New Posts New Posts RSS Feed - Sport i tehnologija
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Sport i tehnologija

 Post Reply Post Reply
Author
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Sport i tehnologija
    Posted: 29 Travanj 2013 at 23:36
Prijatelj me zamolio da malo prezentiram najnovije poveznice sporta i tehnologije. Pa evo prenosim ovdje njegove dojmove.

Tehnologija je postala sastavan dio naše svakodnevice. Dovoljno je da prošecemo gradom i pogledamo oko sebe. Vidjet cemo da su mobiteli, MP3 playeri, tableti, laptopi ili neki slicni gadgeti u rukama vecine ljudi oko nas. Da zaustavimo i upitamo neku od tih osoba bi li se mogli ili bi li bili voljni odreci tih svojih digitalnih ljubimaca, vjerujemo da bismo u vecini slucajeva dobili negativan odgovor. 



Iako tehnologiju i sport najcešce ne asociramo jedno s drugim, to ne mora uvijek biti tako. Sportaši takodjer vole gadgete, a proizvodjaci su toga itekako svjesni. S vremena na vrijeme možemo vidjeti da je izašao neki novi uredjaj koji je dizajnom i karakteristikama prilagodjen sportašima. Najcešce su to razni mobiteli otporni na udarce, ogrebotine, vodu i slicno. Jedan od poznatijih takvih uredjaja bila je Xperia Active, mobitel koji je gotovo nemoguce uništiti. 

No ne morate odmah trcati do trgovine kako biste kupili nekakav sportski mobitel ili neki slican gadget. Ako vec imate uredjaj, bit ce dovoljno da ga stavite u odgovarajucu torbicu kako biste uredjaj mogli pricvrstiti te ga zaštititi od oštecenja prilikom pada. Silikonske maske, torbice ili etui ovdje se namecu kao najbolji izbor. Pokušajte odabrati neki koji se može lako pricvrstiti za pojas, ruku ili zapešce kako vas ne bi ometao i da ne morate stalno misliti na to hoce li vam uredjaj pasti i razbiti se ili ne. Vecina mobitela danas dolazi s ugradjenim GPS modulom i akcelerometrom te još ponekim senzorom. Na Androidu i iOS-u dostupne su brojne aplikacije za trcanje i rekreaciju koje koriste mogucnosti vašega pametnog telefona kako bi izracunale kolicinu izgubljenih kalorija uz još neke dodatne informacije. 



Vecina sportaša voli slušati glazbu za vrijeme rekreacije te za tu svrhu uglavnom koristi MP3 playere i mobitele u kombinaciji s odgovarajucim slušalicama. Postoji dosta razlicitih modela slušalica za sport i rekreaciju. Panasonic ima nekoliko laganih modela sa zakackom za uho poput serije RP-HS33E i RP-HS47E. Sony takodjer ima nekoliko modela primjerenih sportašima, primjerice model AS21J. Kod slušalica za sport i rekreaciju najvažnije je da su lagane, kvalitetne i ugodne za korištenje te da vas ne ometaju dok se njima koristite. Izbjegavajte prevelike slušalice kao i one koje vas pritišcu ili stežu. Iako su in-ear slušalice dosta popularne danas, nisu baš najsretnije rješenje za rekreaciju. Korištenjem takvih slušalica izolirate se od zvukova iz okoline te necete cuti ukoliko vam netko zvoni, trubi ili vas upozorava na neki drugi nacin, što u konacnici može rezultirati neželjenim ozljedama.

No nisu mobiteli i MP3 playeri jedino što se od tehnoloških gadgeta nudi sportašima. MilestonePod je nedavno izdao brojac za tenisice, maleni uredjaj koji se prikvaci na tenisicu i broji prijedjene kilometre, što je zasigurno neizostavan gadget za sve osobe koje žele nešto cime se mogu pohvaliti prijateljima. Postoje i razni smart satovi poput Sonyjeva SmartWatcha koji je takodjer poželjan suputnik za trcanje. Garmin je izdao sat sa GPS navigacijom, kompasom te altimetrom i barometrom. Uz takav uredjaj možete se uputiti na rutu kroz najgušcu licku šumu bez straha da cete se izgubiti. Postoji i nekoliko zanimljivih koncepata koji još nisu ugledali svjetlo dana, poput kacige za bicikliste s ugradjenim svjetlima i pokazivacima smjera te košarkaška lopta s ugradjenim senzorima koja ce vam davati savjete kako poboljšati driblanje. Što drugo reci osim da živimo u zanimljivo doba!



Edited by Zoki - 29 Travanj 2013 at 23:47
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.