim.
Skinula sam si aplikaciju za vježbanje i ništa.
Jedino što sam pozitivno napravila je nošenje gableca od doma. Pokušavam zadržati tu naviku jer sam zadnju godinu od silne gladi jela one ogromne porcije iz dostave. Prije nisam mogla niti zamisliti da to sve pojedem :(

Bilo kakav savjet ili podrška su dobrodošli jer se sama osjećam baš nemoćno.
Back to Top
zmajcek68 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu


Joined: 09 Rujan 2018
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 265
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zmajcek68 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 07:13
Hej,bok!Za pocetak,zelim ti srecu jer vidim da se mucis;po tome da si stalno gladna!Iskreno,ni zamislit ne mogu kak je to!Ja bi valjda bila nervozna ko pas,sa glavoboljom!Javit ce se tu cure sigurno pa ti dati savjete bolje nego ja vezano uz prehranu!

Al daj mi napisi sta si jela ,poneki jelovnik sto detaljnije,kad si navela konstantnu glad!U ovo zdravstveno se ne kuzim zbilja pa necu komentirat!Ima strucnijih!Haha..

Lijepo da si se javila i potrazila pomoc!Sretno!!!!
Before 68 After 86
Back to Top
TheFatBride View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 11 Veljaca 2019
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TheFatBride Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 08:13
Bok! :)

Zaboravila sam spomenuti još nekoliko vaznih stvari. Ja sam oduvijek jako jako voljela slatko. Do svoje dvadesete čak nisam doručkovala nego samo popila caj s 3 žličice šećera i to me držalo do 10-11. Nisam nikad u životu pojela čitavu čokoladu odjednom jer mk se povraća od premasne hrane, ali jela bih red po red u nekoliko sati. Tako je i doktorica skužila da imam problema s inzulinom. Nakon slatkog bi me bolila glava, povraćalo mi se i postala sam naglo umorna. Tome sam doskočila tako da sam štopala vrijeme kad mogu pojesti po malo slatkog (od malih količina mi nije bilo loše). Npr. pojela bih 2 keksa i štopala sat vremena pa još dva i tako.

I kad sam dobila dijagnozu sam to naglo prekinula. Jela sam po jelovniku koji sam dobila u bolnici. Doručak je bio npr. 60 grama raženog kruha i posni sir s lanenim sjemenkama i lijek za snižavanje inzulina nakon toga. Međuobrok voće i do podneva sam već umirala od gladi. Nisam nikad prije osjećala takvu glad. Čak sam se počela buditi gladna i morala bih ustati jer bi mi krulilo u želucu.

Kad sam se navikla na terapiju te gladi nije bilo skoro godinu dana i u tom su periodu kile išle dole. Glad se vratila prije nekih godinu dana i u tom periodu sam se udebljala 10 kila jer sam prestala jesti po prilagođenom jelovniku i nastavila jesti kao prije. Ne jedem ništa s rafiniranim šećerom, ali postoje slatkiši bez šećera koji možda ne dižu inzulin, ali imaju jednako kalorija. Znam raditi i kolače sa zaslađivačima, a znaju i svi u familiji.
Back to Top
durica30 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 22 Srpanj 2015
Status: Offline
Points: 40
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote durica30 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 08:35
Posto ništa ne znam o zdravoj prehrani ja ti mogu samo zaželiti dobrodošlicu. I za glad te potpuno razumijem, isto je i kod mene.
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 08:51
Pozdrav.Metabolički sindrom kao takav ne mora imati izražene sve moguće simptome. Ja recimo nemam dijabetes i šećer je ok, ali su mi zato masnoće uvijek granične. Mene zanima kakva je sad štitnjača i piješ li sad kakav lijek za šećer, poput Glucophaga ili Metformina? Spominješ umor trenutno, jesu hormoni štitnjače ok? Ovi ostali hormoni.... jesu ti testovi uključivali spolne hormone, i ako da, je li isključen PCOS? Ti bolnički jelovnici... i meni su ih dali, ali jako puno njih je koncipirano tako da kroz cijeli dan provocira inzulin.Kažeš da si nastavila jesti kao prije... jesi prestala s bolničkim jelovnikom zbog gladi, ili zbog nečeg drugog? Kako ti trenutno izgleda jelovnik? Ako kažeš da ne jedeš ništa rafinirano, možemo vidjeti par dana, onako, po obrocima? Po ovome što pišeš, meni miriše na inzulinsku rezistenciju, i možda hipotireozu, ali možda je samo stvar nedovoljnog unosa i loše kombinacije namirnica.

Edited by Justanyone - 12 Veljaca 2019 at 08:54
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 10:59

Dobro došla The FatBridge Smile

Skroz je razumljivo što se tako osjećaš, kad nas glad i takav umor smaraju nikakva volja nam ne može pomoći....

Treba samo vidjet zašto do toga dolazi, pa bi bilo dobro za početak vidjeti kako jelovnik izgleda kako su već cure rekle. Ako se može nešto promijeniti u kompoziciji obroka, to će biti najlakši korak.

Originally posted by TheFatBride TheFatBride wrote:

Bok! :)


Kad sam se navikla na terapiju te gladi nije bilo skoro godinu dana i u tom su periodu kile išle dole. Glad se vratila prije nekih godinu dana i u tom periodu sam se udebljala 10 kila jer sam prestala jesti po prilagođenom jelovniku i nastavila jesti kao prije. Ne jedem ništa s rafiniranim šećerom, ali postoje slatkiši bez šećera koji možda ne dižu inzulin, ali imaju jednako kalorija. Znam raditi i kolače sa zaslađivačima, a znaju i svi u familiji.

Je li bilo kakvih promjena kada se ponovo pojavila glad? U jelovniku, aktivnostima, neki stres možda?

Što se toga, ali i umora tiče, jesi li razmišljala o tome da bi trebalo korigirati malo terapiju? Možda pojačati doze? Taj konstantni umor signal je da nešto ne valja, a možda treba samo mala korekcija da se počneš osjećati bolje i kreneš trenirati pa tako zavrtiš krug u pozitivnijem smjeru Smile

btw. koje zaslađivače koristiš kod pripreme kolača, i inače?




Edited by Gym_girl - 12 Veljaca 2019 at 11:01
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 11:30
The FatBride - dobrodosla prije svega! 
Jasno mi je da je najveci problem sa motivacijom za zdravije izbore, sto nije ni cudo nakon 12 godina vrcenja u krug. Tako da ocigledno treba nesto promijeniti i pokusati drugacije. No, prije ikakvog komentara, zanima me kakav je sad zdravstveni status -, kao sto su i pitali vec - sto je rezistencijom sada? sta je sa stitnjacom? je li imas problema sa spolnima?

Generalne smjernice variraju ovisno o raznim dijagnozama, medjutim ono sto je zajednicko svima koji pokusavaju trajno unijeti promjene u zivot je da traze nacin da su te promjene dugorocno odrzive. A glad ne spada pod to. Ekstremno mijenjanje jelovnika i iscrpljivanje vjezbanjem ne spada pod to. Ali ni odgadjanje i ignoriranje problema ne spada pod to. Tako da za pocetak svakako treba poraditi na motivaciji i odrzivosti. Jasno ti je da bi ovo trebao biti dug proces. S rezultatima koji bi onda trebali trajati. Tako da NEMOJ si zadavati rok. 

Ono sto sam tu pocela propovijedati (iz vlastitog iskustva) je da problem na kraju nikad ni ne bude u hrani, ona je simptom. Treba gledati cijelu sliku i cijeli zivot. Je li ista u danu cinis za sebe, da zaista ti odgovara? Sto te najcesce nasmije?  Drugi bitan aspekt koji je meni pomogao da lakse zivim dugorocno zdravije je trazenja drugih nacina da se opustim, utjesim, udovoljim sebi ili ubijem dosadu. Sve su to bile situacije u kojima sam jela, a nije bilo do hrane. 

Reci, jesi li uzivala u tom vjezbanju, ili bi ga samo 'odradila'? Meni to vise zvuci kao da si radila nesto sto si zacrtala da moras (pa tek imala osjecaj da si nesto napravila kad bi te slomilo). Ima li neka aktivnost u kojoj istinski uzivas? KaKO reagiras na grupne treninge (mene npr motivira vidjeti i druge kako se trude)? Vjezbanje i aktivnost je bitno za psihu.

Na kraju, s iznimkom prva dva tjedna (dok se malo organizam navikne) - odlucila sam da necu tolerirati stvarnu glad. Uvijek nesto 'pametno' zato imam pri ruci. Jako sam povecala unos bjelancevina (prije su bile skroz zanemarene) i povrca. S vremenom i masti dosta vise jedem. Ako je organizam gladan, ili je medicinski problem, ili te psiha vara ili ti organizmu nesto nedostaje. U svim varijantama ima rjesenje (npr. lijecenje hormona, meditacija ili neki hobi, preraspodjela mikro i makronutrijenata). Bitno je stvarno traziti rjesenje a ne zatvarati oci pred problemom. 
Back to Top
TheFatBride View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 11 Veljaca 2019
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TheFatBride Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 12:02
Hvala vam svima na odgovorima :)

Ovako, ja sam trajno na terapiji za inzulinsku rezistenciju (Siofor) i hipotireozu (Letrox). Štitnjača je nepovratno oštećena i uaporeno radi, a za inzulin nema neke nazbake da bih u skorije vrijeme mogla prestati s terapijom. Idem na kontrolu u 3. mjesecu, a ovako napamet mogu reći da očekujem da će mi povećati terapiju za štitnjaču jer prepoznajem taj karakterističan umor. Ginekolog mi je rekao da očekuje da će mi i Siofor povećati jer misli da nije dovoljna doza. Spolni hormoni su uredni i nikad nisam imala ciste na jajnicima. Moja mama ima iste dijagnoze pa lako.moguće da su ti problemi nasljedni (štitnjača i inzulin).

Nakveći problem je u tome što ne mogu biti ustrajna. Do sad sam jedino brzo i uspješno mršavila kad sam imala neki oblik grupne podrške. Čim to prestanr se malo po malo vratim starim navikama.

Zašto sam sw prestala držati dijabetickog jelovnika? Kao i svaki put do sada kad sam se preatala držati zdrave prehrane i vjezbanja. To kod mene krene malo po malo. Umjesto salate naručim pohano i pomfri. Taj dan kasljem i šmrcam pa mi se ne da vjezbati. I tako lose navike postepeno zamijene dobre.

Ja volim vježbati. Kad dodem u teretanu s guštom odradim trening i prilično brzo napredujem. Meni je problem kad sam doma sjesti u auto i ići do teretane (ili obići jaknu i šetati do tamo ako mi je blizu). Ne mogu objasniti zašto je to tako. Imam faze kad idem u pola 7 na trening prije posla ili kad sam po snijegu i ledu išla na trening na drugi kraj grada. A imam i faze u kojoj sam sada da se ne mogu natjerati vjezbati doma u dnevnom boravku.

Što se hrane tiče, stala sam malo na loptu. Zadnjih godinu dana sam bila u fazi kad sam jela svašta.

Doručak (obavezan, od jutra umirem od gladi): sendvič, kruh i pašteta, zobene s mlijekom i bananom, pečena jaja i kruh, kako koji dan.
Ručak je mozda bio najgori. Svaki drugi dan sam uzimala nešto iz dostave tipa pohano i pomfri, tijesto s umakom, pizza itd. Drugi dan bih uzela salatu ili varivo.
Večera (kad dođem doma oko 6): varivo ili rižoto, kako koji dan. Međuobrok, voće (najčešće banane).

Promjene koje sam zadnja dva-tri tjedna uvela su kod doručka. Sad najčešće jedem zobene, a izbjegavam sendviče i paštetu. Više ne naručujem dostavu nego uglavnom nosim od doma (npr. piletinu s povrćem, radim salate i sl.). Uz večeru sam preatala jesti kruh, koji do faze užasne gladi nisam skoro nikad ni jela uz ručak ili večeru.

Od zaslađivaca najviše koristim eritrit, a slatkise jedem s fruktozom, stevijom i maltitolom.

Osjećam se nekako jadno i to je najveći problem. Nemam nikakav zamah, nikakvu motivaciju. Nisam si nikakav cilj postavila. Tražila sam grupe potpore, ali tako nešto ili ne postoji ili ne mogu naći.
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 12:28
Evo zato grupe potpore ovdje :)

I meni se cini da najvise problema imas s motivacijom. OK, ne negiram nimalo vaznost zdravstvene slike na stanje, no na to u ovom trenu nemamo utjecaja (a nadam se da bude efekta od sljedece kotrole).
Dotad, radimo s ovim sto imas. Dakle, ako te uveseljavalo vjezbanje u grupi sto ne bi potrazila nesto sto je najdohvatljivije. Npr u mom primjeru se vrlo cesto dogodi da ili cu vjezbat na putu ka/sa posla, ili necu uopce. Tad mi je nekako po inerciji najlakse, dok kad sjednem doma - pisi propalo. Pogledaj imas li tako neku grupu koju tesko da mozes zaobici, a time i nac izgovor.

Uz to, mislim da su ove promjene OK al isto odmah u dorucku dodaj bjelancevina. A kad ulete ti 'slatkisi'? Cini mi se velik razmak rucak-vecera. Ja bi nakon rucka a do vecere (posebno ako bi izmedju maznula bananu) bila gladna ko vuk. Mozda par orasastih uz bananu da uspori skok secera. Ne puno, naravno, radi kalorija. 
Back to Top
TheFatBride View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 11 Veljaca 2019
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TheFatBride Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 12:30
Zaboravila sam još odgovoriti. Mislim da ja dijelom osjećam stvarnu glad (doslovno mi kruli u želucu), ali dio je i psihički osjećaj gladi. Ja sam se navikla da budem gladna i očekujem nekako tu glad. Ali... pojedem bananu i svejedno sam gladna, a to nije moguće.

Od rekreacije uživam u voznji biciklom, planinarenju, ne volim grupne programe osim ako je mala grupa u pitanju. Volim vjezbati u teretani i jako volim onaj osjećaj kad mi je nešto teško i nakon puno ulozenog truda uspijem odraditi. Meni je taj osjećaj iscrpljenosti nakon treninga bio super.

Zadnji put kad sam radila s trenerom je komentirao da rijetko vidi nekoga tko se toliko trudi dati sve od sebe na treningu.

Uopće ne znam što mi je. Nemam nekih privatnih problema. Možda sam malo preopterećena poslom i svime. Nekad me tako uhvati prokrastinacija, ali ovo ke već postalo strašno.
Back to Top
TheFatBride View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 11 Veljaca 2019
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 20
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote TheFatBride Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 12:41
Originally posted by belfegora belfegora wrote:

Evo zato grupe potpore ovdje :)

I meni se cini da najvise problema imas s motivacijom. OK, ne negiram nimalo vaznost zdravstvene slike na stanje, no na to u ovom trenu nemamo utjecaja (a nadam se da bude efekta od sljedece kotrole).
Dotad, radimo s ovim sto imas. Dakle, ako te uveseljavalo vjezbanje u grupi sto ne bi potrazila nesto sto je najdohvatljivije. Npr u mom primjeru se vrlo cesto dogodi da ili cu vjezbat na putu ka/sa posla, ili necu uopce. Tad mi je nekako po inerciji najlakse, dok kad sjednem doma - pisi propalo. Pogledaj imas li tako neku grupu koju tesko da mozes zaobici, a time i nac izgovor.

Uz to, mislim da su ove promjene OK al isto odmah u dorucku dodaj bjelancevina. A kad ulete ti 'slatkisi'? Cini mi se velik razmak rucak-vecera. Ja bi nakon rucka a do vecere (posebno ako bi izmedju maznula bananu) bila gladna ko vuk. Mozda par orasastih uz bananu da uspori skok secera. Ne puno, naravno, radi kalorija. 


Slatkiši ulete uvijek. To mi je kao ovisnost. Sretna sam, ljuta, tuzna, dosadno mi je... i sjetim sw keksa za dijabetičare. Sramotno, znam.

Vidiš, uopće nisam razmišljala o tome. Doručkujem oko 7, a ručam oko 12 i umirem od gladi. A između rucka i večere je duži razmak pa izdržim.

To s vjezbanjem pokušavam otkriti neki trik mjesecima. Najažurnija sam bila kad sam s frendicom išla u teretanu blizu kuće. To više ne mogu jer su se okolnosti promijenile (ne živim više na istoj adresi i ne radim više u smjenama).

S tim da sam u teretani prošli put potpisala ugovor na 6 mjeseci i otiala 3 puta. To mi se još nikad nije dogodilo. Dogovorila sam se s dečkom da idemo skupa i upisali smo se u teretanu koja mi je izvan ruke. Niti blizu posla niti blizu doma, nema parkinga okolo, pješce je predaleko... nije niti on išao. Zajedno smo smišljali isprike.

Sad sam otkrila teretanu u kvartu u kojoj možeš plaćati po dolasku pa ću pokušati tako za prvu ruku. Ako stignem idem danas odmah, čisto da malo izvidim situaciju. Postoji mogućnost da neću stići jer idem po uputnice za jedan pregled koji je sutra i u užasnoj sam panici.
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 12:46
Osim sto banana i nije ni meni nikad bila neka sreca za utaziti glad, ostalo me itekako podsjeca na mene! Kao, sve je OK (i jest, s obzirom kakvih ljudi imaju problema). A s druge strane - svaki najmanji stres il dosada u danu zavrse u kuhinji. Ili ducanu. Ili restoranu. I slavlje - isto.

Treba tu izgrebati malo ispod povrsine, svasta onda ispliva. Niko ne kaze da smo duboko istraumatizirani, ali cesto i umanjujuci svoje probleme se na krivi nacin nosimo s njima. I cesto ih zapravo ni ne primjetimo. Npr meni je to bila negativnost kolega na poslu, ucestale svadje s muzem, samokrivnja radi davno zavrsenih gluposti itd. Lakse je bilo listat prospekte dostave. Nekad i dan danas jest.

Grupu (ili privatnog trenera) savjetujem bas radi podrske i motivacije. Moze to biti i manja grupa. Mislim da ti treba da se manje izoliras od zdravih navika. Ako financije nisu problem bio bi to i trener. Stvar je sto ne treba mozda nuzno selektirana grupa podrske koja dijeli dijagnozu. Mozda boilje grupa podrske koja dijeli zdrave navike? To je ono sto dugorocno zelis, zar ne? 

Naravno, vidim i obrazac 'ispuhavanja' tamo koji svi vjerojatno dijelimo. Samo, pazi, ne ponavljaj moju gresku koja me dosta usporavala ja bi tamo izbacivala negativnu energiju pa se vratila u istu situaciju u kojoj bi ponovno skupila to nezadovoljstvo. Tako da na neki nacin razmisli - ako te ovo 'prazni', sto te 'puni' (i da - da nije hrana). 

Vjerojatno ulijeces (kao i vecina nas u nekom periodu) u prevelike ekstreme pa se vrtis u krug. 
Ili vjezbas + pazis prehranu ili je sve propalo. Vremenski omjer ovo dvoje odredi onda gdje si sa tezinom, ali je daleko od zdravog pristupa. Dala bi ja recept i za zdravi pristup al to je praksa koju i sama trazim, iako sam danas neusporedivo blize nego prije par godina... 

EDIT: sad vidim i tvoj post pa cu se nadovezati. Spoji ugodno s korisnim, iskombinira bjelancevinastije slatkise! pa su ti oni zaista zdrav medjuobrok nakon kojih neces pregladniti. I ogranici sve izvan tog. Nema svaki dan beskonacnog izvora keksica na to sve :) Ponekad da al ne stalno. Meni su super proteinski kremasti deserti an bazi svjezeg sira. Frendica je vise od suhih kolacica pa nesto od zobenih i jaja...plus malo tamne cokolade. To su primjeri puno pametnijih, a kad se upraksiras i ukusnijih stvari. jer tko kaze da ne mozes i ovce i novce, barem vecinu dana.

i da, vidis da je problem sto ti je lako bilo zaobic tu teretanu. OK pokreni se s ovom, ali zaista razmisli kako bi se mogla okruziti s ljudima koji imaju usvojene zdrave navike ili barem pristojnu kolicinu volje za motivaciju za njih. Npr da upoznas tamo nekog (ne mora nuzno bit grupa, nego nuzno tebe treba motivirat da dolazis i veselis se bar ponekad tom dijelu dana) :D kazem, meni je najlakse bilo kad sam spajala s putem na posao, nadji tako neki prozor kad nisi inertna i kad ces najteze zastraniti. 


Edited by belfegora - 12 Veljaca 2019 at 12:51
Back to Top
zmajcek68 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu


Joined: 09 Rujan 2018
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 265
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zmajcek68 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 12:53
Nisam strucnjak,ali preopterecenost poslom automatski vodi organizam do stresa!Stres do hrane!Zacarani krug!Ako te to navodi na klopu onda cemo naci nesto sto ce ti odvuci pozornost od jela nakon jela!Haha..

A znas sta,po tvojem treniranju ja bih rekla da si uporna i ustrajna pa da onda dio te upornosti i ustrajnosti prebacimo na jelovnik!

I meni je lakse uz podrsku!Pa pisi ovdje,i kad ide i kad ne ide!I ja sam pisala,imam namjeru i dalje!Netko ce ti uvijek odgovorit i dat neki savjet!

Sad kad si odlucila zapoceti nesto,nemoj odustati,odemo do kraja!Bez obzira na uspone i padove,potrudit cemo se!
Before 68 After 86
Back to Top
zmajcek68 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu


Joined: 09 Rujan 2018
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 265
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zmajcek68 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 13:00
Dorucak 7 sati,rucak 12...Glad!


A sta si jela za te obroke?

Pitam jer ja recimo jedem oko pol 9 i nisam gladna do recimo 13!
Before 68 After 86
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 13:13
Bride, ja još uvijek ne vidim jelovnike. Nakon kakvih se obroka najbolje osjećaš? Jaja, zobene....? Onbo što vidim iz ovoga što si napisala je manjak proteina i vlakana i kako rekoh, provokacije inzulina cijeli dan. Mislim da u tvojoj situaciji UH-i baš u svakom obroku nisu potrebni, barem dok ne riješiš inzulinsku osjetljivost. Ne ih nikako izbacivati,zbog štitnjače, ali možda malo smanjiti količine i nikako ih ne jesti bez nekih proteina i zdravih masti. Dakle, zobene s bjelanjcima i bademima ili čak s 2 jaja su ok, same zobene s voćem ne, jer nema ničeg da ti uravnoteži navalu inzulina i nije ni čudno da si gladna Moguće je da neke dane, Moram priznati da ni sama ne shvaćam problem s motivacijom i slatkišima, jer ti je zdravlje u pitanju. Jednom kad razviješ problem s inzulinom on je stalno tu, i prehrana bi tu uvewlike pomogla i bolje bi se osjećala, a smanjila bi lijekove. Čudi me da ti doktor nije rekao da paštetama, prerađevinama i slatkom nema mjesta sa IR. Kako stojiš s povrćem i tekućinom?

Edited by Justanyone - 12 Veljaca 2019 at 13:13
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2019 at 13:30
Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

... Čudi me da ti doktor nije rekao da paštetama, prerađevinama i slatkom nema mjesta sa IR. ...

Jao Justanyone, ovo me nasmijalo majkemi LOL Tako si to slatko i naivno pitala Embarrassed

Svi mi znamo da trans masti, pusenje, i milijun ostalih stvari nas ubijaju, pa najcesce nas to bas tako lako ne natjera da tek tako prestanemo. Daju se i puno zesce stvari ignorirati u samozavaravajucem modu, nazalost! Ne kazem da bi trebalo, nego da se nazalost najcesce tako dogadja. 

Uglavnom, osim kronicnog nedostatka bjelancevina i vlakana, ja mislim da je bas u ovom psiholoskom aspektu kljuc da se izadje iz zacaranog kruga. U osvjestavanju sta se uopce dogadja. Jelovnici i sve ostalo je tu da nam pomogne al bas ovo sto treba doputovat iz dupeta u glavu nas sve najjace zavlaci. 

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 4>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.