New Posts New Posts RSS Feed - Par nejasnoca u vezi masti
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Par nejasnoca u vezi masti

 Post Reply Post Reply Page  <1234>
Author
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Ožujak 2012 at 22:20
Originally posted by klendt klendt wrote:


 I meni bi bilo puno lakše da sam u životu susretao samo ljude koji bi mi govorili samo ispravne stvari o prehrani, ali ovako: sretneš nekog ko se ne razumije u to, pa onda nekog strucnjaka, pa opet neznalicu... i na kraju ti je u glavi kupus.


I koga je logicnije poslušat, strucnjaka ili neznalicu? Wink


Originally posted by klendt klendt wrote:


Heh, a meni se cinilo da i pohranjena energija u masnom tkivu takodjer ulazi u tu jednadžbu. Ono, mislio sam da su za izgradnju novih mišicnih vlakana kljucne dvije stvari: gradivni materijal i energija. Gradivni materijal se jednostavno mora uzima putem bjelancevina iz hrane (dakle, dolazi izvan tijela), ali energija kao takva može dolaziti ili iz hrane (izvan tijela) ili iz sala (unutar tijela). Mislio sam da tijelu nije bitno odakle crpi tu cistu energiju, samo da je ima dovoljno. Zar je tijelu bitno hoce li za ispravan rad organizma potrošiti kalorije iz hrane ili one koje su vec ranije deponirane u salo?


Aha, znaci situacija je ovakva....netko ko želi izgradit mišicnu masu mora unosit samo dovoljno proteina iz hrane, a ostalo ce podmirit iz masnih naslaga. Ok...recimo da dnevno ta osoba unosi 2g/kg proteina iz hrane što na npr. 75 kg iznosi 150 g proteina jel? 150 g P * 4 (jer 1gP ima 4 kcal) je 600 kcal. Dakle, ta osoba bi uzimala dnevno 600 kcal iz hrane i dobivala mišicnu masu jer bi se ostatak kalorija nadoknadilo iz masnih naslaga? Ajde procitaj ovo par puta pa razmisli još jednom što si napisao Big smile Ili sam ja nešto krivo shvatila? Smile


Originally posted by klendt klendt wrote:


Ionako to salo stoji kao neko mrtvo tkivo i ne služi nicemu, kao neka vrsta baterija. Koja korist od tih baterija ako se ne može crpiti energija iz njih?


Koja korist od zaliha sala? Možda kao rezervna energija kad nam ponestane one iz hrane?


Originally posted by klendt klendt wrote:


To su mi bile nekakve opservacije ranije. No, iz tvog prošlog post-a sam vidio da sam u krivu, tj. da iz nekog razloga tijelo ne radi razliku kad se radi o tome da li ce kalorije uzimati iz hrane ili iz sala - tijelu je bitno samo to da energiju ima na raspolaganju, osim u slucaju ako se radi o izgradnji mišica. E, u tom slucaju tijelo ce sasvim zanemariti pohranjenu energiju i tražit ce iskljucivo energiju unesenu putem hrane.


Ako imamo kalorijski deficit = tijelo osjeti nedostatak energije i vuce je iz vlastitih zaliha, zato one i služe. Ako imamo kalorijski suficit = tijelo sprema zalihe. Na koji nacin ce tijelo iskoristit taj suficit ovisi o više toga, izmedju ostalog najbitnije o treningu koji se provodi ili ne provodi....

Originally posted by klendt klendt wrote:


Drugim rijecima, za izgradnju mišica tijelo zahtijeva svakodnevni kalorijski suficit cak i u slucaju kada su mu baterije (salo) pune 100%.


Bilo bi divno kad bi se masti pretvarale u mišice Tongue


Originally posted by klendt klendt wrote:


Hmda, definicija mu zaista i jest katastrofalno loša na podrucju torza. Ono, 6-pack mu i nije nešto izražen. Ako sam dobro shvatio, ti kažeš da bodybuilderi izgledaju izdefinirano samo u tom kratkom periodu oko natjecanja a da su ostatak godine zapušteni (velikih mišica, doduše, ali ne toliko izražene definicije). Samo, da li je tomu tako zato što su svi oni LIJENI pa im se ne da tlacit oko definicije tokom cijele godine nego samo prije natjecanja ILI se tako ponašaju zato što bi razvili neke ZDRAVSTVENE PROBLEME da cijele godine i onda tako iz godine u godinu žive na restriktivnoj prehrani, koja je nužna da bi se održavala izvanredna definicija? Ili zbog nekog treceg razloga?



Auuu you have a looooooot to learn Tongue Na tragu si sa zdravstvenim problemima.. i psihickim usput Wink


....covjece, cak se i sa temperaturom uspijevam borit sa tvojim zakljuccima LOL
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
klendt View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 07 Kolovoz 2011
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote klendt Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Ožujak 2012 at 14:31
>Dakle, ta osoba bi uzimala dnevno 600 kcal iz hrane i dobivala mišicnu masu jer bi se ostatak kalorija nadoknadilo iz masnih naslaga?

Pa, kad se to na taj nacin banalizira zaista zvuci malo cudno. No nisam baš tako mislio - u tom smjeru da, ali ne baš sasvim tako. Naime, nisam mislio da bi se trebali sasvim osloniti na tijelo da iz masnih naslaga nadoknadi po 2000 kcal dnevno (dakle SVE osim proteina) no isto tako mi je cudno da tijelo nije u stanju nadomjestiti iz svojih naslaga niti, recimo, 300 kcal (dakle BAŠ NIŠTA) i tako pomoci covjeku da izgradi svoju mišicnu masu. Zbunjuje me ta totalna, apsolutna ignorancija masnih naslaga od strane tijela kada se radi o izvorima energije. Zašto ce tijelo posegnuti za masnim naslagama ako smo, npr. preskocili jedan obrok i tako nam omoguciti da normalno funkcioniramo do slijedeceg obroka, ali ako dižemo utege i nismo uzeli 2700 kcal nego 2400 kcal, onda ce tijelo radje ne hraniti mišic energijom iz masnih naslaga tijekom treninga, time sabotirajuci našu intenciju da izgradimo jace tijelo? Ono, ako nam slucajno zafali tih kilavih 300 kcal, zašto ce tijelo stopirati cijeli anabolicki proces i cekati da ta energija dodje iz hrane, umjesto da jednostavno zaviri u masne naslage iz kojih bez problema može izvuci i nekoliko desetaka puta više energije od tih malih 300 kcal? Recimo, nekom covjeku se preporuci da uzima 2700 kcal dnevno ako, uz pravilan trening, želi u doglednom vremenu izgraditi vecu mišicnu masu. No, taj covjek ima i nemalu kolicinu masnih naslaga. Zašto ne možemo tom covjeku preporuciti da uzima, recimo, 2400 kcal (ali da pri tome pazi da uzima dovoljnu kolicinu proteina, koji su ipak gradivni materijal i bez kojih cijela prica pada u vodu) i na takav nacin tijelo natjerati da tu razliku od 300 kcal nadoknadjuje iz masnih naslaga, tim putem ubivši dvije muhe jednim udarcem - em covjeku rastu mišici, em se rješava sala?

>Ako imamo kalorijski deficit = tijelo osjeti nedostatak energije i vuce je iz vlastitih zaliha, zato one i služe.
Da, u svim instancama OSIM ako se radi o opskrbljivanju mišica energijom tijekom treninga i, konsekventno, sudjelovanju u anabolickom procesu. Mislim, tako sam ja tebe shvatio u prošlom postu? :-/

>Bilo bi divno kad bi se masti pretvarale u mišice
Ne, naravno da nisam tako mislio. :-P Da ne ponavljam sve ovo odozgo, mislio sam na to da me cudi to da tijelo nije u stanju koristiti masne naslage tijekom anabolickog procesa cak ni ako se radi o nekih sitnih 300 kcal dnevno.

Ma da, naravno da ce bodybuilderi izgledat bolje tijekom natjecanja nego ostatak godine. Samo, moje iskustvo s time jest da oni izgledaju superizdefinirano tijekom natjecanja, ali i takodjer prilicno izdefinirano tijekom ostatka godine a ne da se totalno zapuste kao onaj sa slike koju si stavila. Mislim, ono što sam ja vidio je da nakon natjecanja oni takodjer paze šta jedu a ne da si dopuste da se pretvore u olupinu koju onda treba mahnito tesati par mjeseci pred natjecanje.

>....covjece, cak se i sa temperaturom uspijevam borit sa tvojim zakljuccima
He-he, pravi mali mentalni trening, a? :-P
Back to Top
pepperedangus View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 11 Veljaca 2012
Status: Offline
Points: 202
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pepperedangus Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Ožujak 2012 at 16:28
prijatelju, ja jedem trenutno više masnoca nego ugljikohidrata u dijeti, trenutno sam na oko 10-11% bodyfata, ove godine ciljam na nekih 7% za ljeto i pokušaj pogodit koji ce mi glavni izvor energije bit uz obavezne proteine. hint - pricate o tome vec 3 stranice.

i nemoj mješat nabijanje mase uz definiciju, skroz drugacij pojmovi, i skroz drugacij pristup prehrani. poslušaj ženu šta ti govori i provedi to u djelo umjesto u slova.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Ožujak 2012 at 16:36
klendt, što ustvari gradi mišicnu masu? Proteini, jel tako? Oni su prvi gradivni materijal koji je za to potreban. Energija iz ostale hrane služi samo zato da bi se tijelo iz te energije namirilo za funkcije koje mu trebaju (da nebi za to koristilo proteine), a moguci višak spremilo u zalihe (glikogena i/ili masti), ili iskoristilo odmah ukoliko je neka od aktivnosti u pitanju. U takvom stanju, tijelo ima dovoljno za sve - da podmiri ono šta mu je najpotrebnije i najbitnije, pokrije sve aktivnosti i na kraju pobrine se za mišicnu masu. Kada bi tijelo bilo u deficitu, pogotovo velikom, njegova prva briga bi bila kako nadoknadit ono što mu je najpotrebnije, kako pokrit osnovne funkcije - ako krene "razmišljat" što mu je bitnije - život ili mišicna masa, šta misliš što ce odabrat? Smile Mišicno tkivo zahtijeva dodatnu energiju i za održavanje i za jacanje. Tijelu ne treba velika mišicna masa, dapace, nje ce se prve rješavat kada skuži da gladuje, neovisno o mastima baš zato što ta mišicna masa guta toliko puno energije, a baš ta energija se u takvim uvjetima nastoji što više sacuvat (zato se i usporava metabolizam, ne). Radje ce sacuvat masti nego mišice ma što god mi mislili o tome.

A ova tvoja utopija divno zvuci ali nažalost to ne ide tako :) Zato i nije tako jednostavno gubit masti i dobivat mišice u isto vrijeme, pogotovo ne neku znacajnu mišicnu masu...da pocetnicima, da onima koji se vracaju nakon duge pauze, možda da genetskim freakovima i uz pomoc anabolika i ostale artiljerije...ali naturalcima prosjecne genetike....hmmm... ti možeš imat neki sustav prehrane tipa cikliranje, pa jedan dan jest manje, pa onda više....razna punjenja i pražnjenja i sve neke varijante di možeš malo garit deficit pa opalit suficit i prilagodjavat ga treningu za maksimalni anabolizam..i tako to neke varijante, ima svega....ali konstantno bit u deficitu i dobivat na mišicnoj masi dok gubiš masti - ne.

Što se bodybuildera tice...ima ih svakakvih, neki se usvinje skroz, neki drže formu bar približnu natjecateljskoj.  Ja sam prvo iskopala Ronnia i ovu njegovu sliku jer mi je prva iskocila, a i  cisto da vidiš da nije baš uvijek sve tako idealno :), odnosno da nema šanse da oni cijele godine izgledaju kao taj dan na bini, to je nemoguce. Uostalom, dehidrirani su skroz. A ovdje je covjek na masi, šta Big smile Da postoji ovako nešto kao što si ti zamislio ne bi trebao ovako izgledat da dodje do mišicne mase LOL


Edited by Gym_girl - 09 Ožujak 2012 at 17:15
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Ožujak 2012 at 16:49
pepperedangus, pitaš se kako imam živaca,ha Smile Mislim da sam nakon 2 god. rada na pultu teretane vidjela i cula toliko toga da me više ništa ne može iznenadit i izbacit iz takta ....osim kad vidim post bez zareza i tocki Big smile
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
pepperedangus View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 11 Veljaca 2012
Status: Offline
Points: 202
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pepperedangus Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Ožujak 2012 at 17:18
šta se tice živaca, toga ti definitivno ne fali, ali ce ti uskoro pofalit literature o masnocama ako ovako nastavite . cisto me zanima koliko stranica ce nakupit ovaj post ako se ovako nastavi kontrirat pitanjima na legitimne odgovore ^^.

Back to Top
pepperedangus View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 11 Veljaca 2012
Status: Offline
Points: 202
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pepperedangus Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Ožujak 2012 at 17:27
uostalom, sad za 5 minuta izlazim iz kuce i idem odradit trening, i pre-workout meal mi je bija baš super, salata od tunjevine sa maslinovim uljem i povrcem valjda se necu udebljat od ovog ulja .
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Ožujak 2012 at 17:30
LOL

ma ja mislim da smo blizu kraja tunela, imam osjecaj nekako, bistri se klendt pomalo.....cak ce mi bit žao kad mu se sve razbistri, falit ce mi ovaj maraton Big smile
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Ožujak 2012 at 17:31
..nadam se da ovim zadnjim postom nisi pokrenuo sljedeci val, ako jesi, prepuštam ti ga pa se gombaj LOL
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
pepperedangus View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 11 Veljaca 2012
Status: Offline
Points: 202
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pepperedangus Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Ožujak 2012 at 17:31
ajde ajde, nac ce se vec neko drugi idem ja odradit svoje :) .
Back to Top
pepperedangus View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 11 Veljaca 2012
Status: Offline
Points: 202
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pepperedangus Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Ožujak 2012 at 19:39
zadnji post je bija sarkazam
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Ožujak 2012 at 19:49
je, je, ma znam ja to ali nemoj klendtu pojmove masti i udebljat stavljat u istu recenicu - da ne procita brzo pa ne pohvata krivo opet i što smo napravili, ništa Big smile

hehe..klendt, klendt...jel sjelo sve napokon? Wink
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
klendt View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 07 Kolovoz 2011
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote klendt Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Ožujak 2012 at 07:50
>Tijelu ne treba velika mišicna masa, dapace, nje ce se prve rješavat kada skuži da gladuje ... baš zato što ta mišicna masa guta toliko puno energije ... Radje ce sacuvat masti nego mišice
E, ovo sintetizira dosta toga prije recenog u jednu izrecenu misao. Najs, najs... Ah, kilavo. Znaci, zapravo se radi o tome da mozak i tijelo nisu u harmoniji. :-/ Tj. mozak ima neku tamo viziju da se želi odjednom riješavat sala i istovremeno gradit mišicnu masu, ali tijelo na to samo kaže: "Screw that! Ovaj lik je odjednom iz nekog razloga poceo uzimat manje hrane nego što se mora. Vrijeme je da pocnem cuvat masti i razgradjivat mišice". :-( Tijelo bi tehnicki/matematicki i moglo primjenjivat onu taktiku koju sam naveo u prošlom postu (tj. u slucaju prehrambenog deficita korisititi masne naslage kao izvor energije a istovremeno graditi mišice) cisto zato što npr. covjek sa 15% body fat ima itekako viška energije koja je tu na raspolaganju za trošenje, ali problem se javlja u tome što priroda nije puka matematika, tj. pri pojavi prehrambenog deficita aktivira se tisucljetni samozaštitni mehanizam tijela koje, bez obzira što mi htjeli ili planirali, na deficit oduvijek i zauvijek reagira isto - cuvanje masti i razgradjivanje mišica. Jednostavno se radi o mehanizmu koji je toliko duboko ugradjen u našu prirodu da je sasvim izvan dosega naše volje i ostalih viših mentalnih procesa. :,-( Bu-huu!!

>Što se bodybuildera tice ... neki se usvinje skroz, neki drže formu bar približnu natjecateljskoj ... nema šanse da oni cijele godine izgledaju kao taj dan na bini
E, upravo to. Upravo to sam i ja mislio. Na bini izgledaju extraizdefinirano, a ostatak godine se neki opuste ali neki si ne dopuste da propadnu previše. Jasno, toj drugoj skupini nikako ne bi bilo preporucljivo cijele godine izgledati kao tijekom natjecanja, jer bi to znacilo da tijelo konstantno izlažu ekstremima a to bi im onda definitivno naudilo.

>nadam se da ovim zadnjim postom nisi pokrenuo sljedeci val
LOL! :-D
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Ožujak 2012 at 08:47
Damn, bližimo li se to kraju? LOL

Pa zapravo se radi o tome da mi (kao naša luda glava) i tijelo imamo totalno drukcije vizije u vezi nas samih - naša je da želimo izgledat što bolje, a njegova da živimo što duže i množimo se :) Zalihe masti postoje kao obrana u slucaju gladovanja, a ne da bi se gradila mišicna masa - što bi nas onda spasilo kada treba ako se masti utroše za to? Masne stanice su ogromni spremnici energije i u tome je kvaka.

Iako, kao što sam rekla, nije da nije moguce gubiti masti i dobivati mišicnu masu u isto vrijeme ali bi se onda trebala raditi neka forma cikliranja UH-a i kalorija, nikako ne biti u konstantnom deficitu. Mada tako možda ide malo sporije...

Dobro si to pohvatao Smile Yep, zaštitni mehanizam je u pitanju i da ga nema, vjerojatno nebi ni nas bilo :) Samo što i u deficitu možemo sprijecit ili bar umanjit razgradjivanje mišica...samo treba dobro isplanirat prehranu i treninge ;)

Ma bodybuilderi...nije da se opuste svi, oni se nikad ne opuštaju u pravom smislu rijeci, pa nisu ludi...samo si neki dozvole malo više fat-a na masi jer gare što vecu mišicnu masu i ne brinu o ostalome toliko, a višak ce ionako skinut (nije im tako teško uz sav arsenal koji imaju :)) dok neki idu cišcim pristupom ...uglavnom, nitko ne zanemari treninge na par mjeseci i jede ko da nikad nije jeo ako to misliš Smile


Edited by Gym_girl - 15 Ožujak 2012 at 08:48
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Iluvatar View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 08 Veljaca 2009
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4357
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Iluvatar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Ožujak 2012 at 08:56

Cak i sa cikliranjem se mast gubi posebno i mišici se grade posebno. 

Iako osobno ne volim ništa tvrditi 100%,  po svemu do sad tjelo ne može korisiti energiju dobivenu sagorijevanjem vlastitih masti direkt za izgradnju mišica.

Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.
Back to Top
pepperedangus View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 11 Veljaca 2012
Status: Offline
Points: 202
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote pepperedangus Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Ožujak 2012 at 12:53
ono šta mi vidimo ka zapuštanje / propadanje, oni vide ka malo vecu kilažu na dan natjecanja
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1234>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.