New Posts New Posts RSS Feed - Nikad nije kasno
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Nikad nije kasno

 Post Reply Post Reply
Author
Matan View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 26 Sijecanj 2013
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Matan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Nikad nije kasno
    Posted: 27 Sijecanj 2013 at 01:00
Lijep pozdrav svim fitovcima ! 

45 mi je godina i konacno sam cvrsto odlucio promijeniti loše životne navike, dakle zdravo se hraniti i popraviti fizicku kondiciju. Visok sam 189 cm i kao cilj sam postavio 90 kg težine (s pocetnih 101 kg). I evo, vec 3 tjedna novog lifestyla daje rezultate, izgubio sam 3-4 kila. Važem sve šta jedem, racunam kalorije, vozim orbitrek... i to je to, za sada! Thumbs Up 

Moram priznati da je bilo lakše nego sam ocekivao, tek povremeno i u manjoj mjeri sam gladan, sasvim podnošljivo. Orbitrek tjeram po 40 min dnevno prosjecno, ispocetka nisam mogao ni 3 min. u komadu, sada ide i sat vremena bez problema... Za kasnije planiram malo podignuti mišicnu masu i bolje oblikovati tijelo, trebat ce mi tada savjeti iskusnih ovdje u pogledu izbora i programa vježbi. Za sada bi pitao koliko u tom smislu može pomoci plivanje?

Trenutno mi je najveci problem kad ja i žena idemo kod rodbine ili prijatelja... trpeze pune svega i svacega preko mjere, nezgodno je i odbiti da se ne bi neko uvrijedio... briga za gosta iskazuje se stalnim nutkanjem jer jedino pun želudac znaci da je gost zadovoljan i da je vecera uspijela... cudi me kako nismo i deblja nacija... takodjer problem mi je izracunati kalorije tako pojedene hrane. Eto tako mi je prošao i današnji dan, 3500 kalorija danas, ako je racun tocan (1000 više od dnevnog limita)! Angry ... Nailazite li i vi na slican problem i kako se nosite s time?
Back to Top
rioso View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 15 Sijecanj 2013
Location: Osijek od 1982.
Status: Offline
Points: 386
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote rioso Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Sijecanj 2013 at 02:10
Hej Matane dobro došao! Smile
Zbilja nikada nije kasno, ima i gorih i starijih,a ti baš i nisi nešto star ali ne brini, ostarit ceš. Ili neceš pa cak i ako ne budeš, makar ceš umrjeti vitak i utegnut! Smile
Šalu na stranu! Nema boljeg od toga što si poceo vježbati i paziti na hranu. Za mršavljenje kao što i znaš bitna je hrana. Otimalan izbor, kolicina i po malo tajming. Za sada se fokusiraj na prvo dvoje.
Plivanje kao takvo je super aktivnost pri kojoj radi cijelo tijelo i nije laka no da bi izgradio formu i oblikovao ju atletski ipak je potrebno primiti se utega , nešto veceg unosa bjelancevina,a optimalno bi bilo da to uciniš cim prije.
Zašto? Tijelo mora imati impuls da su mu potrebni tvoji mišici kako ih pri manjem unosu hrane nebi pocelo ?jesti ? i trošiti. U nekoj mjeri se to ne može izbjeci ali se može smanjiti i imati bolja održivost, malo se oblikovati itd...tako da bi bilo najbolje kada bi cim prije uz orbitrek poceo koristiti i utege, barem 3 x tjedno za pocetak.
Možda da se prije svega malo posavjetuješ sa svojim doktorom. Makar da vidiš sadašnju opcu krvnu sliku i dali ce nakon mršavljenja biti promjene u njoj,a i poeriodicna kontrola nije loša sama po sebi.
Ciljevi su ti ok, nisu pretjerani, i vaga ce brzo biti na broju kojeg želiš no nemoj se fiksirati na vagu. Premjeri se krojackim metrom-prsa-pupak,biceps- kvadriceps i negdje spremi te brojeve i svaki mjesec ih prekontroliraj, dopiši nove i usporedjuj. Jedan kg je najcešce oko 1 cm opsega mjerenog u pupku ,a ponekad se desi da vaga stoji,cm idu dolje.

Kada odeš kod rodbine budi lukav....dan nakon toga i dan prije pomalo smanji unos kalorija pa ceš u prosjeku biti  tu negdje i to je dovoljno dobro.
Nemoj se opterecivati perfekcijom, fokusiraj se na naapredak. Nije bitno da važeš sve što jedeš ali hajde u pocetku dok ne stvoriš tu neku odokativnu sliku koliko je cega u  tvom tanjuru.
Nije nužno da gubiš fokus na detaljima.
Druga stvar je da nema ništa loše ako si svaka 2-3 tjedna ili cešce daš malo oduška u hrani. Cak je i preporucljivo tako da...ne brini toliko za to.
Ako si izdržao ove tjedne bit ce dobro do kraja!
Hrabro, uz tebe smo! Handshake


Edited by rioso - 30 Sijecanj 2013 at 16:35
Back to Top
Matan View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 26 Sijecanj 2013
Status: Offline
Points: 17
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Matan Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Sijecanj 2013 at 12:37
Imaš pravo, ne bi bilo dobro da mršavljenje ide na racun mišica kojih ionako nemam u izobilju LOL ... Imam nešto utega pa cu poceti polagano ovaj vikend, u kombinacija s pojacanim unosom proteina. Željezo ne bi smijelo biti problem, nikad nisam bio anemican a unosim dovoljno mesa (najvažniji izvor željeza). Hvala ti na korisnim savjetima! Thumbs Up
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.