New Posts New Posts RSS Feed - Previse voca - Istina ili ne
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Previse voca - Istina ili ne

Post Reply Post Reply Page  123 4>
Author
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Previse voca - Istina ili ne
    Posted: 16 Rujan 2011 at 22:24
Originally posted by Passiongym Passiongym wrote:

Gym girl ako sam te dobro shvatila, sugeriraš da je ok poslije treninga jesti voce pošto su nam glikogenske rezerve prazne. Međutim, koliko je meni poznato fruktoza se skladišti samo u jetri, ne u mišicima stoga voce po meni ne bi bilo najbolje riješenje kao obrok iza treninga (iako u vocu osim fruktoze ima između ostaloga i glukoze).

Eto, sama si sebi odgovorila Wink U nekom vocu ima više fruktoze, u nekom ima nešto više glukoze...zato i je po nekima preporucljivo prije treninga birati ono sa više fruktoze jer daje brzu energiju, a ne provocira inzulin (ako nam je bitan gubitak masnih naslaga), a poslije treninga obrnuto. Znaci nije svejedno koje cemo voce jesti nakon treninga ako vec to hocemo ali u svakom slucaju po meni je to bez obzira na sve dobro znane teorije možda i bolje od tone dekstroze godišnje koje mnogi sipaju u sebe...gledam sa zdravstvenog stajališta....bitno je da se sprijeci katabolizam neposredno poslije treninga, a to se može i sa vocem..

Inace mi smo tu voce spominjali nakon treninga kao dobro vrijeme s obzirom da su glikogenske zalihe ispražnjene pa je, ako nam se vec jede u tom trenutku, najmanja opasnost da krene u krivom smjeru...zato se i preporucuje ujutro i oko aktivnosti....jer teško je reci kada su nam zalihe glikogena ispunjene i kada taj šecer iz voca pocne radit štetu..to može bit par vocki, a može bit kila vocki...u svakom slucaju, u ovim terminima smo malo sigurniji Smile

To su neka moja razmišljanja pa neka se netko ukljuci ako hoce ... :)

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Passiongym View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Passiongym Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Rujan 2011 at 13:21
Gym girl ako sam te dobro shvatila, sugeriraš da je ok poslije treninga jesti voce pošto su nam glikogenske rezerve prazne. Međutim, koliko je meni poznato fruktoza se skladišti samo u jetri, ne u mišicima stoga voce po meni ne bi bilo najbolje riješenje kao obrok iza treninga (iako u vocu osim fruktoze ima između ostaloga i glukoze).

Po meni je idealno vrijeme za voce ujutro i prije treninga (banana pogotovo) u kombinaciji s nekim izvorom proteina.

Ne valja pretjerivat ni sa cime, a u prirodi imamo bezbroj primjera gdje ista stvar može biti i lijek i otrov, samo je pitanje kolicine u kojim se konzumira

BTW malo je off topic al me živo zanima. Procitala sam negdje da Larissa Reis poslije treninga uz proteinski shake pojede i šaku badema. Malo mi je to cudno, zar masti ne usporavaju absorpciju proteina? Evo zanima me neki konstruktivni odgovor

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Rujan 2011 at 09:05
Originally posted by Sandokan Sandokan wrote:

Voce...da ili ne...ovisi iskljucivo o jednom faktoru,a to je glikemijski indeks...

A šta sa treningom? šta sa stanjem glikogena? šta je sa glikemijskim indeksom ako ga kombiniramo sa drugim namirnicama što po meni nije problem, npr. proteinima?

PN Certified Coach

Back to Top
Sandokan View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Sandokan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Rujan 2011 at 07:39
Originally posted by Morrighan Morrighan wrote:

Nesto sam bezveze dzapala po sajtovima i clancima i naidjem na ovaj clanak :

5 razloga zasto ne gubite salo

Citam ja tako i razmisljam se kako su neke stvari prosto i razumljivo napisane i kako zvuce prilicno logicno i ne zvuce kao neke zastarele nutricionisticke teorije od pre 40 godina, kad naidjem na ovaj deo :

Quote Naše telo poseduje samo dva nacina da zadržava šecer u sebi (šecer u našem telu se inace zove glikogen, tako da cemo taj izraz sad primenjivati). Dakle glikogen u telu se može cuvati u mišicima i u jetri. Fruktoza se jedino može cuvati u jetri. Jetra sa druge strane može da sadrži samo negde do š00g glikogena. Ovo dođe na oko dve jabuke i jedan kivi ili tako nešto. Ono što se desi sa ostatkom fruktoze iz pojedenog voca ode u salo.

Mislim, prosto mi deluje NEREALNO da je vise od 2-3 vocke na dan stetno za kilazu, mast u telu, salo, stagod...I vecito citam o tom vocu i kako ne treba preterivati sa njim i kako previse voca moze biti stetno i vecito se pitam sta je to ''previse''voca, tj koja je to kolicina, i sad naletim na ovakav odgovor...Koji me je skenjao, ako je istina, jer ja mnogo volim voce, i kad se vec uzdrzavam od cokoladica i ostalih secera, zelim barem da mogu to prokleto voce da jedem
Dakle sta vi mislite, istina, glupost ili ima neke istine/logike, proverena cinjenica(ok, kontam da je podatak koliko jetra moze da skladisti glikogena naucna cinjenica...ali visak fruktoze pravo u salo...I mean...really?!) ili samo teorija jednog coveka?
Back to Top
Sandokan View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Sandokan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Rujan 2011 at 07:37
Voce...da ili ne...ovisi iskljucivo o jednom faktoru,a to je glikemijski indeks...ako postoji zabranjena lista voca, u vezi sa mršavljenjem,onda je i ta lista prilicno mršava:
š.Lubenica
2.Banane
3.Grožđe
4.Smokve

.... ostalo voce možeš jesti koliko god želiš...ali ipak s jednom napomenom..,
voce nebi trebalo kombinirati unutar obroka,zbog produljenja probavnog procesa i fermentacije,vec bi trebalo jesti kao zaseban međuobrok,dakle barem 2 sata prije ili poslije nekog od glavnih obroka.
Isto tako ne preporuca se jesti voce neposredno prije spavanja,jer u tom slucaju,cak i "dobro voce" nece metabolizirati u mišicni glikogen,jer su metabolicki procesi prilikom nocnog odmora (spavanja),sporiji od puža...dakle,vjerovatno ce ih jetra pretvoriti u mast...doduše, nece puno,ali ipak hoce.
Back to Top
Pitbull View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Pitbull Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Kolovoz 2011 at 13:16
Originally posted by slatkicazg slatkicazg wrote:

Ja sam se uvijek najbolje osjecala i izgledala kada bi prije podne jela samo voce, a za rucak proteine i povrce, a navecer mlijecno i ugljikohidrate. Imam 33 godine i što mi god tko rekao tako mi je uvijek bilo najbolje.
Svaki je organizam razlicit ali mislim da je u covjekovoj prirodi da jede puno voca pogotovo ljeti

To ti je najpametnije, slažem se Thumbs UpC&#šš1;nfused

Edited by Pitbull
Back to Top
slatkicazg View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote slatkicazg Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Kolovoz 2011 at 10:39
Ja sam se uvijek najbolje osjecala i izgledala kada bi prije podne jela samo voce, a za rucak proteine i povrce, a navecer mlijecno i ugljikohidrate. Imam 33 godine i što mi god tko rekao tako mi je uvijek bilo najbolje.
Svaki je organizam razlicit ali mislim da je u covjekovoj prirodi da jede puno voca pogotovo ljeti
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Srpanj 2011 at 00:21
Super, to volim Wink

Sve jasno, sve štima samo me ovo buni:

Originally posted by tare tare wrote:

Fruktoza ide, kako si i sama rekla, preko izmoreziranja do glukoze... Visak acetil-koenzim A izlazi iz citratnog ciklusa i od njega se grade masne kiseline, onda sa glicerolom do triglicerida- prave masti.
To je jedan od efekata inzulina.

Kakvog inzulina kada fruktoza nema utjecaj na njega, ne provocira njegovo izlucivanje, odnosno u jetru ulazi preko transportera GLUT-5 ja mislim? Dakle inzulin nema nikakvu ulogu tu...ili se varam?

U principu se desava sljedece, kad pojedemo obrok, u roku od nekoliko sekundi se oslobadja inzulin koji potice uzimanje glukoze u periferna tkiva i jetru, pohranjuje je kao glikogen, sprecava proces glukoneogeneze (gradnja nove glukoze iz piruvata ili alanina- dakle aminokiseline se mogu pretvoriti u glukozu) i blokira glikogenolizu- razgradnju glikogena.  Potice liposintezu (salo !) i sprecava razgadnju masti. Potice sintezu proteina i sprecava njihovu razgradnju, pogotovo iz misica- jedan od efekata uzimanja glukoze nakon treninga, ne samo radi popunjavanja glikogena. Inzulin je, dakle, najvazniji anabolni hormon u organizmu. On u roku od sat vremena uspostavi normalni nivo secera u krvi, oko 80 mg/dl.
Dalje su bitni glukagon, somatotropin, kortizol i hormoni stitnjace... Ali, inzulin je jedini hormon koji moze sniziti nivo secera u krvi. O njemu prakticno sve ovisi....

Nebitno za ovu temu ali drago mi je da si to ovako lijepo sažeo, korisno za sve koji ne znaju zašto u biti piju taj šecer nakon treninga (osim toga jer je to rekao Marko ili Darko T&#šš1;ngue) Wink

Sto se tice voca i njegove fruktoze, ja tu ne bih imao straha, pogotovo ujutru i oko treninga,

s tim se slažem ali...

opasnost od sinteze masti je manja PUNO nego kod glukoze... To je jedan od razloga zasto dijabeticari koriste cesto fruktozu kao zamjenu za obicni šecer.

Dijabeticari je koriste jer njena resorpcija ne ovisi o inzulinu što ne znaci da je mogucnost  sinteze masti puno manja. Sad, treba razgraniciti radi li se o par vocki dnevno, pogotovo onih manje slađih ili o vecoj kolicini voca na dnevnoj bazi...isto tako razlika je ogromna između fruktoze u vocu s obzirom da se tamo nalazi u malim kolicinama i one u industrijskim proizvodima gdje je ima brdo. Tu se vec događaju neke loše stvari kod prekomjernog unosa....cak i ne mora bit jako prekomjeran.

Al s obzirom da je ovo tema o vocu - opasnost je zaista minimalna kod nekog umjerenog unosa, pogotovo kad su zalihe glikogena u jetri prilicno ispražnjene.

Samo kazem da nije moguce reci kategoricki, kad smo u miru, desava se to, a kad radimo desava se to, jer je svaki covjek individualac, i sigurno ne rade svaciji organi isto niti svi isto reaguju ne efekte vlastitih hormona, jos uz to i svi procesi skoro uvijek teku paralelno, jer organizam nije masina...

O naravno, kako bi lako bilo da svi funkcioniramo isto Smile...ali pomalo dosadno jel tako Wink

Lijepa diskusija, al malo previse detaljizovanaSmile
Lijep pozdrav.

Inace ne volim detalje, ali što se ovih stvari tice kopam dok god ide Big smile

Pozdrav!

Edited by Gym_girl

PN Certified Coach

Back to Top
tare View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tare Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Srpanj 2011 at 18:20
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

Ne postoji biohemijski mehanizam pretvaranja glukoze u masne kiseline niti obrnuto. Procesi idu indirektno preko hormona.
Inzulin, glukagon, kortizol, somatotropin, trijodtironin su glavni u organizmu koji regulisu metabolizam glukoze, masti, aminokiselina.

Hoceš reci da ne postoji mehanizam pretvaranja glukoze u trigliceride u jetri? Ne znam da li si mislio tu na slobodne masne kiseline ili na trigliceride, vjerojatno ovo prvo što i nije moguce... koliko sam ja citala mehanizam pretvaranja glukoze u trigliceride postoji i ide ovako kao što sam navela gore....samo što je kod glukoze manja opasnost od stvaranja vece kolicine triglicerida zbog toga što sve stanice tijela mogu koristiti glukozu kao energiju pa manji postotak ulazi u jetru....za razliku od fruktoze koju stanice ne mogu koristiti, vec je samo jetra može...

Naravno, vjerujem da se više kužiš u sve te procese od mene al to je nešto što sam citala na više mjesta pa me zainteresirao ovaj tvoj odgovor...

Fruktoza u organizmu se ne moze sama oksidirati, izomerizira preko heksoza-isomeraze do glukoze, i onda ulijeva u glikolizu, citratni ciklus i celijsko disanje.

Tako je, i ako postoji višak, glikogen je ispunjen i nema posebne potrebe jetre za energijom acetil-A-koenzim izlazi iz krebsovog (citratnog) ciklusa i uz djelovanje određenih enzima dolazi do stvaranja triglicerida....nije li tako?

Ne moze se kategoricki reci, kad je mirovanje, kad je aktivnost, iz kojeg organa tacno(jetra, misici, masti) jer je metabolizam toliko kompleksan da procesi nikada ne teku potpuno odvojeno

To stoji Smile

Tako je, glukoza se ne može direktno pretvoriti u masne kiseline, niti masne kiseline u glukozu.
Da, sve celije u tijelu mogu koristiti glukozu: razlikuju se dva tranpostra glukoze, jedan je neovisan o inzulinu preko GLUT-2 transportera, a to je u eritrocitima, neuronima itd. dakle ondje gdje i logicno da se hrana dobija bez inzulina.
Drugi je ovisan o inzulinu, preko GLUT-4 transportera i to je vecinom u mišice i jetru gdje se pohranjuje kao glikogen.

Fruktoza ide, kako si i sama rekla, preko izmoreziranja do glukoze... Visak acetil-koenzim A izlazi iz citratnog ciklusa i od njega se grade masne kiseline, onda sa glicerolom do triglicerida- prave masti.
To je jedan od efekata inzulina.
U principu se desava sljedece, kad pojedemo obrok, u roku od nekoliko sekundi se oslobadja inzulin koji potice uzimanje glukoze u periferna tkiva i jetru, pohranjuje je kao glikogen, sprecava proces glukoneogeneze (gradnja nove glukoze iz piruvata ili alanina- dakle aminokiseline se mogu pretvoriti u glukozu) i blokira glikogenolizu- razgradnju glikogena.  Potice liposintezu (salo !) i sprecava razgadnju masti. Potice sintezu proteina i sprecava njihovu razgradnju, pogotovo iz misica- jedan od efekata uzimanja glukoze nakon treninga, ne samo radi popunjavanja glikogena. Inzulin je, dakle, najvazniji anabolni hormon u organizmu. On u roku od sat vremena uspostavi normalni nivo secera u krvi, oko 80 mg/dl.
Dalje su bitni glukagon, somatotropin, kortizol i hormoni stitnjace... Ali, inzulin je jedini hormon koji moze sniziti nivo secera u krvi. O njemu prakticno sve ovisi....
Sto se tice voca i njegove fruktoze, ja tu ne bih imao straha, pogotovo ujutru i oko treninga, jer frukoza u biti minimalno podize inzulin, traje dok se pretvori u glukozu, a ona polako ulijeva u tkiva, tako da inzulin ostaje nizak- opasnost od sinteze masti je manja PUNO nego kod glukoze... To je jedan od razloga zasto dijabeticari koriste cesto fruktozu kao zamjenu za obicni šecer.
Samo kazem da nije moguce reci kategoricki, kad smo u miru, desava se to, a kad radimo desava se to, jer je svaki covjek individualac, i sigurno ne rade svaciji organi isto niti svi isto reaguju ne efekte vlastitih hormona, jos uz to i svi procesi skoro uvijek teku paralelno, jer organizam nije masina...
Lijepa diskusija, al malo previse detaljizovanaSmile
Lijep pozdrav.

Edited by tare
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Srpanj 2011 at 21:11

Ne postoji biohemijski mehanizam pretvaranja glukoze u masne kiseline niti obrnuto. Procesi idu indirektno preko hormona.
Inzulin, glukagon, kortizol, somatotropin, trijodtironin su glavni u organizmu koji regulisu metabolizam glukoze, masti, aminokiselina.

Hoceš reci da ne postoji mehanizam pretvaranja glukoze u trigliceride u jetri? Ne znam da li si mislio tu na slobodne masne kiseline ili na trigliceride, vjerojatno ovo prvo što i nije moguce... koliko sam ja citala mehanizam pretvaranja glukoze u trigliceride postoji i ide ovako kao što sam navela gore....samo što je kod glukoze manja opasnost od stvaranja vece kolicine triglicerida zbog toga što sve stanice tijela mogu koristiti glukozu kao energiju pa manji postotak ulazi u jetru....za razliku od fruktoze koju stanice ne mogu koristiti, vec je samo jetra može...

Naravno, vjerujem da se više kužiš u sve te procese od mene al to je nešto što sam citala na više mjesta pa me zainteresirao ovaj tvoj odgovor...

Fruktoza u organizmu se ne moze sama oksidirati, izomerizira preko heksoza-isomeraze do glukoze, i onda ulijeva u glikolizu, citratni ciklus i celijsko disanje.

Tako je, i ako postoji višak, glikogen je ispunjen i nema posebne potrebe jetre za energijom acetil-A-koenzim izlazi iz krebsovog (citratnog) ciklusa i uz djelovanje određenih enzima dolazi do stvaranja triglicerida....nije li tako?

Ne moze se kategoricki reci, kad je mirovanje, kad je aktivnost, iz kojeg organa tacno(jetra, misici, masti) jer je metabolizam toliko kompleksan da procesi nikada ne teku potpuno odvojeno

To stoji Smile

PN Certified Coach

Back to Top
tare View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tare Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Srpanj 2011 at 18:54

Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:

Inace što se tice samih mehanizama, fruktoza ne ide ravno u salo, nego se ili sprema kao glikogen u jetri ili konvertira u glukozu i "pušta" u krvotok poslje konzumacije,

Jetra može podnjeti oko 50 ak grama (fruktoze) prije nego pocnu nekakve nezdrave konverzije u trigliceride

Znaci ipak postoji neki mehanizam pretvorbe fruktoze u trigliceride, a ne samo spremanje u glikogen ili otpuštanje glukoze Wink

Pretvara se tokom stvaranja ATP-a, odnosno kao višak acetil koenzima A koji onda kao neiskorišten za energiju izlazi iz ciklusa i pomocu enzima se pretvara u trigliceride.....i to se dešava kad je glikogen popunjen što si i rekao i kod nedostatka potrebe jetre za ATP-om...inace ovo se više odnosi na industrijske proizvode u kojima je udio fruktoze puno veci, to je glavno zlo, ne voce...

Po meni je voce najbolje jesti ujutro, eventualno u prvom dijelu dana ...da zakljucim Smile

Back to Top
tare View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tare Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Srpanj 2011 at 18:54

Inace što se tice samih mehanizama, fruktoza ne ide ravno u salo, nego se ili sprema kao glikogen u jetri ili konvertira u glukozu i "pušta" u krvotok poslje konzumacije,

Jetra može podnjeti oko 50 ak grama (fruktoze) prije nego pocnu nekakve nezdrave konverzije u trigliceride

Znaci ipak postoji neki mehanizam pretvorbe fruktoze u trigliceride, a ne samo spremanje u glikogen ili otpuštanje glukoze Wink

Pretvara se tokom stvaranja ATP-a, odnosno kao višak acetil koenzima A koji onda kao neiskorišten za energiju izlazi iz ciklusa i pomocu enzima se pretvara u trigliceride.....i to se dešava kad je glikogen popunjen što si i rekao i kod nedostatka potrebe jetre za ATP-om...inace ovo se više odnosi na industrijske proizvode u kojima je udio fruktoze puno veci, to je glavno zlo, ne voce...

Po meni je voce najbolje jesti ujutro, eventualno u prvom dijelu dana ...da zakljucim Smile

Ne moze se kategoricki reci, kad je mirovanje, kad je aktivnost, iz kojeg organa tacno(jetra, misici, masti) jer je metabolizam toliko kompleksan da procesi nikada ne teku potpuno odvojeno, al u biti je tacno onako kako ste rekli, visak energije uglavnom zavrsi spasen kao masne kapljice u adipocitima-salo.
Pozdrav iz vruce HercegovineSmile

Edited by tare
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Srpanj 2011 at 14:19

Edited by Gym_girl

PN Certified Coach

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Srpanj 2011 at 14:05
Originally posted by Morrighan Morrighan wrote:

Aj' nek se sad neko usudi da jede voce

Ma slobodno Wink

Ok, ne baš preslobodno Big smile

Teško je davati neke opce savjete jer smo... što? Daaaa razlicitiii!! LOL Al na stranu sve..mislim da par komada voca (uz to da se stvarno malo pripazi na ono jako slatko - banane, grožđe, smokve...) nebi trebalo nikome naškoditi...ako i da, što nije nemoguce... to ce sam skužit nakon nekog vremena... :)

PN Certified Coach

Back to Top
Morrighan View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Morrighan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Srpanj 2011 at 00:14
Aj' nek se sad neko usudi da jede voce
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Srpanj 2011 at 23:36
Hormoni da, od njih sve pocinje, oni utjecu na niz reakcija u stanici...znaci hormoni su tu samo glasnici koji poticu daljnja događanja...u ovom slucaju oslobađanje glukoze....da nema glukagona to oslobađanje glikogena i nebi bilo moguce...

..u biti govorimo o istim stvarima samo na drukciji nacin kako smo vec zakljucili Smile Sad još samo fali da dođe netko i kaže da lupetamo gluposti, a meni se vrti cijeli dan od ovog LOL

PN Certified Coach

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 4>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.