New Posts New Posts RSS Feed - Molim savjet o treningu
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Molim savjet o treningu

 Post Reply Post Reply Page  <1 2345>
Author
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Studeni 2019 at 09:45
Originally posted by tina057 tina057 wrote:


Jos sto se tice ovih ponavljanja, probala sam jedan period sa malim ponavljanjima, tad uopcee nisam rasla. Znaci teska nula. Bilo bi mi super jer bi manje vremema potrosila al napredak nikakav.
 

Kako je točno to izgledalo, koliko ponavljanja i serija i koliko si dugo tako radila?

Ne forsiram teoriju da bi ti to trebalo odgovarati, samo volim prokopat situaciju do kraja.


Ja bih na tvom mjestu digla kilažu za 2,5 kg i tjerala dalje....ok je ganjati ponavljanja, sve je to progres, ali nekad ne treba čekat da udariš u zid sa 12 pa da onda ideš na više. Povećaj prije, vidi kako ide, napravi šok, igraj se. Komforna zona može biti i to, da se držiš jednog ranga i pičiš samo po tome. Nije poanta da izlaziš sa jezikom do poda iz gyma, nisam ni ja tako izlazila, ali ako vidiš da nešto ne ide nešto trebaš mijenjat. A sumnjam da je  stvar u povećanju volumena...čim ti s ovime što radiš ne napraviš dovoljno dobar posao, znači da taj posao ne odradiš dovoljno dobro, koliko god ti mislila da odradiš...i to ne znači da se srušiš nakon serije nego da pogodiš što treba. 

I da, bilo bi dobro imat nekoga da te gleda i iskorigira što treba....







"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Studeni 2019 at 23:07
Znači, teško da ćeš izolirati i ubiti samo i jedino gluteus u jednom treningu, to sam htjela reći sa ovim kvadricepsom i ložom. Ti ako radiš složene vježbe, tebi u svakoj takvoj vježbi za "gluteus" rade i drugi mišići nogu. A ako ti možeš još i misliš da to nije to, možda trebaš pojačati težine, a ne dodavati još vježbi. Ništa neće biti ako recimo sa 64 kile uspiješ dobro odraditi 7 ponavljanja umjesto 8. A obzirom da vidim da ti je to bitno dosta.... jesi razmišljala o tome da uzmeš trenera par sati, ako se bojiš sama eksperimentirati?

Edited by Justanyone - 07 Studeni 2019 at 23:09
Back to Top
tina057 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 14 Svibanj 2019
Location: Rijeka, Croatia
Status: Offline
Points: 94
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tina057 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Studeni 2019 at 22:59
Ne nisi me razumijela, ja ne kazem da ne umrem u tom trenutku dok izvodim vjebu. Umrem itekako i ne bi mogla povisit kilazu. Dok radim kneeling squat doslovno ispisam krv. Al pricam o tome da onda zavrsi serija, i ja kao nova, mogu dalje, mogu jos i imam snage za jos. Tako se osjecam. Svaka vjezba mi je teska i osjecam napor, ali cim uzmem pauzu se regeneriram i to mi dopusta da odradim vjezbu opet jednako kvalitetno bez da moram smanjit ponavljanje ili kilazu.
Ako mislis sad rec pa ocito se ne obnovis ako ti je teska vjezba. Obnovim se jer da se ne obnovim ne bi mogla ponovit, a to sto je tesko to je i poanta. Necu radit vjezbu da ne crkavam dok je radim, koja je onda poanta u izvodenju jel. Nikad nisam u comfort zoni. Znaci ja u svakoj vjezbi se izmucim da je napravim, al i nakon svega toga, zavrsi trening i odmah iste sekunde imam osjecaj kao da sam ko nova.
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Studeni 2019 at 22:30
Tina, to ti je upravo ono što sam ti htjela reći: Ti ako nakon ovih vježbi i ovih raspona ponavljanja osjećaš da je to napola to, onda nešto mijenjaj: Ako ti nakon 12 ponavljanja osjetiš da bi mogla još 3, onda ih napravi i u sljedećoj seriji dodaj kilažu. Nije poanta bila u: KAKO TI MOŽEŠ AKO JA UMREM, nego je poanta bila u: Ja kad IZABEREM VJEŽBE I TEŽINE DA MI JE 3-4X8-12 IZAZOV. Pod izazov mislim da su mi zadnja 2-3 ponavljanja teška. A ne da odradim 12 jer sam navikla, a mogu komotno i 15. To nije onda trening nego zagrijavanje.
I da, normalno da možeš sa 2 minute pauze sve dobro odraditi. Probaj smanjiti na minutu pa vidjet kako će ići. To ti je samo jedan primjer igranja. Ili recimo odradi čučanj i hip thrust kao superset odmah jedan iza drugog, kad već ideš na 8-12 ponavljanja.
Zato me toliko i strah da se ne vodim tim osjecajem da zbog toga sto se ne umorim i sto osjecam 10 minuta nakon treninga kao da ga nisam ni odradila, pocnem povecavat volumen i onda se unazadujem. Jer mozda ja psihički zbog viska energije ne osjecam iscrpljenost ali vjerujem da moji misici osjecaju.
Ako ti imaš ovakav osjećaj, možda ne radiš dovoljnim intenzitetom, a nisam sigurna ni u raspon pokreta ako kažeš da nakon 4 dana pauze umireš. Taj 5 dan može biti do svačega: Nedovoljno sna, hrane, nervoze.... ali pazi da imaš dobru formu.
E sad. Šta sam ja htjela reći da ja umrem s tim vježbama. Baš sam te se danas sjetila, evo me upravo sa leg daya, onako kako sam ti opisala:
Čučanj, kod mene je doduše 1x15, 2x12, 2x8, 1x6
Nakon toga 3x8 RDL,
Pa 3x8 iskoraci po izboru, s opterećenjem, danas je pao hodajući, because , a trebalo mi je da se opustim, ali već sad meljem.
Pa 4x10-6 hip thrust
i na kraju 3x6 bulgarian split squat, da imam svega pomalo, malo kvadricepsa, malo gluteusa, malo lože, a da me ipak ne ubiju u teretani koliko šipke zauzimam. Ja si uzmem ovo jer sam trapava do bola i ove sam vježbe naučila izvoditi nakon dosta krvi, znoja i suza sa trenericom(ona je lila suze koliko i ja xD).
Dakle, nije da ja sad šepam ili da moram odmah spavati od umora, daleko od toga. Ali da ja ne osjetim gluetus, osjetim itekako, i ne pada mi na pamet pitati nekog je li mi ovo dosta ili previše i jesam li odradila dobro gluetus ili je li mi mudro gluteus izdvajati. Ja kad si ovako grupiram vježbe, već na predzadnjoj vidim da nije toliko učinkovita koliko je bila ona prva(čučanj). Nije da glut spava, ali je umoran i nema Boga da ja ovakav trening mogu raditi 3 sata, jer jednostavno ode koncentracija s vremenom, pa koljeno ode u stranu, donja leđa rade što ne bi trebala, itd.
Ali sam se zato na svako 8.ili općenito zadnje ponavljanje pomučila. I napredovala sam, što u formi, što barem u tome koliko mogu nositi na leđima. Osjetim apsolutno svaki mišić u nozi i guzici. Ne baš podjednako, ali osjetim i kvadriceps, i zadnju ložu, i gluteus maximus i medius. Zato to meni nije baš bilo jasno. Samo zato što nisi zadihana ne znači da ti mišić nije umoran. Zato meni ova tvoja pitanja malo vuku ili na nedovoljan intenzitet ili na možda nepotpun opseg pokreta, nisam sigurna.

Edited by Justanyone - 07 Studeni 2019 at 22:31
Back to Top
tina057 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 14 Svibanj 2019
Location: Rijeka, Croatia
Status: Offline
Points: 94
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tina057 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Studeni 2019 at 21:40
Jos da se nadovezem na ovo sto sam uputila justanyone, ja razumijem da je tebi to pola treninga i da umres nakon cucnja i rumunjskog. Al ja stvarno imam nesto bolesno da se jako jako brzo odmaram izmedu serija. Uopce nemam onaj pad snage nakon serije nego odmah u sljedecoj napravim jednako kvalitetno kao i u prvo. Jednostavno brzo se odmaram. Zadihana sam mozda 2,3 sekunde nakon serije i tjt ko nova. Jedina vjezba na kojoj nije tako je arnols press, znaci sve vjezbe koliko ponavljanja i s kojom kilazom odradim u prvoj seriji, toliko mogu i na ostalim serijama. A recimo kod arnolda nema sanse. To bas gubim snagu iako uzimam na njemu 3 minute pauze. Tipa prvu seriju mogu 12 ponavljanja, druga vec padne na 10, a 4 serija jedva 7 ponavljanja. Znaci to mi je stvarno stvarno jedina vjezba u kojoj mi se to dogada. Al opet, odmah nakon arnolda mogu odradit brutalno cijela ramena ko da taj arnold se nije ni desio. Ubijem i shoulder press i military bez beda

Edited by tina057 - 07 Studeni 2019 at 21:42
Back to Top
tina057 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 14 Svibanj 2019
Location: Rijeka, Croatia
Status: Offline
Points: 94
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tina057 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Studeni 2019 at 21:32
Okej razumijem. Povecat cu onda volumen kad uvijek imam osjecaj da mogu još odradit nakon ova dva treninga. Riskirat cu. Tko zna mozda meni nece to biti preveliki volumen pa necu stagnirat.
@justanyone razumijem, tebi tako je, al ja stvarno nakon ova dva treninga imam osjecaj da mogu jos, imam osjecaj da mogu otrcat maraton. Nije samo do nogu, tako mi je i sa rukama. Zato me toliko i strah da se ne vodim tim osjecajem da zbog toga sto se ne umorim i sto osjecam 10 minuta nakon treninga kao da ga nisam ni odradila, pocnem povecavat volumen i onda se unazadujem. Jer mozda ja psihički zbog viska energije ne osjecam iscrpljenost ali vjerujem da moji misici osjecaju. Ne znam zasto je to tako, ne razumijem sebe. Meni svaki trening traje sat i pol, dva a imam osjecaj kao da je 20 minuta trajao.
Iako ovaj tjedan sam nešto dosta zanimljivo primjetila sto nikako ne mogu razumijet. Prosli tjedan sam morala sva 4 treninga odradit dan za danom zbog putovanja za vikend i tih 4 dana sam bila puuuuna energije, vise nego ikad i nikad bolje nisam odradila te treninge a cijelo vrijeme sam mislila bit cu sva nikakva kad treniram 4 dana zabredom. E onda sam zbog tog putovanja uzela 4 dana pauzu i vratila se peti dan na trening i šok. Ocekivala sam kao tijelo se odmorilo, imat cu jos više energije kad ono dodem na trening idem radit noge i umrem doslovno. Snaga uzasno pala, cucanj jedva odradila, cijelo vrijeme mi koljena bjezala, bas nisam mogla a upala poslije treninga grozna. I to je samo 4 dana odmora, ne znam sta bi bilo da sam 10 dana uzela odmor ( u dvije godine treniranja imala sam samo jednom pauzu vise od 5 dana kada sam vadila umnjak, ali to je bilo na pcoetku kad sam jos radila s malim kilazama pa nisam ovakvu razliku mogla skuzit).

I @justanyone nisam tw bas skuzila sta zelis reci ovo za kvadriceps i zadnju lozu. Ne izbjegavam ja njih radit, ja zelim radit cijele noge ali da naglasak bude na glutu. Ne zelim zanemarit ni kvad ni lozu.

Ali sad kad razmisljam evo nek bude to mog osobnog odabira a ne na znanosti, da ne bude da nisam nista naucila. Uzet cu ovu drugu varijantu treninga, jer mi se svida da je glut rasporeden podjednako u day 1 i day 2, ali da je u day 1 jos naglasak na kvad sa kneelingom i cucnjem a u day 2 naglasak na lozu sa good morningom i rumunjskim. To mi nekako evo super izgleda. Pa cu onda pocet s drugom varijantom i drzat se nje. Pocet cu mjerit opseg gluta, pa ako vidim da stagniram onda cu nesto promijenit, vjerojatno smanjit volumen.

Jos sto se tice ovih ponavljanja, probala sam jedan period sa malim ponavljanjima, tad uopcee nisam rasla. Znaci teska nula. Bilo bi mi super jer bi manje vremema potrosila al napredak nikakav.
A kad sam rasila vise od 12 ponavljanja joa gore, isto nikakav napredak a kilazu nisam mogla povecat po dva mjeseca i vise. Ovo sa 8 i 12 ponavljanja mi je odlicno jer svaki trening al stvarno svaku svaku vjezbu uspijem povecat za jedno ponavljanje i stvarno kad dodem do 12 uspijem povecat kilazu. I skuzila sam da mi se tako najmanje kvari forma. Sa 5 i 15 ponavljanja mi se stvarno kvarila forma, pogotovo kod 15 ponavljanja, nisam mogla izdrzat, nakon 10og ponavljanja je otisla forma u...
Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Studeni 2019 at 12:34
   Tina, većina preporuka, pravila itd., su generalizacija industrije, stoji ono što su ti @gym i @justany rekle da je osobno, što tebi paše, ima tu hrpa parametara koji su promjenljivi. Ono što je gymka napisala „Ne postoji, na čemu bi se to temeljilo, nekoliko istestiranih pojedinaca? Stvaraj svoja pravila. A njih ćeš teško stvarat ako budeš tvrdoglava i ne usudiš se isprobavati razne stvari, u različita vremena. Čak i da nađeš neku svoju formulu, ta forumula će možda za koju godinu biti drukčija, u drukčijim uvjetima, pa ćeš opet krenut iznova.“ je sasvim točno i jedino ispravno pravilo. Ne samo za koju godinu, nego već i za ji mjesec. Nije tajna u broju ponav i broju serija, nego u prilagodbi toga tvom stanju..    Npr ako u jednom treningu jednom vježbom ubiješ mišić, što postižeš drugom vježbom??? Nitko od nas ne osjeća kolika je stimulacija kod tebe nakon prve ili treće serije, a većini ljudi i raspoloženje utječe na trening, i na volumen i na maks težine. Ne izbjegavamo odgovore zato što ne bi znali preuzeti preporuke iz literature i teorije, što ti ništa ne bi pomoglo, nego te navesti na razmišljanje izvan uobičajenih kutija vidim da si progooglala dosta toga. Generaliziram, pa ću reći ako ne osjećaš bol ili iscrpljenost mišića, možeš na slijedećem treningu raditi istu skupinu visokim intenzitetom, a ako osjećaš nešto od toga nemoj tu skupinu ili smanji intenzitet-volumen.
Zaboravi internet - Svi pokušaju prodati nešto, gurui reklamirati sebe, a znanstvenici koji su radili kao istraživanja, njih 95% nikad u životu nisu proveli godina dana uz hrpu vježbača prateći sve promjene... Popularnom guruu Brad Schoenfeldu je trebalo 30 godina da shvati kako je hipertrofija moguća i sa manjim težinama ( a vidjao sam takve još kao klinac prije 50 godina ), itd... Pa i skupine na kojima su radjena većina istraživanja, npr da ti učestvuješ na nekom danas ili za 6 mjeseci, nećeš biti ista kao ni rezultati danas i onda. U nekoj ozbiljnijoj znanosti se uvijek naglašava da nismo još načisto sa svim molekularnim procesima oko ljudskog tijela, pa ni xx adaptacija koje se postižu treningom, tako ni za hipertrofiju, potrebna stimulacija i vrste za sintezu proteina, stanje iscrpljenosti u jednom treningu i vrijeme regeneracije za slijedeći trening( neki put je dosta 48h neki put 3-4 dana, govorim o treningu za hipertrofiju a ne o sportskom treningu ), itd... Ni za tebe ni mene te preporuke ne mogu biti iste. Kao početnik sam nakon svakog treninga imao jaču ili blažu upalu mišića, nakon x godina treninga ni sa znatno intenzivnijim treninzima, nikad, samo umor ili težu iscrpljenost. Ok, znaaam, nisi to pitala 
1.     Generalno 1 mišić u cijelom treningu ili dio prebaciti na drugi trening? Ljudi postižu rezultate i sa jednim treningom tjedno, a i sa visokofrekventnim treningom, nema generalizacije, osim što se u viskofre... treningu ne bi trebao potpuno iscrpiti tj ubiti mišić, a da li to postižeš intenzitetom tj veličinom opterećenja ili volumenom treninga je opet parametar koji ti osjećaš i vrijedi za tebe. Neki se kunu u Mentzerov HIT trening, neki u volumen, a razumniji bi govorili o periodizaciji. Odgovor je na početku komenta.
2.     “isto kao sto su napravljeni push i pull, nikad nisam vidjela da netko radi leda i triveps „ – A što kad ljudi rade full body trening, imah ih jako puno a i postižu rezultate???Mislim na natural a ne steroidne. Nisi to nikad vidjela? A svaki full body sadrži i push i pull. Opet generaliziram, ali samom anatomijom i biomehanikom je već odredjena primarna funkcija mišića, i vježbe za stimulaciju istih ( mada kod nekih mišića može utjecati vrsta pokreta i kontrakcije), pa bi još i trebala enciklopedija za sve moguće varijante single joint i multi joint utjecaje, i opet se ne bi našla u tome nego imala hrpu novih pitanja. Da li ja smijem raditi chin-up i biceps na istom ili slijedećem treningu, smije li to i Pero, kakav će biti utjecaj toga na mene i Peru, koja znanost to odredjuje – ili to odredjuje možda što Pero i ja nismo isti i hrpa parametara treninga???
„A isto tako vjerujem da i postoji generalno pravilo za svih koliko je volumena previse da mišić stagnira u rastu odnosno da se nemoze odmoriti. „ -- dijelom ti je odgovoreno, o čemu sve ovisi, svakom dodje i vrijeme stagnacije, netko pauzira mjesec, netko mijenja sve parametre treninga, itd... A što dulje treniraš, i bliže si svom prirodnom maksimumu, usporava se napredak, niti rastemo cijeli život niti postajemo uvijek jači, imamo svoje limite. Netko će odraditi german volume training, netko javorekove komplekse, netko jednu skupinu po danu, netko 2 treninga dnevno za jednu skupinu mišića prijepodne veće težine uveče manje, o kakvim pravilima želiš čuti i za koga???
„ Ja nisam pitala za ponavljanja, to znam da mi pase od 8-12 i drugaeije necu raditi, nego samo dal je previse vjezbi odnosno serija kroz cijeli tjedan, sto je po meni opet generalna stvar da postoji pravilo koliko pogadat misic tjedno. „ – pitaj sebe i odgovori sebi koliko si varijanti i kombinacija probala da bi to znala, koliko ih uopće poznaješ??? Sebi odgovori, ne meni. Bezbroj ih je, ja za sebe nakon par desetljeća treninga ne znam, ovisi i kako se osjećam koji dan pa tako radim kao što ovisno o osjećaju biram i sprave i opterećenja. Jasno mi je, ti si na počecima i želiš strukturirani trening program, ali šta je optimalno za tebe u ovom trenutku neće odgovoriti znanost ni teorija ni generalizacije, mogao bi samo iskusni trener koji te vidi iz tjedna u tjedan. Ili fitnes guru koji se pravi pametan a ništa ne razumije. Sad možeš pomislit da ne odgovaram precizno i filozofiram jer pojma nemam, naravno da ne znam puno toga, ali ...
I sorry, imam posla pa sam pisao na preskokce, dodavao tu i tamo, ali nadam se da je koliko toliko razumljivo. I neću više, bez brige.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Studeni 2019 at 09:18
Originally posted by tina057 tina057 wrote:

A isto tako vjerujem da i postoji generalno pravilo za svih koliko je volumena previse da misic stagnira u rastu odnosno da se nemoze odmoriti. 

Ne postoji, na čemu bi se to temeljilo, nekoliko istestiranih pojedinaca? Stvaraj svoja pravila. A njih ćeš teško stvarat ako budeš tvrdoglava i ne usudiš se isprobavati razne stvari, u različita vremena. Čak i da nađeš neku svoju formulu, ta forumula će možda za koju godinu biti drukčija, u drukčijim uvjetima, pa ćeš opet krenut iznova.

Mani se papira i vježbaj. Tijelo je cjelina, i puno toga utječe na tvoje rezultate pa i sama glava. Kažeš da ti sve paše, a opet si tu i postavljaš pitanja. Kad ti nešto paše i vidiš rezultate ideš naprijed jer znaš da štima. Kad ne, pitaš i otvoren si za promjene.

Rekoh ti - uzmi tu svoju teoriju i probaj na sebi ako ti je previše volumena. Ako je znat ćeš i bez znanosti. Moje mišljenje je, da ti ga ponovim, da je to previše mlataranja bez nekih većih rezultata kako si i sama rekla, čini mi se da dosta gubiš vrijeme i energiju koja bi se mogla i bolje iskoristit. Ali ti znaš najbolje kako ti tijelo reagira pa isprobavaj....




Edited by Gym_girl - 07 Studeni 2019 at 09:21
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Studeni 2019 at 08:36
dal je bolje pogadat jedan misic u cijelom treningu
Kad bi isla mjerit po svojoj izdrzljivosti to ne bi imalo smisla. Ja osobno bi mogla tri sata vjezbati u teretani, ali bi me to dovelo,
E sad ja imam par pitanja, zaklela sam se da neću, ali mi vrag ne da malo mira s ovim. Nije mi jasno jednostavno.
Kao prvo, noge, donji dio, su cjelina. Ja iza ovog nemam teoriju, fiziologiju, anatomiju.... ali imam dvije godine treninga. Kad sam na spravama radila ako mi je trening bio dobro posložen i ispravno odabrane težine, nije bilo BOGA da ja ne osjetim cijele noge i da mogu trenirati 3 sata, a da ne govorim sa šipkom.
Da sam samo 2 čučnja kvalitetno odradila, stražnji i goblet, sa težinama s kojima mi je 3, 4x8-12 izazov, ja sam odradila pola posla. Drugu polovicu odradim RDL-om, spravom za stražnju ložu.....i ja sam gotova. Komplet. To jesam ja, ali svejedno mi nije jasno kao prvo, kako ti možeš ovaj trening raditi 3 sata, pogotovo jer sama radim slično, sa sličnim kilažama(osim što ja ubacim neke iskorake za kvadriceps) i ja sam nakon 45-60 minuta MRTVA. Ako ne noge(a jesu), a onda glava. Jednostavno se ne mogu više koncentrirati i kvalitetno raditi a da negdje ne kompenziram.
A kao drugo, noge fakat jesu cjelina, ne možeš ti u jednom treningu pogodit samo jedan mišić. Pa ako čučanj radiš, nema tog Boga da ti uz gluteuse ne osjetiš kvadricepse kako god široko stajala i duboko sjedila. Hip thrust isto, nema teorije da ti uz gluteuse ne osjetiš stražnju ložu bar malo. Pa i kvadricepse. A ako radiš ovako kako pišeš, s ovakvim pauzama, to bi trebalo biti to. Imaš 4-6 vježbi po treningu 2-3 serije. Jest naglasak na glute, ali ako tebi tako odgovara, ok.

Edited by Justanyone - 07 Studeni 2019 at 08:37
Back to Top
tina057 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 14 Svibanj 2019
Location: Rijeka, Croatia
Status: Offline
Points: 94
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tina057 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Studeni 2019 at 00:29
Ja nisam pitala da vi meni kazete koji i kakav je idealan trening za mene, bio je slucaj da mi je jedna osoba rekla da ne smijem radit hip thrust pa cucanj nego obrnuto al ja znam da meni vise pase thrust pa cucanj pa cu tako i raditi. Ali vjerujem da stvarno poatoji maksimalan broj radnih serija s kojima se moze pogadat misic generalno za sve ljude. Kad bi isla mjerit po svojoj izdrzljivosti to ne bi imalo smisla. Ja osobno bi mogla tri sata vjezbati u teretani, ali bi me to dovelo, tj vec je prije do stagniranja rasta ili bar usporavanja. Bar je to moje misljenje, da stvarno iza znanosti postoji pravilo koliko se maksimalno smije trenirati.
Back to Top
tina057 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 14 Svibanj 2019
Location: Rijeka, Croatia
Status: Offline
Points: 94
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tina057 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Studeni 2019 at 00:09
Kuzim ja sve to, i razumijem sve sto si rekao i znam od prije al to nije srž mog pitanja. Vodim ja racuna o izvođenju vjezbi i kutevima i koje mi pasu vjezbe, koje ne. Tako i znam da mi ne pase bulgarian split i ne zelim ga radit bez obzira na sve.
Ja sam samo htjela pitat sa znanstvene strane dal je bolje pogadat jedan misic u cijelom treningu ili dio prebacit na drugi trening, ako me razumijes. Sto je po meni generalna stvar, isto kao sto su napravljeni push i pull, nikad nisam vidjela da netko radi leda i triveps pa tako vjerujem da i za ovo poatoje generalne smjernice dal ubit misic u jednom tremingu ili ga pak raspodijeliti. A isto tako vjerujem da i postoji generalno pravilo za svih koliko je volumena previse da misic stagnira u rastu odnosno da se nemoze odmoriti. Ja nisam pitala za ponavljanja, to znam da mi pase od 8-12 i drugačije necu raditi, nego samo dal je previse vjezbi odnosno serija kroz cijeli tjedan, sto je po meni opet generalna stvar da postoji pravilo koliko pogadat misic tjedno.
Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Studeni 2019 at 23:42
@tina, kao što je @justany rekla, ne da samo nema idealnog treninga za sve, nema ga čak ni za jednu osobu, pa postoji samo optimalan trening i daljnja optimalizacija koja prati napredak. Da bi trening bio "znanstveni" bi trebalo napraviti i testove opterećenja i oporavka, što vjerojatno nitko ne radi u HR. Kao što je rečeno, sama osjećaš, ali kod nekih vježbi se možeš poigrati i sa kutom i položajem nogu, jer ne postoji ni idealno izvodjenje vježbe za sve, počevši od genetskog oblika mišića do mjesta vezišta ligamenata- tj početka i završetka mišića na kost, pa ćeš ili osjetiti ili rukom opipati jačinu i mjesto kontrakcije. Tzv gravitacijske mišićne skupine imaju visoku izdržljivost, a noge i gluteus maximus-medius su sigurno takvi, za minimus nisam siguran, kod većine ljudi imaju više mišićnih vlakana tipa 1 pa dobro reagiraju i na veći broj ponavljanja, ali je sve osobno i treba probati koja kombinacija ponavljanja i broja setova tebi u ovom trenutku najviše odgovara, a moguće je i kombinirati. Broj kombinacije je zaista skoro beskonačan, npr možeš i 5 ponavljanja sa velikom težinom pa smanjiti težinu i još 5 ili više sa manjom težinom - bez pauze tj samo koliko ti treba da promijeniš uteg. Jedan od ljudi sa najmišićavijim nogama i stražnjicom koga sam upoznao je radio čučnjeve i ostale vježbe sa 30 ponavljanja - no to je bio on ( i neki muški vježbaju stražnjicu jer im djevojke govore da vole oblu mušku str. više nego bicepse ). Ne znam zašto ne probaš npr za guzu bulgarian split squat sa nogom na klupi, gdje se možeš igrati sa duljinom iskoraka i postići razne aktivacije mišića, ali se pri tom moraš potiskivati sa petom a ne prstima, jer kad se potiskuješ prstima stopala dobar dio opterećenja prebacuješ na kvadriceps, netko to želi - netko ne. Biomehanika i neurološka aktivacija mišića mogu biti zanimljiva križaljka, povremeno se probaj poigrati sa malim promjenama položaja, možda ti se i dopadne vremenom :). Npr i kod hip trust-a je velika razlika kako se odguravaš kao i udaljenost stopala od zdjelice. Nisam htio komplicirati, samo malo proširiti vidike, ako sam bio nerazumljiv ( jasno mi je da nisi previše u ovoj temi ) , zanemari i sretno, ti si bar uložila trud i napor, za razliku od onih koji svašta pitaju pa nikad ništa ne naprave. Probaj koji put i neki oblik harmstring curl na pilates lopti, možda ti pomogne u napredovanju, naime nijedan mišić nije izoliran pa mu pomaže jačanje ostalih vezanih na njega, A za razliku od npr BB romanian squata gdje je hamstring većinom pod statičkim opterećenjem, ovdje se mišić izdužuje-skraćuje tj ima popriličan dinamički raspon. Toliko od mene.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Studeni 2019 at 19:57
Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

nema jednog treninga na papiru koji je najbolji za sve.

Yap, i nema bolje teorije od akcije Big smile

To je to Tina, možeš se ubiti od teorija i znanosti (btw. još se sjećam one teorije o UH-ima ujutro pa pazi odakle vučeš te info Wink) ali dok nešto od toga ne upomogniš i ne vidiš na sebi niš od toga.

Ovo što si napisala može biti previše, ali možda i ne. Probaj pa vidi. Meni se čini da je previše ali ti si stručnjak za tvoje tijelo.  I nije bitno da li ti jedan dan radiš 2 ili 4 vježbe, bitno je da ih odradiš i to dobro. Ne moraš raditi sve vježbe na svijetu da vidiš rezultat, mogu ti biti dovoljne i 2-3 ako ih odradiš kako treba i pratiš progres. Čučanj, mrtva dizanja, hip thrust, iskoraci...nekad i nekome samo te osnove mogu biti dosta.

Ja sam osobno na strani i nižih ponavljanja za gluteuse, tako da se nemoj bojati ni otići niže pa volumen povećati kroz više serija. Dobit ćeš veći intenzitet i možda bolji napredak. Isto tako, osvijesti malo koje vježbe sama osjećaš kao najbolje i najefektivnije pa se drži njih. I budi strpljiva, nekad treba malo duže da dostigneš cilj. Sve ovisi otkud krećeš i s kojim planom.

Ima masu primjera treninga i svi mogu biti ok ako ih dobro izvedeš, tako da nema tu puno filozofije osim da nađeš ono što tebi odgovara, paziš da napreduješ i da redovito pratiš progres. Ako ne vidiš rezultate koje biš htjela prvo se zapitaj da li su realni za period kojeg si odredila (i uopće), a onda vidi malo gdje biš mogla unijeti malo više intenziteta....ne više vježbi, nego više izazovnih opterećenja.







Edited by Gym_girl - 06 Studeni 2019 at 19:58
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
tina057 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 14 Svibanj 2019
Location: Rijeka, Croatia
Status: Offline
Points: 94
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tina057 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Studeni 2019 at 18:37
Dobila sam ga, nije redovito al bar imam 😂
A mene strah da ako dodam taj cable pull through da ce onda biti preveliki volumen treninga, bar gledajuci sa strane teorije?
I zanima me dal ima ovo veze što sam pitala sto je u day 1 samo dvije crvene vjezbe a u day 2 cetiri?
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Studeni 2019 at 18:34
Tina, ja se neću apsolutno petljati u trening, nisam stručna, ali svatko je drugačiji i nema jednog treninga na papiru koji je najbolji za sve. Netko može cvjetati na većem broju ponavljanja, a nekome baš najbolje odgovaraju manja. Najbitnije je ono što ti možeš dobro izvesti i na čemu se dobro osjećaš, a da vidiš rezultate.
Je li se što riješilo sa ciklusom možda?

Edited by Justanyone - 06 Studeni 2019 at 18:35
Back to Top
tina057 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 14 Svibanj 2019
Location: Rijeka, Croatia
Status: Offline
Points: 94
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tina057 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Studeni 2019 at 18:07
Ruke su mi znacajno omisicavile, guza je narasla al ne jos ni blizu koliko zelim
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2345>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.