New Posts New Posts RSS Feed - low carb
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

low carb

 Post Reply Post Reply Page  <123>
Author
Goranchero View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 21 Prosinac 2013
Status: Offline
Points: 526
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Goranchero Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Svibanj 2015 at 10:49
Bio sam na tom režimu neko vrijeme, tj, s tim sam režimom počeo i ne pada mi više napamet povratak, no ajmo jedno po jedno.

Ugljikohidrati se sastoje od ugljika, vodika i kisika, masti se sastoje od ugljika, vodika i kisika, alkohol se sastoji od ugljika, vodika i kisika, proteini se sastoje od ugljika, vodika, kisika i dušika.

Krajnji produkt sagorjevanja ugljikohidrata i masti su CO2 i H2O, za razliku od njih, sagorjevanje aminokiselina za energiju stvara amonijak koji je toksičan za organizam i tijelo ga se mora brzo riješiti. Tijelo uglavnom ovo rješava ciklusom mokraćne kiseline, no ovaj proces stvara opterećenje na jetru i bubrege, proporcionalno količini aminokiselina koju tijelo spaljuje. Usporedno s time, određeni dio suficita aminokiselina se pretvara u glukozu, no priča o glukoneogenezi dosta iskrivljena i prenapuhana, i uglavnom se koristi u negativnom kontekstu kako bi se nekome nešto prodalo.

No glavna dva razloga zašto ne bih preporučio šopanje proteinima su:

1. Tijelo iskoristi samo proteine koji se razgrade i aminokiseline absorbiraju prije prolaska probavljene hrane kroz ileum, tj. izlaska iz tankog crijeva u debelo crijevo. Sve što prođe nakon te točke prolazi proteolitičku fermentaciju, hrani sojeve bakterija koji djeluju štetno na ljudsko zdravlje i krajnji produkti te fermentacije su štetni na ljudsko zdravlje, neki od njih i kancerogeni. Neprobavljeni protein je u neku ruku zli brat blizanac dijetalnog vlakna. Ako tvoje tijelo absorbira 90% konzumiranih proteina, a 10% završi u debelom crijevu, 10% od 130g je 13g, 10% od 300g je 30g, s time da što veću količinu proteina konzumiraš, veća je vjerojatnost pada efikasnosti probave. Nadam se da će uskoro fit napraviti članak na temu DIAAS - Digestible Indispensable Amino Acid Score, da se malo više baci fokus na kvalitetu i probavljivost proteina, nego samo na količinu i udio esencijalnih amino kiselina.

2. Sve što pojedemo uzrokuje oslobađanje inzulina u određenoj mjeri. Najjači odgovor je na šećere i ugljikohidrate općenito, no i proteini u manjoj mjeri uzrokuju oslobađanje inzulina. Istovremno, inzulinski odgovor na masti je zanemariv. Pogledaj si ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index

Dok inzulin radi, glukagon je na godišnjem. Energija iz masti ne utječe na inzulin, energija iz proteina utječe na inzulin. I naravno, tu je testosteron, testosteron više voli masti nego proteine.

Moglo bi se ovo još poprilično nastaviti, no ovo bi ti bili temeljni razlozi zašto low-carb high-fat, a ne low-carb high-protein

Back to Top
thor86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 27 Veljaca 2015
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 36
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote thor86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Svibanj 2015 at 10:59
hvala na ovakvom objašnjenju :)
zanima me kaj se događa ako one količine hrane iz posta sa jelovnikom smanjim? Ovako mi se čine količine koje fizički bi teško pojeo.
Da li je lchf najbolji način skidanja kilaže/masnih naslaga?
Back to Top
Didii View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 14 Rujan 2014
Status: Offline
Points: 164
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Didii Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Svibanj 2015 at 11:01
Iskreno, ja sam bila 2 sedmice na toj ishrani, skinula 3 kg, da bih u narednih 7 dana sve vratila..Ali evo Goranchero to puno bolje zna, i mene interesuje njegovo misljenje..
Back to Top
Goranchero View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 21 Prosinac 2013
Status: Offline
Points: 526
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Goranchero Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Svibanj 2015 at 11:51
Ako si sit, nemoj jesti. Iako, meni osobno ništa od ovog količinski nije izazov, no mogu ja i kilu i po janjetine bez problema. Nemoj škrtariti na povrću, volumenom i masom treba biti barem 50% obroka, ako ne i više.

Ja sam na low-carb režimu već preko godinu i pol, na LCHF preko godinu dana. Postoje daleko efikasnije metode mršavljenja, ali ih ne bi koristio niti ikome preporučio, što zbog implikacija na zdravlje, dugoročnu održivost i legalnost suplemenata. Imam još uvijek određenu masu za korigirati, tjelesnu masu ne gubim već duže vrijeme iako kontinuirano vidim pomake u pravom smjeru, štoviše, dobio sam 2-3kg od ljeta, no u daleko sam boljoj formi i dva broja hlača manji, tako da ovo više ne smatram dijetom već dugoročnim načinom prehrane. Nikad u životu se nisam bolje osjećao.

Kilogrami se ni na jednoj dijeti ne tope magično, ako rapidno gubiš težinu, riječ je o vodi, ako rapidno dobijaš težinu, riječ je o vodi, niti ćeš od jednog obroka smršavit niti se udebljat. Mislim da je daleko bitnije kako se u tom procesu osjećaš i koliko je priča održiva. Crash dijeta prije ljeta za more, nakemijaš se svim i svačim, pa se onda nakon toga ukrmiš pivom, pizzom i sladoledom pa sve ispočetka... ne hvala.

Osjećam se dobro na LCHF, nikad nisam bio u boljoj formi, nijedan dan nisam bio gladan i ništa mi realno ne nedostaje... možda baklava i burek, no osim bulimije ne vidim ni jednu dijetu u koju se to dvoje uklapa, a bulimija mi nikako ne bi legla, jer kad povraćam zna mi hrane otići u nosnu šupljinu...
Back to Top
thor86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 27 Veljaca 2015
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 36
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote thor86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Svibanj 2015 at 21:47
imam još par pitanja :)

kako se uklapaju -mliječni proizvodi npr- mlijeko, kefir, posni, kajmak, dukatos?
                                -kava s mlijekom, med,wok,pohano?

da li se može ubaciti kakav povrtno vočni smootie ako u obroku manjaka povrća?
koja bi još bila ok večera a da nije panna cota i u koje vrijeme konzumirat takvu večeru?
kako preko zime kad izbor povrća i nije nešto?
da li se sa ovakvim režimom opterećuje jetra (zbog više masnoće)?
da li ovakvim režimom raste kolesterol?
Back to Top
Goranchero View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 21 Prosinac 2013
Status: Offline
Points: 526
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Goranchero Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Svibanj 2015 at 08:07
1. Mliječni proizvodi - samo fermentirani, što duža fermentacija to bolja, mliječni proteini i mliječne masti su poželjni, laktoza je nepoželjna. U praksi, maslac, ghee, zreli kajmak, punomasni sirevi, grčki jogurt

2. Kava i mlijeko ovisno o količini mlijeka. 10ml mlijeka je zanemarivo 0,5g laktoze, 100ml mlijeka je 5g laktoze, a ako zareda 3-4 takve kave dnevno, nazbraja se.

3. Med - ne, ili vrlo rijetko. Koliko god pozitivnih karakteristika ima, nutritivno je samo šećer.

4. U teoriji može i povrtni smoothie, no ne bih preporučio. Tekuća hrana je daleko manje zasitna od krute hrane, imaš zube i možeš žvakati, premlad si da imaš problema s gušteračom i proizvodnjom probavnih enzima da ne možeš probaviti krutu hranu. Kad budeš stari deda od 105 godina, onda nek ti baba miksa smoothije i pij ih na slamku, do onda žvači hranu. Cijela namirnica ima veću nutritivnu vrijednost, a svrha povrća su vlakna i mikronutrijenti.

5. Ovu panna cottu sam samo stavio da ne bude jelovnik monoton, samo prati slične makro vrijednosti. Kokosovo mlijeko i kokosovo ulje imaju prednost što 60% kalorija dolazi od triglicerida srednjeg lanca, pa je ketoza praktički zagarantirana i izbjeći ćeš eventualne probleme s low-carb flu. Možeš jesti isto što i za doručak, ili slično.

6. Fermentirano povrće je još bolje od svježeg. Kiseli kupus, kisele paprike, pečene paprike, turšija, sve je to u modi zimi. Na kraju krajeva, sarma s 200g riže, 1500g mesa i 2000g kiselog kupusa je čisto LCHF jelo.

7. Jetra, ne bih rekao da dolazi do nekog većeg opterećenja, LCHF u pravilu vodi odmašćivanju jetre i prva mast koju gubiš je visceralna mast. Zamašćivanje/odmašćivanje jetre je primarno proporcionalno unosu ugljikohidrata.

8. Kolesterol, nisam mjerio, nit me pretjerano zanima. Prema onom što mi je dostupno, dolazi do određenog rasta sveukupnog kolesterola, no prvenstveno zbog rasta HDL-a, a istovremeno do pada LDL-a, što ne znači da je ovaj rast kolesterola nužno i loš.

Što se zdravstenih briga tiče, samo nemoj miješati ugljikohidrate i palmitinsku kiselinu, najzastupljeniju zasićenu mast jer se to dvoje ne podnosi. Ili do 10% dnevnih kalorija iz šećera i škroba ili do 10% dnevnih kalorija iz zasićenih masti, nikako i jedno i drugo.
Back to Top
thor86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 27 Veljaca 2015
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 36
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote thor86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Svibanj 2015 at 12:56
da li bi mogao uklopit i maslac od kikirikija?
Back to Top
Goranchero View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 21 Prosinac 2013
Status: Offline
Points: 526
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Goranchero Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Svibanj 2015 at 08:23
Možeš, ali nemoj. O kikirikiju smo se već ispisali priča i priča...

Po mom, nije prikladna namirnica, 28% masti je linolna omega 6 koju trebaš izbjegavati, 5% su zasićene masti dužine lanca 20 ugljikovih atoma i duže koje nisu prikladne za ljudsku prehranu već za pravit asfalt, proteini kikirikija nisu neko blago, aglutinin iz kikirikija je štetan za zdravlje i ometa probavu. Ako već planiraš jesti kikiriki, onda ga ispeci u ljusci da uništiš biološku funkciju proteina, bez soli naravno.

No, s druge strane, imaš milijune ljudi kojima je maslac od kikirikija temelj unosa 'zdravih' masti i 'zdravih' proteina. Pa svakom na volju.

Bolje se drži masti i proteina životinjskog podrijetla. Kokos je jedina iznimka pošto je njegov profil masti sušta suprotnost svim drugim biljnim mastima.
Back to Top
thor86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 27 Veljaca 2015
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 36
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote thor86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Svibanj 2015 at 08:31
e a kak sa jelima "na žlicu"?
Back to Top
Goranchero View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 21 Prosinac 2013
Status: Offline
Points: 526
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Goranchero Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Svibanj 2015 at 08:48
Ovisi od jela do jela i ovisno o sastojcima, no većina toga prolazi. Samo eliminiraj sastojke koji nisu u skladu ili nemoj pretjerivati u njima. Juha može i bez knedli ili rezanaca, sarma, filovana paprika, paprikaši, gulaši mogu bez kruha i krumpira. Grah, grašak, leću, soju zaboravi. Kelj, raštika, špinat, blitva, samo navali.
Back to Top
thor86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 27 Veljaca 2015
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 36
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote thor86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Svibanj 2015 at 14:11
blitvu baš danas imam za doručak i ručak i odlično paše hladna salata uz maslinovo ulje uz domaću ljutu sušenu kobasicu.
Back to Top
thor86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 27 Veljaca 2015
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 36
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote thor86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Svibanj 2015 at 09:46
kak stoji lchf sa voćem? osim onog kaj si reko malina, kupina, jagoda, gledat voće sa niskim uh? jabuke?
Back to Top
Goranchero View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 21 Prosinac 2013
Status: Offline
Points: 526
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Goranchero Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Svibanj 2015 at 10:19
Jabuke, citrusi, može sve no u umjerenim količinama, jedna dobra jabuka poslije ručka ili dvije naranče. Fruktoza će te lakše izbaciti iz ketoze nego glukoza, no ne treba praviti paniku oko neke voćke. U svakom slučaju ima u njoj više dobrog nego lošeg.

Ja sam više za bobičasto pošto je sad sezona jagoda krenila. A tek kad ljeto dođe... već duže radim na tezi da je lubenica bobičasto voće...
Back to Top
thor86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 27 Veljaca 2015
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 36
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote thor86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Svibanj 2015 at 10:49
kao agronom, moram te razočarat :) em je tikva em je povrće :)
Back to Top
Goranchero View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 21 Prosinac 2013
Status: Offline
Points: 526
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Goranchero Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Svibanj 2015 at 11:05
Još bolje, a ako je nasječem na kockice, onda je povrtna salata.
Back to Top
thor86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 27 Veljaca 2015
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 36
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote thor86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Svibanj 2015 at 11:16
:)
lubenica je zanimljiva kultura za cijepljenje, al to je već OT
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <123>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.