New Posts New Posts RSS Feed - Laneno sjeme
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Laneno sjeme

 Post Reply Post Reply
Author
carissima View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 03 Sijecanj 2009
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 63
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote carissima Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Laneno sjeme
    Posted: 14 Svibanj 2009 at 12:05
 Da li ga jedete i u kombinaciji sa cime? Ja ga uzmem kad nemam M u obroku,jer mi paše skoro sa svime
Back to Top
ThornOfFaith View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak
Avatar

Joined: 26 Prosinac 2008
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 4875
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThornOfFaith Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Svibanj 2009 at 13:19
Originally posted by carissima carissima wrote:

 Da li ga jedete i u kombinaciji sa cime? Ja ga uzmem kad nemam M u obroku,jer mi paše skoro sa svime

Odlican izvor masti i vlakana. Imaju mi prednost nad lanenim uljem jer ih cesto kombiniram sa posnim, tako da dobijem jednostavan i hranjiv prenosivi obrok.
Back to Top
Signorina View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 23 Prosinac 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 318
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Signorina Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Svibanj 2009 at 19:59
Originally posted by carissima carissima wrote:

 Da li ga jedete i u kombinaciji sa cime?


Da, i to cesto:
pomiješam s mueslima ili pahuljicama i jogurtom,
stavljam u salate - svježe povrce+zrnati+lan mi je super kombinacija,
raženi kruh + dukatela vulgaris + posipano laneno sjeme.
Back to Top
josipzekic View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 31 Svibanj 2009
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 27
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote josipzekic Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 31 Svibanj 2009 at 15:20
  lan

koristi se od davnina zbog vazoprotektivnog, mukolitickog imunostimulatornog djelovanja i za razne bolestu u dermatologiji

Sjemenke lana u š00 g sadrže 27 g dijetalnih vlakana, 28,7 g nezasicenih masnih kiselina, od toga 22,8 g alfa linolenske kiseline, a 65š &#š8š;g luteina i zeaksantina.

vjerojatno poznate antioksidativne sposobnosti ovih tvari....

gel koji nastaje bubrenjem lana štiti sluznice želudca i crijeva i onda kada lan nije samljeven

lijeci hemeroide, povoljno utjece na krvi tlak, osteoporozu, bolna stanja, imunosuprimiranost, disbalans hormona

sadrži lignan, hormo koji pomaže kod menopauze... dakle proestogen


sadržaj antioksidansa je jako velik, jer se radi o najpotentnijim antioksidansima u prirodi...

lan dodajite (uvijek na kraju osim u kolacima)

djecije kašice
muslie
u kruh
kolace
guste juhe
ragu
gulaš
sladolede
pite
uz svaki tekuci obrok

dnevni unos mljevenog lana ... preporuca se 20g

cjelovitog lana... probiotski i laksativni ucinci do 200g

cuvajte ga u hladnjaku, osjetljiv je na svjetlo i toplinu






Back to Top
musculus View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 07 Lipanj 2009
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote musculus Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Lipanj 2009 at 13:34
  lan je ok, povremeno ga koristim, samo sumnjam u njegovo svemoguce djelovanje...
jel što ljeci sve, ne ljeci ništa....
Back to Top
Signorina View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 23 Prosinac 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 318
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Signorina Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 Lipanj 2009 at 21:52
koliko je svemoguc ne znam, ali provjereno je dobar za probavu. ne bih rekla da je ubrzava, ali olakšava svakako. tako da toplo preporucam mljeveni lan svima koji imaju problema s tvrdom stolicom.

 

Edited by Signorina
Back to Top
ThornOfFaith View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak
Avatar

Joined: 26 Prosinac 2008
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 4875
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThornOfFaith Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Lipanj 2009 at 00:31
Originally posted by Signorina Signorina wrote:

koliko je svemoguc ne znam, ali provjereno je dobar za probavu. ne bih rekla da je ubrzava, ali olakšava svakako. tako da toplo preporucam mljeveni lan svima koji imaju problema s tvrdom stolicom.

 

Od toliko vlakana u lanu nije ni cudo
Back to Top
musculus View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 07 Lipanj 2009
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote musculus Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 08 Lipanj 2009 at 02:19
Originally posted by Signorina Signorina wrote:

koliko je svemoguc ne znam, ali provjereno je dobar za probavu. ne bih rekla da je ubrzava, ali olakšava svakako. tako da toplo preporucam mljeveni lan svima koji imaju problema s tvrdom stolicom.

 


s tim se slažem, zbog probave se prije svega i koristi...
Back to Top
mediterraneo View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 29 Prosinac 2008
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 18
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote mediterraneo Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Lipanj 2009 at 10:08

 Evo koga zanima nešto više o lanenom ulju i ljekovitim svojstvima:

OLEUM  LINI USITATISSIMI

Lan: Linum usitatissimum L-Linacec

Ljekarnicki naziv: Semen, Oleum linin

 

Posveta

                Vjerujem da je preventivni pristup smrtonosnim bolestima najbolja nada za sve ljude. Necete naci "carobnu tabletu" koja može pobijediti rak preko noci Ršš; ni sada, a vjerojatno ni nikad. Mnogi važni i znanstveno dokumentirani uspjesi postignuti su nedavno na podrucju preventivne medicine, na podrucju koje se vrlo brzo razvilo. Svi preventivni postupci koji su u istraživanju pokazali da imaju pravih zasluga u lijecenju, prikazani su u ovoj knjizi. Također upirem prstom i optužujem neke komercijalne interese koji ljude hrane poznatim kancerogenima i pritom im pomažu sredstva propagande. Ono što ne znate može vam nauditi.

        Posvecujem ovu knjigu sprjecavanju i iskorjenjivanju raka te drugih smrtonosnih degenerativnih bolesti koje su uvelike proširene u našem narodu i društvima današnjeg zapadnjackog dijela svijeta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

cudo lanenog ulja

Ljekovita masnoca

                 Moj vrlo dobar prijatelj Georg Friedrich pretrpio je tri ozbiljna srcana napada od svoje 60. do 63. godine. Kad je poceo dobivati po jedan infarkt na godinu lijecnici mu nisu davali mnogo nade za potpuni oporavak. Georgov je citavi srcano-krvožilni sustav bio zatrpan arteroskleroticnim plocama (plakovima) i to je ometalo protok krvi k srcu i u srcanom mišicu. Propisali su mu vrlo jake lijekove Ršš; ukljucujuci i nitroglicerin zbog njegovih anginoznih bolova. Tako je on gutao po š5 tableta svakog dana.

                 Za vrijeme te tri godine nakon svoje šezdesete Georg je postao vrlo slab i ocigledno je naglo stario. On je zaista bio na nizbrdici sve dok nije primijenio recept dr. Johanne Budwig. cim je doznao za taj recept odmah ga je ukljucio u svoju prehranu. Svako jutro on je za doruckom jeo po jednu žlicu lanenog ulja koje je proizvedeno hladnim postupkom i nije rafinirano. To ulje miješao je s nemasnim svježim sirom (Skutom). Da bi bilo još ukusnije dodavao je razne zacinske trave, sirovo svježe povrce ili voce. Georg je našao da mu je najdraža kombinacija sa sitno rezanim krastavcima, radicem i nekoliko narezanih komadica rajcice.

                 Nakon samo tri mjeseca jedenja ove "salate" od nemasnog svježeg sira Georg je osjetio da mu je lakše disati i da više gotovo uopce ne osjeca anginoznu bol u prsima koju je tako dugo osjecao. Godinu dana kasnije lijecnici koji su ga pregledali bili su potpuno iznenađeni njegovim potpunim oporavkom. cak su i njegove najtanje kapilare bile ciste kao one u mnogo mlađih ljudi. Danas u svojoj 65. godini Georg ne guta nikakve tablete, niti su mu potrebne. Suvišno je reci da je vrlo zadovoljan što je na vrijeme otkrio recept dr. Budwig.

   

LANENE SJEMENKE Ršš; prošlost i sadašnjost

                 Dakle, što je zapravo ta ljekovita masnoca koja cini osnovu za izuzetni recept dr. Johanne Budwig? Kakvo je to ulje u sjemenkama lana?

                   NEKADA Ršš; Od pretpovijesnih vremena cijenila se graciozna stabljika lana s njezinim plosnatim sjemenkama elipticna oblika. Tu biljku cijenili su zbog vlakana od kojih su pravili laneno platno i zbog ulja iz sjemenki.

                   Kad su ljudi naucili tiještiti ulje iz lanenih sjemenki to je postalo vrlo traženo i cijenjeno po citavoj Europi. Ljudi koji lijece biljkama smatraju zrele, uljem bogate sjemenke vrlo vrijednim unutarnjim demulcensom (tvar koja omekšava), a koriste ih i kako obloge za lijecenje reumatizma, gihta, gnojnih cireva i sl. Uljem se koriste i kao klizmom da bi izbacili otvrdnuti izmet. Ako se miješa s vapnenom vodom, ulje možemo primijeniti za lijecenje ozljeda kože i za ublažavanje žestoke svrbeži od ekcema. Neki vjeruju da kora i lišce lijece spolne bolesti, osobito gonoreju.

                   Stari Grci i Rimljani koristili su smeđe sjajne sjemenke kao prirodni protein u svojoj prehrani. Kako su se oni širili po Europi, tako se i lan proširio po citavom kontinentu. Biljka dobro uspijeva u svakoj umjerenoj klimi i bila je poznata u staroj Indiji i dijelovima Rusije, te u Južnoj Americi i ranim americkim kolonijama.

                   SADA Ršš; Laneno ulje i dalje proizvode i smatraju ga veoma vrijednim biljnim uljem u mnogim krajevima današnjeg svijeta. Amerikanci ga uglavnom smatraju samo uljem koje se dodaje uljnim bojama ili služi za ishranu stoke. U ovoj zemlji (Kanadi) kada iscijede ulje iz sjemenki, ono što ostane dade se stoci kao stocna hrana bogata proteinima i mineralima.

·        infarkt mozga (apopleksija, moždani udar) Ršš; smanjuje rizik da se dogodi

·        infarkt srca Ršš; smanjuje rizik da se dogodi nepravilan ritam rada srca

·        crvena krvna zrnca (održavaju savitljivost eritrocita, poboljšavaju stvaranje hemoglobina)

·        jetra (lijeci masnu degeneraciju)

·        pluca (smanjuje bronhijalne spazme)

·        crijeva (sređuje im aktivnost)

·        želucani vrijedovi  (lijeci "želucani cir" jer normalizira želucanu kiselinu)

·        prostata (hipertrofija prostate Ršš; zbog povecane prostate otežano je mokrenje)

·        upala zglobova (povoljno djeluje)

·        ekcemi (pomaže kod svih kožnih bolesti)

·        stara dob (poboljšava mnoge tegobe)

·        mozak (pojacava mu aktivnost)

·        multiplaskleroza   

·        autoimune bolesti

                   Bez esencijalnih masnih kiselina ne može doci do sinteze prostaglandina. Životna važnost prostaglandina dolazi od njihove vrlo velike aktivnosti, razlicitosti njihovih metabolickih aktivnosti i široke rasprostranjenosti u tijelu. Ove kemijski aktivne tvari djeluju na srcano-krvožilni sustav, nalaze se u prostati, menstrualnoj tekucini, u mozgu, plucima, bubrezima, thymusu, sjemenoj tekucini i u gušteraci. Ima više od š2 krajnje važnih prostaglandina i svi nastaju od esencijalnih masnih kiselina. Bez esencijalnih masnih kiselina (koje su prisutne u sirovom lanenom ulju) tijelo ne može proizvoditi prostaglandine koji su mu nužno potrebni za zdravlje. Ako znamo koju važnu ulogu imaju esencijalne masne kiseline u proizvodnji prostaglandina, onda je lako uvidjeti zašto je laneno ulje toliko terapijski važno.

Tko je Johanna Budwig?

                   Dr. Budwig otkrila je pravu kombinaciju esencijalnih masnih kiselina (koje su djelotvorne u lanenom ulju) i proteina koji u sebi imaju sumpora (a koji su obilato prisutni u nemasnom svježem siru). I to je carobna formula kojom možete izlijeciti rak i druge bolesti uzrokovane masnom degeneracijom. Dr. Budwig poznata je o štovana u svijetu kao njemacka prvorazredna biokemicarka. Ona još ima doktorat prirodnih znanosti, prošla je medicinsko školovanje, a školovala se još u farmacijskoj znanosti, fizici, botanici i biologiji. U svim se ovim znanostima isticala.

                   Evo kako je došlo do njezina otkrica:

                   Ona je nastavila rad na ranijim otkricima svojih kolega od prije tri desetljeca. Pocela je temeljito istraživati probleme masne degeneracije. Kako nije bilo dovoljno razvijene medicinske tehnike koja je njoj trebala, ona ju je sama razvila. Zahvaljujuci pionirskim naporima dr. Budwig sada možemo izolirati i identificirati elemente u jednoj kapi krvi. Tako je ona krcila put da riješi tajne metabolizma masti te ucini nevjerojatan napredak u medicinskoj znanosti.

                   Dr. Budwig pocela je skupljati i vrlo pozorno analizirati doslovno na tisuce uzoraka krvi i od zdravih i od vrlo bolesnih ljudi. Podaci koje je ona svrstala u tablice pokazivali su da je krv ozbiljno bolesnih (ukljucujuci bolesne od raka, dijabetesa, pretkancerogenog stanja jetre) uvijek i bez izuzetaka bila deficijentna u jednoj esencijalnoj masnoj kiselini: linoleinskoj! Postojale su i druge deficijencije: nije bilo fosfatida (koji su potrebni za normalno djelovanje stanica) i nije bilo albumina lipoproteina  koji stvara krv).

                   Bez fosfatida koji normaliziraju stanje stanice raka (nenormalne stanice koje se nenormalno dijele) divlje i neobuzdano rastu. Bez albumina (kombinacija linoleinske kiseline i proteina koji sadrži sumpor) analiza krvi pokazuje cudne zelenkasto-žute tvari umjesto hemoglobina koji prenosi kisik i koji bi ovdje trebao biti. Ova cinjenica objašnjava zašto su bolesnici raka slabi i anemicni. Bez linolelinske kiseline tijelo ne može proizvoditi hemoglobin. Bez hemoglobina krv ne može donositi životno važan kisik do stanica i tkiva koji se guše. Trpi i proizvodnja energije; žrtva raka postaje progresivno sve više i više anemicna, tone u letargiju i konacno umire.

                   Krv zdravih osoba uvijek sadrži dovoljnu kolicinu kvalitetnog proteina i  dovoljno esencijalnih masnih kiselina. Dolazeci do ovih cinjenica dr. Budwig došla je do zakljucka da ce se žrtve masne degeneracije dobro oporaviti i izlijeciti ako im prehrana bude sadržavala veliku kolicinu esencijalnih masnih kiselina i proteina koji sadrže sumpor.

                   Da bi iskušala svoju teoriju, dr. Budwig odlucila je poceti s najboljim uljem koje joj je priroda mogla dati: tekuceg sirovog nerafiniranog lanenog ulja s njegovim bogatim sadržajem linolne i linolelinske kiseline savršeno se uklapalo u njezin cilj. Za proteine sa sumporom izabrala je obrano mlijeko. [Napomena: najnoviji recept dr. Budwig koristi se s nemasnim (do š0% masti) svježim sirom umjesto obranog mlijeka]. Ona je hranila teško oboljele osobe od raka s kombinacijom š00 grama proteina iz obranog mlijeka i 40 grama   svježeg lanenog ulja. Da bi se smjesa mogla lakše pomiješati, ona je dodala još i 25 grama mlijeka.

                   Za sve to vrijeme ovih ranijih eksperimenata ona je uzimala uzorke krvi i neprestano analizirala te uzorke, pozorno promatrajuci i najmanje promjene. I ono što je uocila bilo je uistinu dobro. Za približno tri mjeseca tumori su se postupno povukli. Neobicna zelenkasta tvar u eritrocitima nestala je i na njezinom su se mjestu stvorile zdrave crvene stanice te kao nekim cudom opet su se pojavili fosfatidi i lipoprotein. Anemija je nestala i životna energija ponovno je porasla. Simptomi raka, nepravilne funkcije jetre i dijabetesa uvelike su ublaženi ili su potpuno nestali.

                   Danas, deset godina nakon klinicke primjene, recept dr. Budwig sa svježim sirom i lanenim uljem pokazao se uspješnim i ondje gdje su zakazali lijekovi uobicajene medicine.

                   Osnova programa dr. Budwig jest uporaba lanenog ulja izmiješanog sa svježim sirom (koji ima što manje masnoce). Dr. Budwig tvrdi da nacin kako tijelo metabolizira (obnavlja) masnoce utjece na svaki vitalni organ i naglašava da bolesnici od jetre i žucne vrecice osobito ne podnose masnoce. Ona je također primijetila da prehranu s velikom kolicinom masnoce ne podnosi nijedna nezdrava osoba i tumaci da trostruko nezasicene masnoce u lanenom ulju povezane s proteinom bogatim svježim sirom lako podnosi svatko, pa i teško bolesne osobe.

 

Govori dr. Johanne Budwig

                   "Još š957. godine Institut za istraživanje raka u Parizu zapoceo je proucavati tocne razlike između stanice raka i zdrave stanice. Za vrijeme Međunarodnog kongresa o prehrani francuski su znanstvenici objavili kako su našli mnogo neotopljene masnoce u jezgri i plazmi stanice raka. U svojoj knjizi "Problem raka" njemacki profesor Bauer napisao je kako masnoca može i izazvati tumore i uništiti tumore. Premda je u ono vrijeme ta tvrdnja izgledala kontradiktornom, mi sad znamo da zaista postoji mnogo vrsta masnoca.

                 Slijedeci ovaj nacin razmišljanja, ocito je da ako tijelo hranimo visoko nezasicenim i oksigeniranim esencijalnim masnim kiselinama koje su u tijelu potrebne i još uz to s visokovrijednim proteinom koji masnocu cini lako topivom, to ce onda djelovati protiv toksicnih nakupina u tijelu. Ako se još držimo daleko od kemijskih dodataka hrani (protiv kvarenja), tada ce mnogi, mnogi ljudi brzo ozdraviti Ršš; cak i neki koje su doktori proglasili beznadežnim i ostavili da u bolnici cekaju smrt. Ovu tvrdnju mnogo puta sam dokazala."

                   "Zasicene masnoce nepovoljno djeluju na svaki dio tijela, ukljucujuci mozak, jetru, bubrege i živcani sustav. Ali, vjerojatno je srce najteže pogođeno kad se pojavi poremecaj u metabolizmu masti. Kad jedete krivu vrstu masnoce ona se prenosi dalje krvlju i limfom. Masne kapljice talože se duž tih vitalnih arterija i uzrokuju srcanu bolest (nastaje ateroskleroticni plak)."

Masnoce djeluju na svaki dio tijela

                   cini se kako je dr. Budwig otkrila jednu od najvažnijih tajni kako ponovno steci i održavati zdravlje. Razmislite: kad uspoređujemo zdravo srce s onim koje je upravo pretrpjelo srcani infarkt nalazimo da je bolesno srce preoptereceno nagomilanom masnocom. Žrtva artritisa nosi nagomilane masnoce u svojim bolnim zglobovima i mišicima, a zdrava osoba ne. Organ napadnut rakom obicno pokazuje infiltraciju sa žuckasto-bijelim kuglicama masti koje izgledaju kao sitne rozete u obliku cvjetace.

                   Prvo vidljivi znak raka jest odvajanje lipida (masnoca) od okolnog tkiva. Zasicene, hidrogenizirane, kemijski skrucene masnoce mogu zapravo djelovati kao kemijski kancerogeni unutar tijela. Istraživanja dr. Budwig pokazuju da nevolje pocinju kad se masnoce vezane uz proteine, koje su normalno prisutne u živom organizmu kao slobodno plutajuci lipidi, odvoje od svojih proteinskih nosilaca i završe kao nezdrave taložine u raznim dijelovima tijela.

 

 

Masnoce su važne

                   Znanost je dokazala da masnoce igraju važnu ulogu u funkcioniranju citavog tijela. Masnoce (lipidi) životno su važne za sve procese rasta, obnove stanica, rad mozga i živaca, rad osjetilnih organa (ociju i ušiju), te za tjelesnu prilagodbu na toplo, hladno i na brze promjene temperature. Naši energetski resursi osnivaju se na metabolizmu lipida.

                   Svaka stanica u ovom cudu koje mi nazivamo tijelo pokrivena je zaštitnim opnama nacinjenim od lipida. Tijelo stanice (plazma) ispresijecano je žilicama lipida, cesto nazvanim "živci stanice". Ove lipidne žilice veza su između jezgre i vanjske membrane. One utjecu na hranjenje stanice i na proces dijeljenja stanice korištenjem sitnih elektricnih impulsa. Da bi djelotvorno funkcionirala stanica traži višestruko nezasicene žive lipide bogate elektronima, a kojih ima obilato u sirovom lanenom ulju. Polinezasicene masne kiseline pohlepno apsorbiraju proteine i kisik. Dokumentirana je cinjenica da mnogi ljudi trpe od nedostatka kisika jednostavno stoga jer nemaju dovoljno ovih kisik-aktivnih lipida.

                   Lipidi su topivi u vodi i slobodno plutaju samo onda kad su vezani s proteinom, tako tvoreci elektricni protupol u odnosu na njihove proteinske nosioce. Ova životno važna vrsta masnoce sadrži nagomilanu energiju u svojim elektronskim oblacima. Kad su vrlo kvalitetne masnoce bogate elektronima kombinirane s proteinima, elektroni su zašticeni sve dok tijelu nije potrebna energija. Ovi energijski izvori potpuno su i odmah spremni za upotrebu cim to tijelu treba i to je prirodni poredak stvari.

                   Prisutnost ovih važnih lipida možemo usporediti s kapitalom (novcanim rezervama) jedne korporacije. Bilo koja vrsta rasta ili aktivnosti, bilo korporacije ili ljudskog tijela, zahtijeva trošenje kapitala (nova ili energije). Svaka tjelesna aktivnost (mentalna ili fizicka), svaki rast tijela (tijekom trudnoce, ili od djeteta do odraslog) traži prisutnost lipida bogatih elektronima vezanih na proteine. Sve stanice, u mišicima, mozgu, živcima, raznim organima, u krvi itd., traže elektricni nabijene lipide. Potrebe za ovim energijskim rezervama su ogromne.

                   Neki vrlo poštovani specijalisti za rak naglasili su da je bio-oksidacija stanice ozbiljno sprijecena u zlocudnom tumoru. Onoliko koliko se bio-oksidacija smanjuje, toliko se fermentacijski metabolizam povecava u kanceroznoj stanici. Antioksidansi koji se koriste u industrijskim uljima i  margarinima i koje postavljamo na obiteljski stol, sprjecavaju biološku oksidaciju stanice u tijelu. Nasuprot tome, ulje iz lanenih sjemenki koje je dobiveno hladnim postupkom, nerafinirano i bez kemijskih dodataka, potice biološku oksidaciju stanice i tkiva te normalizira važne oksidacijske procese u citavom organizmu. cesti uspjesi koji su postignuti u lijecenju s esencijalnim masnim kiselinama povezanim s esencijalnim aminokiselinama dovode nas do zakljucka da samo kombinacija proteina s esencijalnim masnim kiselinama može dovesti do punog ljekovitog djelovanja. ovih životno važnih elemenata.

 

Važne vrste hrane

                   Mnoge vrste hrane koje mi uobicajeno jedemo nemaju dovoljno ni esencijalnih masnih kiselina ni esencijalnih aminokiselina. Esencijalne aminokiseline (proteini) obilato su prisutne u svježem mladom siru, mlacenici, tvrdim sirevima, citavom zrnu žitarica, ribi, mršavom mesu. Esencijalne masne kiseline za kojima tijelo gladuje obilno su prisutne u nerafiniranom sirovom lanenom ulju, žumanjku jajeta i nekim biljnim uljima. Dakako, problem s biljnim uljima u našim trgovinama jest taj da su ona prekomjerno prerađena, zagrijavana, rafinirana, hidrogenizirana i puna kemijskih dodataka koji sprjecavaju kvarenje. Buduci da su esencijalne masne kiseline osobito osjetljive na visoku temperaturu i oksidaciju, margarini i prerađena biljna ulja nemaju više u sebi esencijalnih masnih kiselina.

                   Samo onda kad je tijelo opskrbljeno esencijalnim masnim kiselinama i esencijalnim aminokiselinama u odgovarajucem omjeru, metabolicki sustav može funkcionirati onako kako to priroda traži. U prisutnosti ovih vitalnih elemenata zdrava krv kruži citavim tijelom i krijepi svaku stanicu. Kad se esencijalne masne kiseline povežu u esencijalnim aminokiselinama, ono što nastane u ovom sretnom "braku" nazivamo LIPOPROTEINI. Zdravi ljudi imaju lipoproteina u izobilju, a bolesni (ukljucujuci žrtve raka) imaju uvelike smanjenju kolicinu lipoproteina u svojoj krvi, ili ih cak uopce nemaju.

                   Ako usporedimo tijelo s gorucom peci koju ložimo drvom ili ugljenom, možda možemo stvoriti mentalnu sliku koju nam je lako razumjeti iako je ta slika vrlo pojednostavljena. Recimo da je pec cesto bila pregrijavana, da smo u nju stavili najlošiju vrstu ugljena i da smo održavanje zanemarili dugi niz godina. Pec, prolaz za zrak i dimnjak zatrpani su opasnim ostacima izgaranja koji mogu svaki cas planuti i tako zapaliti citavu kucu. Moramo ocistiti pec od svih naslaga i stavljati u nju kvalitetno i suho drvo koje gori bez štetnih ostataka.

                   Tijelo koje smo krivo hranili, jadno održavali i zanemarivali, nalazi se u istom bijednom stanju kao i zanemarena pec. štetne naslage i ostaci masti zacepljuju unutrašnjost tijela. Primivši ciste esencijalne masne kiseline prisutne u lanenom ulju i kvalitetne proteine (aminokiseline) prisutne u svježem nemasnom siru, tijelo se odmah oslobađa naslaga koje sprjecavaju njegovo normalno funkcioniranje. Nastavljajuci hraniti tijelo ovom prirodnom hranom, ono uskoro postaje zdravo, što zapravo i jest normalno i prirodno.

                   Valjda je potrebno reci da nakon što smo tijelo (ili pec) ocistili od štetnih naslaga i ostataka, necemo više jesti istu sumnjivu hranu koja i jest pravi uzrok svih nastalih problema. Da bismo ostali zdravi trebamo se pravilno hraniti citavog života.

 

Ispitivanje kemijski prerađenih masnoca

                   Dr. Budwig izricito traži da ne upotrebljavamo ono što ona zove "pseudomasnoce". U želji da produže njihovo trajanje i da tekuce i krute masnoce (margarini) budu vizualno privlacne, tvornicari se koriste kemijskim procesima koji te masnoce cine štetnima za ljude, ali tako oni mogu zaraditi više novca. Ove masnoce mogu biti oznacena cak i kao "polinezasicene", ali su ipak svejedno štetne za ljude. Kemijsko prerađivanje uništava vitalni elektronski oblak za koji smo prije rekli da je od ogromnog znacenja za rad svake stanice u tijelu. Kad su jednom odstranjene, ove masnoce više ne mogu kisik, te su zapravo postale prepreka procesu disanja. Srce, na primjer, odbacuje ove masnoce kao masne naslage u samom srcanom mišicu. Kako smo i ranije naglasili, bolesno srce i arterije jasno pokazuju naslage ovih bezvrijednih elektricki mrtvih lipida.

                   Kemijski prerađene masnoce nisu topive u vodi kad se vežu uz proteine. Oni se talože, sprjecavaju cirkulaciju krvi i limfe, oštecuju srce i njegovu funkciju, sprjecavaju obnovu stanica itd. Bioelektricka akcija ovih podrucja usporava se, a može i potpuno nestati, citav organizam pokazuje gubitak elektricne energije koja može biti ponovo uspostavljena samo dodavanjem aktivnih lipida u hranu. Prave prehrambene masnoce uistinu su vitalno važne za covjeka i životinju. Ovih zadnjih godina znanstvenici su stvorili termin "nepodnošljivosti masnoca" i opisuju oštecenja nastala u svezi s masnom degeneracijom. Teško je povjerovati da znanost nije otkrila korijen problema. Tijelo odbacuje kemijski prerađene masnoce jer je njihov prirodni sustav tako drasticno promijenjen da one nisu više u stanju ispuniti svoju zadacu u organizmu, nego uzrokuju ogromne štete u tijelu.

                   Zanimljivo je zabilježiti da je Rusija još š902. godine zakonom zabranila umjetno skrucivanje masnoca kemijskim nacinom kao što se događa kod margarina. Dr. Budwig tumaci da je nemoguce ispraviti štetu ucinjenu lipidima nakon što su skrutnuti u margarine tako što ce dodati nešto linoleinske kiseline. Osim toga, s namjerom da postignu visok postotak linoleinske kiseline, tvornicari stavljaju kombinaciju etilnih i metilnih estera, a ne cisto prirodno ulje. Mnoga istraživanja pokazala su da ovaj tip umjetne linoleinske kiseline ne lijeci posljedice nedostataka esencijalne masne kiseline u tijelu.

                   U potpunoj suprotnosti s kemijski napravljenim masnim kiselinama, ako i samo vrlo malu kolicinu (š mikrogram) lanenog ulja dovedemo u krvni optok bolesnika od raka, krv tog bolesnika oporavlja se u roku od 4 do 6 sati, jer se prirodne masne kiseline prisutne u lanenom ulju lako povežu s proteinima i kisikom. Aktivnost ovih prirodnih lipida možemo i mikroskopski promatrati. Oštecenja uzrokovana mastima ocita su u srcu, jetri, arterijama i jasno su vidljiva u zlocudnim (i dobrocudnim) tumorima.

                   Esencijalne elektronski nabijene masnoce kojih u izobilju ima u prirodnom lanenom ulju odlucujuce su važne za zdravo funkcioniranje tijela. Dr. Budwig uci i tvrdi da je najbolji nacin da napadnemo rak u njegovim korijenima tako da odstranimo sve krive masnoce ("pseudomasnoce") iz prehrane i uvedemo pravu prehranu prirodnim ljekovitim masnocama prisutnim u lanenom ulju.

 

 

 

 

 

 

 

 

                Nekoliko poticajnih prica

                   Sljedece price reprezentativne su o cudotvornom djelovanju lanenog ulja u kombinaciji s kvalitetnim proteinima. Recept dr. Budwig koja preporuca korištenje žlice (sirovog nerafiniranog istiješnjenog hladnim postupkom lanenog ulja prelivenog preko pola šalice nemasnog svježeg sira svakog dana - ocito cini cuda.

 

                      Zlocudni osteom

                      Magda W. prica: "Rekli su mi najiskusniji lijecnici da moram biti operirana kako bi izrezali kancerogeni tumor koji je uzrokovao oteklinu ispod mog oka. Objavili su mi da je tumor mnogo veci iznutra i da je vec uvelike zahvatio kost. Zlocudni rast vec je bio previše uznapredovao i ne bi više reagirao na zracenje. Lijecnici su planirali odstraniti veliki do tkiva lica i kosti. Bila sam zabrinuta za svoj život, a buduci da sam mlada žena, nisam mogla podnijeti misao o takvom unakaženju svog lica.

                 Kad sam cula za recept dr. Budwig, za laneno ulje i proteine, bila sam sumnjicava, ali pomoc mi je ocajnicki trebala. Nakon 4 mjeseca ovog nacina prehrane oteklina ispod oka potpuno je nestala. Lijecnici u univerzitetskoj klinici podvrgnuli su me mnogim iscrpljujucim testovima. Jedan mi je rekao: "Da nemam pred sobom vaše rendgenske slike i povijest bolesti ne bih vjerovao da ste ikad imali tumor". Nisam mislila da ce formula dr. Budwig biti tako uspješna. citava moja obitelj i ja vrlo smo joj zahvalni."

                      Karcinom bazalnih stanica

                      Starija žena od 76 godina, gđa Erika H., bila je zahvacena spororastucim rakom na vrhu svog nosa. Rak se razvio u osobito ružan i unakazujuci oblik (ulcus rodens), oblik koji glođe i uništava meka tkiva i kost. Buduci da je bila u poodmakloj dobi, a i zbog položaja raka, lijecnik se nije odlucio na operaciju. Gđa. H., razumljivo, nije se voljela pojavljivati u javnosti. Susjeda ju je ipak uspjela nagovoriti da posjeti predavanje dr. Budwig u susjednom gradu. Odmah je primijenila recept dr. Budwig, dodajuci još i trave iz svog vrta da joj obrok bude ukusniji. Također je stavljala laneno ulje izravno na nos svake veceri prije spavanja. Vrlo polako tkivo se pocelo oporavljati i ružni ulcus je nestao.

                      Hodkinova bolest

                      U 7. godini života Tommy G. bio je poslan u djecju bolnicu gdje mu je dijagnosticirana Hodkinova bolest. Dijete je operirano i ucinjena su 24 zracenja. Uz to ucinjene su mu još i eksperimentalne terapije za koje su se strucnjaci nadali da ce mu pomoci. Kako Tommy nije povoljno reagirao na svu ovu terapiju, otpustili su ga kao neizljecivog i poslali kuci. Tugujucim roditeljima rekli su da ocekuju njegovu smrt unutar 6 mjeseci.

                 Za vrijeme boravka u bolnici Tommy je od cvrstoga djecaka postao mršava krhka figura.. Njegove ruke i noge bile su tako tanke da su se jasno nazirale kosti. Imao je opekotine i ožiljke na vratu, te na oba pazuha i u preponama zbog mnogih radijacija kojima je bio podvrgnut. Glas mu je postao hrapav i otežano je disao. Nakon samo nekoliko tjedana nesretno dijete više uopce nije moglo govoriti. Specijalisti za uho, grlo i nos rekli su roditeljima da su mu glasnice ozbiljno oštecene radijacijama. Opet su ga primili u bolnicu, ovaj put da umre.

                Ocajni roditelji konzultirali su specijaliste širom svijeta, ukljucujuci i Europu. Poznati casopis ponavljao je apele moleci da se javi itko tko bi ponudio nadu u spas djecjeg života. U tom tamnom casu dogodilo se cudo za koje su se roditelji molili. Tommyjeva majka ispricala je pricu za novine: "Prijatelj mi je poslao tiskani govor dr. Budwig. Ovo mi je dalo nade i kontaktirala sam dr. Budwig. Htjela sam sinu dati tu hranu u bolnici, ali lijecnici su rekli da oni nemaju vremena za takve specijalne postupke. Uzeli smo sina kuci i poceli prehranu prema receptu dr. Budwig. U samo 5 dana Tommyjevo se disanje normaliziralo prvi put u gotovo dvije godine. Tri tjedna kasnije vratio mu se glas. Od tog dana Tommy se poceo opet osjecati dobro. Vratio se u školu, poceo plivati i baviti se drugim sportovima. Sad je zdrav i zadovoljan djecak. Svatko tko ga poznaje kaže da krasno izgleda."

                 Tommyjeva prica ne završava ovdje. U š8. godini poceo je studij i njegovi fakultetski profesori kažu  da mnogo obecava u fakultetskom radu. Njegova buduca karijera, njegov život i zdravlje izgledaju sigurni. On zna da duguje život dr. Budwig i zahvaljuje joj se u svojim molitvama.

 

                      Karcinom crijeva

                      Kad je gospodin William Y. u svojoj 42. godini poceo patiti od kronicnog poremecaja probave, on je to pripisao stresu u svom poslu jer je bio istaknuti službenik lokalne banke. Uzimao je antacide na svoju ruku te tako smanjivao bol i ignorirao problem.  Simptomi su i dalje trajali i supruga ga je nagovarala da ode lijecniku što je on tvrdoglavo odbijao. Uskoro je poceo povracati napola probavljenu hranu i primijetio je tragove krvi u izmetu. Uplašen i zabrinut otišao je lijecniku koji ga je odmah poslao u bolnicu da napravi temeljite preglede. Njegovi najgori strahovi ostvarili su se kad mu je lijecnik rekao da ima zlocudni tumor u probavnom traktu. Operirali su mu zlocudni tumor koji je još bio paraliziran. Međutim, kako je bilo moguce da je kriv nosila nakupine stanica dalje po tijelu, primao je još i kemoterapiju. Patio je od uobicajenih nuspojava ovog drasticnog lijecenja: žestoko povracanje, tjelesna slabost i gotovo potpuni gubitak kose. Iscrpljen i izmucen povracanjima gospodin Y. žalio se da je "lijecenje" tako strašno da ga jedva može izdržati.

                 Konacno, prijatelj je gospođi Y. donio tiskani materijal u kojem je detaljno pisalo o uspjehu s lanenim uljem u kombinaciji s proteinom u slucajevima slicnim kao i kod njezina muža. Ocajna supruga nabavila je sve potrebno i nagovorila supruga da to jede svaki dan. U pocetku je mogao progutati samo jedva nekoliko žlicica. Bivalo mu je sve bolje i uskoro je jeo citav obrok svakog dana. U vrijeme ovog pisanja gospodin Y. vratio se na posao, ponovno uzdržava svoju obitelj (suprugu i troje djece), i zadobio je opet svoje cvrsto zdravlje. Radi preventive citava obitelj jede svakog dana laneno ulje s nemasnim svježim sirom, koje zacine ukusnim biljkama.

                      Sarkom

                   Kad je Keithu O'B. bilo š6 godina, glavni kirurg poznate bolnice rekao mu je da bi mu amputacija desne noge mogla spasiti život. Ucinili su mu biopsiju i nalaz je potvrdio kirurgovu dijagnozu. Odmah su sarkom poceli intenzivno zraciti, ali nikakvog poboljšanja nije bilo. Mladic se u gimnaziji isticao hodanjem na duge staze i rekao da ce radije umrijeti nego izgubiti nogu. Situacija se cinila beznadežnom. Keithovi ocajni roditelji konzultirali su najistaknutije lijecnike i svi su potvrdili zastrašujucu dijagnozu.

                 Samo susret s Johannom Budwig i njezine rijeci nade zaustavile su amputaciju noge na vrijeme. Nakon samo dva tjedna terapije hranom dr. Budwig, Keith je mogao ispružiti nogu prvi put nakon mnogih mjeseci. Dva mjeseca kasnije otok se znacajno povukao i nalaz krvi postao je normalan. Uskoro nakon ovog Keithovo zdravlje znacajno se poboljšalo, vratio je svoju uobicajenu tjelesnu težinu i opcenito se poceo znatno bolje osjecati. Za svega tri mjeseca otkad je poceo terapiju lanenim uljem i svježim sirom Keith se vratio u školu. Budwigin recept i dalje je ostao dijelom obiteljske prehrane. citava obitelj, ukljucujuci Keitha, odlicnog je zdravlja.

                   Visoki krvni tlak

                   Veoma zaposleni odvjetnik, gospodin Whitman W. u 47. godini nije bio iznenađen kad mu je lijecnik rekao da ima visoki tlak i da ce mu trebati tablete protiv tlaka citavog života te da riskira infarkt srca ili mozga. Savjetovao mu je da se odmori te da smanji rad i stres u svojoj profesiji. G. Whitman se nasmijao i ukratko objasnio da mu to nije moguce jer upravo ima nekoliko teških krivicnih procesa koji traže njegov puni angažman. Nakon nekog vremena osjetio se potpuno iscrpljenim i nije više mogao ignorirati svoje zdravlje. G. Whitman bio je prisiljen predati svoje slucajeve kolegi te otputovati u poznatu europsku kliniku i kupališno ljecilište. Pripremio se da se odmori i obnovi svoje zdravlje. Upravitelj ove klinike bio je pristalica lijecenja lanenim uljem i svježim sirom, pa su pacijenti to trebali jesti svakog dana. Kuhar je bio izvrstan i pripremao je vrlo ukusne obroke svakog dana koristeci se raznim biljkama i zacinima, ali osnova je uvijek bila laneno ulje i svježi sir. G. Whitman zapravo je uživao jesti to jelo i nije mu bilo jasno zbog cega je to "obavezno jelo". Tek kad mu se tlak normalizirao bez ikakvih lijekova upravitelj mu je pojasnio dobrobiti lanenog ulja i svježeg sira. G. Whitman ukljucio je ovo jednostavno jelo u svoju prehranu i sad je mnogo otporniji na stres. Više nema povišeni krvni tlak i lijecnik mu je rekao da više nema povecani rizik da doživi infarkt srca ili mozga.

                   Ateroskleroza

                   Građevinskom radniku u 50. godini života lijecnik je našao vrlo povišenu razinu kolesterola u krvi, te mu objasnio da mu prijeti zacepljenje arterija, što ce izazvati infarkt srca ili mozga. Kako je lijecnik bio nutricionisticki orijentiran, protumacio mu je prehrambene promjene koje treba provesti i preporucio mu još da svakodnevno jede laneno ulje i svježi sir. covjek ga je poslušao u potpunosti i dva mjeseca nakon zdrave prehrane razina kolesterola u krvi bila je znatno snižena te nije više prijetila tako snažna opasnost infarkta srca ili mozga.

        Osjetio je slabljenje vida, gubitak ravnoteže i koordinacije mišica, te kad mu se potpuno zatvorio mokracni mjehur te kad je osjetio bol od zadržanog urina otišao je u obližnji medicinski centar da ucini potrebne pretrage. Nalazi su pokazali arahnoidno krvarenje u svezi tumora na mozgu. (Arahnoideja je nježna opna koja se nalazi oko mozga i leđne moždine). G. A. odmah je  primljen u bolnicu, stavljen mu je kateter da isprazni mokracni mjehur i odmah su mu zapoceli davati kemoterapiju. Zbog položaja tumora lijecnici su se bojali operirati, bojeci se da ce g. A. nakon operacije postati paraliziran i biti bez misaonih sposobnosti. Za vrijeme terapije stanje g. A. brzo se pogoršavalo. Noge i ruke postale su mu paralizirane i nije više mogao uopce zadržavati hranu u želucu. što god je pojeo žestoko bi povracao. Primijenjeno mu je intravenozno hranjenje. Mišici koji su pokretali njegove oci postali su paralizirani ostavljajuci mu oci otvorene i u jednom fiksnom položaju. Da bi oci bile vlažne davali su mu kapi za oci svakih nekoliko sati citavih 24 sata. Lijecnici i znanstvenici istraživackog centra obavijestili su ga da mu oni više ne mogu pomoci. Na svoju izricitu želju g. A. otpušten je iz bolnice da umre kod kuce u miru. švicarski prijatelj žurno mu je došao, te donio utjehu i nadu s jelom dr. Budwig. Scotty A. bio je iznenađen što je uopce mogao to jelo zadržati u želucu. On piše: "Otkad sam poceo jesti po receptu dr. Budwig paraliza ociju, ruku i nogu povlacila se svakog dana. Poslije kraceg vremena mogao sam normalno mokriti. Poslije 8 tjedana ovakve prehrane mogao sam hodati bez tuđe pomoci po prvi put nakon 8 mjeseci. Zdravlje mi se tako brzo popravljalo da sam poceo raditi dio radnog vremena. zatim su me ponovno pregledali u istraživackom centru i refleksi su mi bili potpuno normalni. Budwigino jelo spasilo mi je život. Moj je slucaj bio opisan u mnogim medicinskim casopisima i smatrali su me slucajem iz knjiga, a sve to zahvaljujuci Budwiginom jednostavnom jelu.

                   Bolesti metabolizma

                   Gđica Georgina A. mlada je ambiciozna žena od 33 godine koja je uzimala lijekove za štitnjacu mnogo godina po preporuci svojeg lijecnika, ali je i dalje bila vrlo iritabilna, osjecala se stalno preumornom i neprestano se borila da se ne udeblja. Ova atraktivna mlada žena doslovno se izgladnjivala ne bi li tako zadržala elegantnu figuru. Kad bi odgovorila na istinski vapaj tijela za hranom, onda bi "ispala iz dijete" i prejedala se zasicenim masnocama i kolacima. To je smatrala slabošcu i onda bi iduceg dana postila. što je gđica G. smatrala manjkom volje i popustljivošcu bio je zapravo pokušaj tijela da dođe do esencijalnih  masnih kiselina i kompleksnih ugljikohidrata koji su mu potrebni za zdravi metabolizam. Ona ga je nažalost opskrbljivala zasicenim masnocama i šecernim ugljikohidratima.

                 Jednog dana žurno je objedovala svoj rucak od svježeg sira i vidjela kolegicu koja je objedovala isto, osim što je po siru polila ulje koje je izvukla iz torbe. A. se interesirala za cudnu praksu i tako doznala o Budwiginu jelu. Sad i ona to cini i kaže "da se nikad nije osjecala bolje". Njezine dijete sad su joj sasvim nepotrebne. Ima ogromnu energiju i neprestano se penje u karijeri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Prehrana lanenim uljem prema dr. Johanni Budwig

 

                   Dr. Budwig vrlo je stroga kad propisuje dijetu svojim pacijentima. Za one koji trebaju ovu informaciju, a ne mogu nazvati Njemacku, napisat cemo dijetu koju je provodila Jane D.

                   Jane D. nije mogla uopce zadržati hranu. Stoga je njezino lijecenje pocelo s klizmama od lanenog ulja (4- 8 unci = š20- 240 grama ). Poslije toga pocela je jesti 8 unci svježe samljevenog lana pomiješanog s medom i to je bila prva hrana koju je ona jela ustima poslije dužeg vremena. Jane je iznenađujuce dobro podnosila ovu kombinaciju. (Napomena: konzumacija meda nije preporucljiva za dijabeticare. Med je integralni dio prehrane koju je Jane provodila i mi upozoravamo dijabeticare da se najprije posavjetuju s lijecnicima u vezi meda).

                   Prema dr. Budwig svaki ozbiljno bolestan covjek (a i umjereno bolestan) imat ce koristi ako jede samljevene sjemenke lana i med. Jane je jela nekoliko dana sve dok joj se nije poboljšala probava i ona se pocela osjecati bolje. Mogla je također piti vocne sokove, ali bez ikakva šecera. Osobito su joj preporuceni svježi sokovi od povrca (mrkva, celer) i sok od jabuke. Jane je također upucena da pije toplo pice tri puta na dan. Biljni cajevi (npr. menta, šipak) odlicni su i mogu se lagano zasladiti medom. šecer je izricito zabranjen. Grožđani sok se može koristiti sam, ili da zasladi druge sokove ako je potrebno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                Standardni nacin prehrane lanenim uljem

                   Nakon nekoliko dana procišcujuce i okrepljujuce prehrane kako je u detaljima prije navedeno, slijedeci korak za Jane bio je da prijeđe na standardni program terapijske prehrane. Buduci da je Jane dugo bila teško bolesna i vrlo oslabljena bolešcu, obitelj ju je stavila na vrlo strogi prehrambeni terapijski program, kojeg joj je snažno preporucio prijatelj kojeg je lijecila sama dr. Budwig:

          u 7:30 ujutro:

        Na prazan želudac Jane je pila 2- 4 unce (približno 60- š20 grama ) soka kiselog kupusa. (Napomena: sok kiselog kupusa sadrži lakticnu kiselinu koja posjpješuje metabolizam masti, smanjuje zastoje tekucine u tkivima i tako cisti i ispire naslage. Pomaže također procesu probave. cak i onima s osjetljivim želucem koristi lakticna kiselina u soku kiselog kupusa tako da mogu kasnije cesto lako podnositi i sirovo povrce.)

          U 8:00 ujutro:

        Prije nego bi pojela dorucak Jane bi popila topli biljni caj. Zatim bli rado pojela "müesli koji bi joj pripremili. U dubokoj posudi slojevi idu ovim redoslijedom:

š.    3-4 žlice svježe samljevenog lana;

2.    dodati neki svježi komad voca (prema sezoni) u kriškama ili svježi vocni sok (bez šecera i ikakvih kemijskih dodataka);

3.    po želji dodati sloj samljevenih badema, oraha ili lješnjaka (ne kikirikija);

4.    na 3- 4 unce (približno 60- 85 grama ) svježeg nemasnog sira dodati š žlicu meda, š-2 žlice lanenog ulja, 3 žlice sirovog mlijeka, sve smiješati zajedno. Važno je koristiti elektricni mikser (blender) tako da smjesa bude potpuno homogenizirana (dodati još malo mlijeka ako je potrebno);

5.    staviti posudu povrh prije navedenih sastojaka smjesu lanenog ulja i svježeg nemasnog sira. Da bi bio razlicit okus možete ovoj smjesi dodavati bilo koji od slijedecih sastojaka: banane, limunov sok, narancin sok, kokos, (nezašecerenu vaniliju), cimet itd.

      (Opet vam napominjem da dijabeticari trebaju izbjegavati med, osim ako im nije posebno dopustio njihov lijecnik).

 

              Između š0 i šš sati prije podne:

        Jane bi u ovo doba popila svježi sok od mrkve 4- 6 unci (približno š20- š70 grama ). Pola sata kasnije popila bi sok od radica, koprive (s limunom) i celera, ili sok od cikle (pomiješan sa sokom od jabuke).

        š2:00:

        Tek neposredno prije rucka Jane bi pojela š žlicu svježe samljevenih lanenih sjemenki pomiješanih s medom i 4- 6 unci (priblino š20- š70 grama ) grožđanog soka.

        š2:š5:

        Poslije š5 minuta prvo jelo Janeinog rucka bila je salata, i to od listova maslacka, listova celera, radica, kiselog kupusa i slicnog. Ova ukusna salata bila je prelivena "majonezom" nacinjenom od svježeg sira, lanenog ulja, mlijeka, svježeg limuna, malo soli, senfa, kiselih krastavaca, luka, svježih (ili osušenih) biljaka za zacin i sve to izmiješano u mikseru (blenderu) u kremastu masu.

        š2:30:      

        Kao drugo jelo za ozdravljenje Jane je jela punu posudu ukusnih svježih vrsta povrca (po svom izboru), malo prokuhano sa zacinskim travama, prahom curryja ili malo lanenog ulja za bogatiji okus (ovo povrce može biti odvojeno zacinjeno pahuljicama kvasca ili juhom).

        Uz ovo povrce Jane bi ponekad jela heljdu (kuhanu kao rižu), smeđu rižu, krumpire kuhane u kori ili pire nacinjen s malo mlijeka i lanenog ulja. Kad se Jane pocela osjecati bolje, strašno je željela slatkiše. Njezin omiljeni desert bio je sloj nemasnog svježeg sira i lanenog ulja te sloj vocne salate prije opisane (za 08:00 sati), s dodanom nešto vecom kolicinom meda i vanilije.

        š5:00:

        š žlica svježe samljevenog lana s medom i 4- 6 unci (približno š20- š70 grama ) grožđanog soka (nezaslađenog) ili svježi sok od ananasa.

        š5:30:

        Poslije pola sata ona bi pojela dodatno š-3 žlice svježe samljevenog lana s medom i 3 caše (kupno 6- š8 unci ) svježeg soka od trešnje ili kupine.

 

        š8:00:

        Janein laki vecernji obrok sastojao se od š šalice (6 unci=š70 grama) juhe nacinjene od heljde skuhane u povrtnoj juhi, zacinjene s malo lanenog ulja po ukusu i š žlicice pahuljica kvasca.

        20:30:

        Prije nego bi išla spavati, Jane bi još popila 4- 6 unci = š20- š70 grama ) grožđanog soka s š žlicom meda.

                 Drago mi je da mogu izvijestiti da se Janeino stanje vidno poboljšalo na ovakvoj zdravoj prehrani. Nakon samo dva tjedna ovog punog terapijskog programa njezina se energija toliko oporavila da je pocela dosađivati obitelji jer je željela izaci iz kreveta i raditi po kuci.

                 Danas, sedam mjeseci kasnije, Jane se opet brine za svog supruga i troje djece i sama sve radi po kuci. Da netko sada sretne tu sjajnu ženu prvi put, ne bi mogao ni pomisliti da je ta osoba bila potpuno oslabljena i pred smrcu samo godinu dana ranije. I možete vjerovati da Jane svakog dana priprema citavoj obitelji porciju nemasnog svježeg sira prelivenog lanenim uljem.

 

                 Napomena: Može vam izgledati da je ovaj prehrambeni program u tocno određene sate pretjeran, ali vas uvjeravam da teško iscrpljeni bolesnici imaju izuzetno mnogo koristi jeduci preporucenu hranu ovako kako smo naveli. Ozbiljno (ili cak umjereno) bolesna osoba treba jesti cešce da bi ponovo izgradila i ojacala tijelo.

 

Back to Top
Signorina View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 23 Prosinac 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 318
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Signorina Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Lipanj 2009 at 19:48
Originally posted by ThornOfFaith ThornOfFaith wrote:

Originally posted by Signorina Signorina wrote:

koliko je svemoguc ne znam, ali provjereno je dobar za probavu. ne bih rekla da je ubrzava, ali olakšava svakako. tako da toplo preporucam mljeveni lan svima koji imaju problema s tvrdom stolicom.

 

Od toliko vlakana u lanu nije ni cudo


Da, a neki su empirijski morali doc do zakljucka



Originally posted by mediterraneo mediterraneo wrote:

...


pliiiiiiiz, drugi put samo link na ovak dugi tekst pa nek klikce koga zanima
 
Back to Top
musculus View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 07 Lipanj 2009
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote musculus Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Lipanj 2009 at 15:58
  toliko teksta, nizašta....
Back to Top
Fit4ever View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 30 Ožujak 2009
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Fit4ever Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Lipanj 2009 at 14:57
´Bas tako .. musculus
I sigurno ga sam napisao ... ;)
Uzeo godisnji i sibaj ...

Back to Top
Iluvatar View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 08 Veljaca 2009
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4357
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Iluvatar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Lipanj 2009 at 18:13
zašto bi ga morao sma napisati? ionako je manje više u svijetu fitnessa sve napisano

cinjenica da je trebao dati link ostaje
Back to Top
Fit4ever View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 30 Ožujak 2009
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Fit4ever Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Lipanj 2009 at 13:22
Pa da... bas tako Ily!!
Pravi se javio. Najprije sredi tu tipkovnicu .. ;)
I ti sve SMA napises kao sto vidim .. ;)

Svaka cast

Dobit ces Nobelovu nagradu ... stvarno nisma znao da pstojw ljdi koji psiu tkao da fulaju tikpe
hahaha
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.