New Posts New Posts RSS Feed - Molim stručnjake za malu pomoć :)
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Molim stručnjake za malu pomoć :)

 Post Reply Post Reply
Author
Skviki View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 02 Rujan 2009
Status: Offline
Points: 475
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Skviki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Molim stručnjake za malu pomoć :)
    Posted: 05 Veljaca 2014 at 01:24
Pozdrav fitovci ;)

nismo se dugo čuli :) Evo ja sam u fazi vježbanja i pravilne prehrane. Četvrti mjesec je počeo teći :) U totalu do sad se istopilo 6 kilograma :) Osjećam se odlično, a motivacija za nastaviti dalje i dovesti se do savršenstva je još veća :)

Imam par pitanja.

Kako sam plovila bespućima interneta da bih saznala sve i svašta o najboljoj i najefikasnijoj varijanti vježbanja, naletila sam na neke članke, pa bih voljela vaše mišljenje i neke inpute.

Eto - spoznaja moja je da što više mišića tijelo ima - više kalorija troši u fazi mirovanja, takozvani afterburn. Čitala sam neke članke gdje se govori da ukoliko vježbamo samo neke mišiće - do tog afterburna neće doći.

Kao što ljudi npr stalno rade trbušnjake u nadi da će dobiti pločice - da o trbušnjacima zapravo to ne ovisi.. to me malo zbunilo :/

Dalje - navodno puno kardio treninga radi suprotni efekt od onoga koji želimo - istopiti masti jer ako pretjerujemo - tijelo uzima energiju iz mišića?
Ispada da mojih 45 minuta na traci je too much i da opako moram smanjiti i primiti se samo utega, te eventualno završiti sa 15 - 20 minuta HIIT kardiom na traci

Ja trenutno radim ovako:

počnem sa 15 minuta zagrijavanja na traci ili orbitrekom
odradim trening s utezima ili spravama (jedan dan donji dio tijela, drugi dan gornji)
i završim cijelu priču na kraju sa kardiom od nekih 30 minuta gdje si pojačavam i smanjujem brzinu u intervalima

Taj redoslijed sam počela izvoditi tek prije par dana, pa me zanima da li je to ispravno?

Također - zanima me gdje bih mogla naći website sa prikazanim whole body workout vježbama - gdje za vrijeme vježbe radi više mišića istovremeno?

I još nešto - da li je za "ubijanje" masti meni kao ženi pametnije raditi više ponavljanja s manjom težinom ili manje ponavljanja ali da težina bude apsolutni max koji moje tijelo može podnijeti?

Znam da sam sad malo udavila, ali svaki put mi pomognete, pa se nadam da ćete i ovaj :)

Pusek svima :)

Back to Top
Rustika View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 20 Prosinac 2013
Location: Vukovar
Status: Offline
Points: 8
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Rustika Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Veljaca 2014 at 09:24
Pozdrav skviki

Previše informacija na internetu... ne bih se trebala obazirati previše na njih, mada mog biti od pomoći , a mogu samo zbuniti. Zato više počni učiti o svoem tijelu, pokrete tijela, stav tijela, potrebu tijela manje članaka više sebe testiranja i neće ti biti oni potrebni.

Iz moje perspektive, logično što smo veći mišićno ili ne mišićno nema veze ... naša je veća potrošnja , sumnjam da čovjek od 50 kg i čovjek od 80 kila u stanju mirovanja metabolizam troši isto :) To je valjda jasno svima dobro si zaključila :)

Evo ovako vježbanje jednog dijela tijela..ili mišićne skupine neće proizvesti fat burn.... trbušnjaci , to je pitanje koje se vrti  i vrti.... 

Fat burn.... Da bi uopće pogodili masnoće.... moramo biti u deficitu.... možemo mi raditi smao trbušnjake i biti u deficitu i mršaviti.... a možemo trčati pola sata dnevno.... biti u suficitu i debljati se i dalje :)

Kod trbušnjaka....tj izoliranim vježbama ne dolazi do velike potrošnje kcal.... mada je to fizička aktivnost i DA! troše se kcal... I mogu topiti salo...ako si u deficitu hehehe.

Zato postoje mnoge druge vježbe..gdje su pokreti veći...teži....gdje se koristi više energije da se obavi vježba....i veća je potrošnja :)

Tako da se nadam da ti je jasno malo :) Pločice se ne rade trbušnjacima...nego na tanjuru .... a vježbanjem ih oblikujemo , kao i svaki mišić koji oblikujemo dok ih hranom tjeramo da rastu.

Isto tako i za Kardio..... Zamisli ovo... postoje 2 brata blizanca, jedan je odlučio da će hodati sat vremena kao kardio, dok će drugi trčati pola sata dnevno u cilju da smršave, 2 tjedna su radili kardio svaki drugi dan, kada su stali na vagu ni jedan nije omršavio.

Deficit i Suficit. Osobno sam radio kardio visoko intenzivni plus LI kardio plus utezi.... u 1 danu...i pogodi što ... bio sam i dalje u suficitu, Preveddeno debljao sam se.

Danas odradim jedan LI kardio i utezi i skontam da moram i to hodanje izbaciti zbog deficita jer sam pogodio mišiće.

A gdje je Visoko intenzivni? i još dodatnih aktivnosti kao prije da mi stoji kilaža ili se pomjera gore? :)

Nadam se malo da ti je jasnije sada.

Ako ti onako radiš i tebi paše kao što si rekla onda dobro....mada iz mog iskustva bih ti preporučio da taj kardio 30 minuta nakon treninga...ostaviš...jer ja ne znam kakav trening ti odradiš, ako možeš još 30 minuta kardio raditi hehe :)



Kardio odradi tipa ujutro, kasnije odradiš trening i ostavi tijelo da miruje.... a možeš i navečer ga odraditi, mada ne bih ti preporučio visoki u dane kada imaš trening sa utezima, istroši se tamo :)

Uglavnom tajna ti je da utezi te više troše i odradi ga da nemaš snage za još pola sata :) Ne čuvaj se za kardio pusti ga sastrane :) 

Ali sve je to tvoje tako da ti neću tu puno pametovati. 

Dalje body workout... osobno ne znam gdje možeš pronaći stranicum  prije nego uopće ulaziš u bilo kakve aktivnosti trebala bih se malo informirati što se ttiče mišića vježbi....

da znaš koja vježba što radi...to ej jako važno..mislim kada bih ti rekao da radiš sklekove većina misli da to rade prsa samo...i da ćemo imati velika prsa od toga ne ? :)

Pa opet logika prsa te en spuštaju gore dole? A i opet to gore dole nešto povezuje da se spuštaš i drži te ruke zaljepljenima... to su ramena.... Zapravo je jako teško pogoditi baš prsa najviše u toj vježbi vjerovala ili ne...

Triceps i ramena najviše poprimaju udarce tu više nego prsa....ako ćeš izolirati prsa uvatiti ćeš bučice i raditi Fly :)

Što ti hoću reći...uzmi neku knjigu ili nešto...nauči o vježbama...koji pokret što radi..barem osnove..da znaš da guranjem aktiviraš te i te mišiće..vuči nešto aktiviraš to i to :) I ne treba ti stranica :)

Sklekom rade i prsa i ramena..i triceps...i trbušni mišići..i čak i leđni :) Vjerovala ili ne :D a pitaj nekoga na ulici zbog čega se rade sklekovi...PA ZBOG PRSA! :D

Težina je individualna... kao što sam naveo MASTI GUBIŠ DEFICITOM NE VJEŽBOM :) 

A broj ponavljanja...to moraš sama odrediti..ne postoji ponavnjanja programi za masu definicju..to se ipak radi u kuhinji..a za uništiti vlakna mišićna.. su važni tvoji pokreti...i tvoj broj ponavljanja koji ti paše ...eto toliko od mene nadam se da sam ti pomogao malo :) 







Back to Top
Skviki View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 02 Rujan 2009
Status: Offline
Points: 475
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Skviki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Veljaca 2014 at 14:06
pa evo ja sam u zadnjih 3 i pol mjeseca skinula 6 kilograma ukupno, a radila sam otprilike ovako kako sam opisala

ne znam da li je to premalo ili ok gubljenje kila?

ispada da sam mjesečno topila 2 kilograma :/

... moja prijateljica koja je krenula kad i ja je skinula oko 8 kilograma, a radila je sve isto kao i ja i inače je sitnija i mršavija nego ja :/
Back to Top
Irija View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 29 Studeni 2012
Status: Offline
Points: 527
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Irija Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Veljaca 2014 at 14:48
Moj savjet ti je da se ne obazireš na broj na vagi. I tko zna što je i kako tvoja frendica jela i radila u slobodno vrijeme?
2kg mjesečno je odlično!
Drugo, što se tiće treninga, ja radim nakon utega, 20-ak min kardio, ali niskog intenziteta, znači tipa hodanje na traci nekim umjerenim tempom, da mi je puls na 60-70% otkucaja, nikako HIIT jer jedva imam snage i za hodanje. Inaće neki kardio visokog intenziteta radim na zasebne dane npr. odradim 15-20min intervala i onda još 30-40min niskog intenziteta. Ili obrnuto nekad. Nekad radim na prazan želudac, ugl. isprobavaj malo i vidi što ti daje naj rezultate.
Broj ponavljanja je i mene na početku zbunjivao, ali na kraju ti to sve dođe na isto, isprobaj kako ti je draže. Ja nekad radim 3x8, nekad 2x12, nekad zadnju seriju napravim max ponavljanja kad osjetim da mogu, itd.... ali mi je bitno da radim sa što većim težinama.
Još jedan savjet za trening, koncentriraj se na osnovne vježbe - tj. to su vježbe u kojima radi najviše mišića, tipa čučanj, mrtvo dizanje, bench i potisci. Uz to ubacuj po volji dodatne izolacije.
Proviri ovdje - https://www.fitness.com.hr/vjezbe/programi-treninga/Full-body-trening.aspx
A ovdje npr. možeš vidjeti kako je Davor to sebi modificirao https://www.fitness.com.hr/blog/Program_prehrane/Full_body_trening_-_nezamjenjiv.aspx
Ovo je isto korisno http://www.xsport.rs/forum/body-building-fitness-muskarci/full-body-trening-razmislite-o-ovome/
Ali uglavnom se full body treninzi vrte oko istih osnova, a na tebi je da si ga prilagodiš prema želji i potrebi.
Također ih možeš raditi tako da je jedan trening npr. veći naglasak na donji dio tijela itd...

Taj trening nakon kojeg radiš još 30min intervalno, kako izgleda?

A za ubijanje masti - ono što je Rustika pisao/la - kcal deficit. I po mogućnosti uz ovakve treninge paziti da unos proteina bude na razini, to je to.
Back to Top
Skviki View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 02 Rujan 2009
Status: Offline
Points: 475
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Skviki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Veljaca 2014 at 15:11
Originally posted by Irija Irija wrote:

Moj savjet ti je da se ne obazireš na broj na vagi. I tko zna što je i kako tvoja frendica jela i radila u slobodno vrijeme?
2kg mjesečno je odlično!
Drugo, što se tiće treninga, ja radim nakon utega, 20-ak min kardio, ali niskog intenziteta, znači tipa hodanje na traci nekim umjerenim tempom, da mi je puls na 60-70% otkucaja, nikako HIIT jer jedva imam snage i za hodanje. Inaće neki kardio visokog intenziteta radim na zasebne dane npr. odradim 15-20min intervala i onda još 30-40min niskog intenziteta. Ili obrnuto nekad. Nekad radim na prazan želudac, ugl. isprobavaj malo i vidi što ti daje naj rezultate.
Broj ponavljanja je i mene na početku zbunjivao, ali na kraju ti to sve dođe na isto, isprobaj kako ti je draže. Ja nekad radim 3x8, nekad 2x12, nekad zadnju seriju napravim max ponavljanja kad osjetim da mogu, itd.... ali mi je bitno da radim sa što većim težinama.
Još jedan savjet za trening, koncentriraj se na osnovne vježbe - tj. to su vježbe u kojima radi najviše mišića, tipa čučanj, mrtvo dizanje, bench i potisci. Uz to ubacuj po volji dodatne izolacije.
Proviri ovdje - https://www.fitness.com.hr/vjezbe/programi-treninga/Full-body-trening.aspx
A ovdje npr. možeš vidjeti kako je Davor to sebi modificirao https://www.fitness.com.hr/blog/Program_prehrane/Full_body_trening_-_nezamjenjiv.aspx
Ovo je isto korisno http://www.xsport.rs/forum/body-building-fitness-muskarci/full-body-trening-razmislite-o-ovome/
Ali uglavnom se full body treninzi vrte oko istih osnova, a na tebi je da si ga prilagodiš prema želji i potrebi.
Također ih možeš raditi tako da je jedan trening npr. veći naglasak na donji dio tijela itd...

Taj trening nakon kojeg radiš još 30min intervalno, kako izgleda?

A za ubijanje masti - ono što je Rustika pisao/la - kcal deficit. I po mogućnosti uz ovakve treninge paziti da unos proteina bude na razini, to je to.


a čuj, moja frendica jede ko ptičica .. znala mi je reći u 7 navečer da još ništa nije jela i onda navečer pojede nekaj malo i ode spat :/

ja tako ne mogu. ja moram jesti svakih 4 sata :)

hvala na linkovima :)

pa ovo na kraju radim na način da prvo hodam 5 minuta na 5,5 i na uzbrdici level 5, a onda počinjem ubrzavati minuta brzog hodanja na 6,5, pa 30 sekundi na level 5 i tako do kraja

još uvijek mi je frka trčati po traci (nekako mi se čini da ću pasti) .. ali skupljam hrabrost pa ću te intervale raditi sa trčanjem
Back to Top
Irija View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 29 Studeni 2012
Status: Offline
Points: 527
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Irija Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Veljaca 2014 at 17:56
E pa onda razlog više da se nikako ne ugledaš na frendicu, nego deri po svome.
Dok god dobro jedeš nema previše straha od katabolizma.
Ovo hodanje na kraju je OK, nije to baš HIIT po meni, uostalom neznam koje su tvoje mogućnosti, ali nakon utega se meni ovo čini skroz OK. Tj. neznam ni kako izgleda tvoj trening snage, ali možda da se više koncentriraš da to prvo središ, pa ćeš vidjeti dal ćeš imati snage za još 30min hodanja ili ne.
Treninzi snage troše puno više kalorija od kardia, a i oblikuješ mišiće, pa s vremenom shvatiš da je vaga sasvim sporedna jer je odraz u ogledalu ljepši od tog glupog broja.
Nemoj se bojati trčanja, pa trake za trčanje služe upravo za trčanje
Lagano trčkaranje ti počinje negdje oko 8-9 brzine, probaj, to ti je skroz easy, iako ja nebi trčala nakon treninga snage, nego to možeš isprobavati u zasebne dane.
Back to Top
Skviki View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 02 Rujan 2009
Status: Offline
Points: 475
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Skviki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Veljaca 2014 at 22:19
Originally posted by Irija Irija wrote:

E pa onda razlog više da se nikako ne ugledaš na frendicu, nego deri po svome.
Dok god dobro jedeš nema previše straha od katabolizma.
Ovo hodanje na kraju je OK, nije to baš HIIT po meni, uostalom neznam koje su tvoje mogućnosti, ali nakon utega se meni ovo čini skroz OK. Tj. neznam ni kako izgleda tvoj trening snage, ali možda da se više koncentriraš da to prvo središ, pa ćeš vidjeti dal ćeš imati snage za još 30min hodanja ili ne.
Treninzi snage troše puno više kalorija od kardia, a i oblikuješ mišiće, pa s vremenom shvatiš da je vaga sasvim sporedna jer je odraz u ogledalu ljepši od tog glupog broja.
Nemoj se bojati trčanja, pa trake za trčanje služe upravo za trčanje
Lagano trčkaranje ti počinje negdje oko 8-9 brzine, probaj, to ti je skroz easy, iako ja nebi trčala nakon treninga snage, nego to možeš isprobavati u zasebne dane.


još učim :)) bit će, bit će :))

offtopic - želim tenisice s tvog avatara
Back to Top
Irija View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 29 Studeni 2012
Status: Offline
Points: 527
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Irija Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Veljaca 2014 at 13:55
Ja ih imala, ali isto tako i razorila treninzima u vrlo kratkom roku
Zato od sad gledam povoljniju cijenu prije estetike, kad ionako svu obuću razvalim tak
Back to Top
Acinateretana View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 24 Sijecanj 2014
Status: Offline
Points: 48
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Acinateretana Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Travanj 2014 at 21:37
Samo kratko -

Hranjive tvari kje unosimo u nas organizam (mjereno kalorijama) sagorjevamo u malim pecnicama u misicima, tocnije u malim organelima misicnih stanica koji se zovu mitohondriji. Dakle:

Vise misica > vise mitohondrija > vise pecnica > vise sagorjevanja u mirovanju


NE mrsavimo u tih pola sata sto treniramo kao manijaci u teretani jer tu ode 200, 300, 500 kalorija maksimum. U onih ostalih 23 i pol sata koliko dan jos ima ode ostalih 1500. Ako tih 1500 uspijemo podignuti na 2000 to znaci da sad sagorjevamo 500 kalorija ibera dok nista ne radimo!

Zato je kljuc svakog mrsavljenja izgradnja misicnog tkiva, a ne skidanje mase.

Napomena uz tekst koji je Rustika napisao - naravno da je bitno kakav omjer misica i masti covjek ima. Iz tvog primjera jedan ima 50kg, a drugi 80. Recimo (nemoguce ali recimo) da ovaj prvi ima 50kg misica, a ovaj od 80 kg da ima 40kg misica i 40kg masti. Ovaj od 50kg ce imati vecu potrosnju kalorija jer misic trosi kalorije, ne mast.

Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.